70 jaar bevrijding

Dit jaar gedenken wij het feit dat ons land 70 jaar geleden werd bevrijd en op veel plaatsen worden activiteiten rond die herdenking georganiseerd. De Lierse en Maasdijkse scholen gaan in de aanloop naar 5 mei aan een project over de bevrijding werken en de producten van hun groepswerk zullen een plaats krijgen in de tentoonstellingsruimte van museum De Timmerwerf.

De coördinator van dit bevrijdingsproject is dhr. Frans Voskamp, die al jaren deel uitmaakt van de werkgroep die rond 4 en 5 mei de scholen betrekt bij de geschiedenis van WO II en de bevrijding. De Oranjevereniging bezit aardig wat parafernalia rond het thema en levert daarmee een bijdrage aan de expositie.

Aan inwoners van De Lier die thuis nog voorwerpen uit de bezettingstijd hebben, is gevraagd om die aan het museum uit te lenen gedurende de expositie. 

Maquette kamp Sobibor door Jules Schelvis geplaatst in expositie

Op woensdag 15 april kwam de oudste nog levende overlevende van kamp Sobibor zijn maquette van het kamp in de expositie ‘Vrijheid geef je door’ plaatsen. De kinderen van de basisscholen die hun maquettes in de expositie hebben staan, lichtten hun bijdrage toe en dhr. Schelvis constateerde dat zij met hun project zeer betrokken waren bij de oorlog. 

Dhr. Jules Schelvis (94 jaar) werd als 22-jarige opgepakt en via Kamp Westerbork met zijn vrouw en veel familieleden op transport gezet naar het Kamp Sobibor in Polen. Zijn vrouw en schoonfamilie werden meteen bij aankomst afgevoerd naar de gaskamers. Vanuit dit kamp begon zijn martelgang door zeven concentratie- en vernietigingskampen.

Jules gaf zich op voor wat hij dacht dat de ordedienst was, maar hij werd tewerkgesteld in Kamp Dorhucza. In 1945 werd hij door Franse troepen bevrijd. Jules bleek zijn hele familie te hebben verloren behalve zijn moeder en zus. 

Na zijn pensionering ging hij schrijven over de hel die hij had meegemaakt en voor zijn historisch onderzoek ontving hij een eredoctoraat van de Universiteit van Amsterdam. Jules is zich volledig gaan richten op het levend houden van de herinnering aan de Holocaust en ook voor de Duitse jeugd geeft hij veel lezingen.

In De Timmerwerf vertelde hij op indringende wijze aan de hand van de maquette hoe hij en zijn familie in het kamp aankwamen. De kinderen waren erg onder de indruk van zijn verhaal en zij kregen een uitdrukkelijke boodschap van hem mee: laat je nooit lijdzaam meegaan in de stroom van de gebeurtenissen, maar neem zelf initiatieven.

De Theebukker op het voorplein van Museum De Timmerwerf