Joop Alleblas: Archeologische vondsten

Het timmermuseum heeft natuurlijk zelf ook heel wat te bieden, maar dit keer is er in deze periode nóg een extra trekpleister. Beneden in de entree exposeert Joop Alleblas zijn archeologische bodemvondsten.

In drie vitrines is het resultaat van een levenslange hobby te bewonderen. Speciaal voor De Timmerwerf heeft hij een selectie gemaakt van gebruiksaardewerk en luxe aardewerk uit de veertiende tot de negentiende eeuw. Ook kinderspeelgoed, kleipijpen, glaswerk en pelgrimsinsignes behoren tot zijn collectie.

Op 16 en 30 juli zullen er ‘Kunst en Kitschdagen’ worden gehouden voor de liefhebbers van bodemvondsten.

Toelichting op de expositie door Joop Alleblas
Mijn interesse voor aardewerk ontstond al op jonge leeftijd toen ik in mijn geboortedorp Wateringen in een droge sloot mijn eerste 18e eeuwse zalfpotjes vond. Het was het begin van een enerverende reis door het verleden. De vondsten die ik toen deed, zijn nog steeds in mijn bezit. Het grootste deel van mijn aardewerk en tegels is opgegraven in de omgeving van het Westland. Met name Maassluis, Rotterdam, Schiedam en Delft waren aantrekkelijke zoekplaatsen.

Naast het aardewerk is mijn collectie in de loop der jaren uitgebreid met andere bodemvondsten zoals tinnen voorwerpen, kleipijpen, glaswerk en pelgrimsinsignes. Later werd mijn zoekterrein groter en was ik dagen aan het graven in Gouda, Leiden, Haarlem, Amsterdam, Groningen of Gent. In de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw kon er nog op de meeste plaatsen na verkregen toestemming van eigenaren of slopers op bouwerijen en bij particulieren vrij worden gegraven. Vrijwel alle weekenden trok ik er met beide zonen op uit op zoek naar graafplekken. De vele scherven werden bij thuiskomst gewassen en bij elkaar gepuzzeld. Een geduldwerkje waaraan het hele gezin veel plezier beleefde. De vondsten prikkelden mijn nieuwsgierigheid.

Gedurende mijn actieve graafperiode heb ik ter ondersteuning van de determinatie een uitgebreide collectie boeken en tijdschriften over archeologie en bodemvondsten opgebouwd. Noodzakelijk om de precieze herkomst en achtergrond van mijn vondsten te kunnen achterhalen. Het napluizen van herkomst en betekenis geeft nagenoeg dezelfde voldoening als het graven zelf.

Speciaal voor De Timmerwerf heb ik een selectie gemaakt van gebruiksaardewerk en luxe aardewerk uit de 14e tot de 19e eeuw. Met name aardewerk met spreuken, namen, jaartallen, afbeeldingen en portretten heeft steeds mijn bijzondere aandacht gehad. Naast majolica borden, spreukborden en slibaardewerk is er op de expositie Duits (steengoed) aardewerk te zien, zoals Jacobakannen, baardmankruiken, puntneuskruikjes en drinkbekers. Ook kinderspeelgoed van aardewerk en tin is er te zien, evenals 17e eeuwse kleipijpen die in Rotterdam zijn opgegraven alsmede een bescheiden collectie glaswerk en pelgrimsinsignes.

In de loop der jaren kreeg ik speciale interesse in tegels met niet alle daagse voorstellingen zoals gedateerde tegels en tegels met voorstellingen van vissers, Chinezen en wapenschilden. In De Timmerwerf is daarvan een selectie te zien. Daartoe behoort ook een unieke tegel met een voorstelling van een vastgebonden vogel op een schandblok. Over deze tegel en de andere geëxposeerde vondsten zal ik tijdens de expositie desgewenst meer kunnen vertellen.

Opening expositie: 2 juli 10.30 uur Duur expositie: alle zaterdagen van 2 juli tot 20 augustus

Joop Alleblas

De Theebukker op het voorplein van Museum De Timmerwerf

Transport over het Leewater. Van 1 oktober tot juni 2023
Transport over het Leewater. Van 1 oktober tot juni 2023
Houtdraaigroep De Lier. En Jan van Geest geeft om 13.00 en 14.30 uur zijn lezing over het vrachtvervoer met de westlanders
Houtdraaigroep De Lier. En Jan van Geest geeft om 13.00 en 14.30 uur zijn lezing over het vrachtvervoer met de westlanders
Museumweekend - Rondvaart met excursie over de Lee
Museumweekend - Rondvaart met excursie over de Lee
Open Huis Historische Werkgroep Oud De Lier van 10.00 – 12.00 uur
Open Huis Historische Werkgroep Oud De Lier van 10.00 – 12.00 uur