Bierproeverij

Op zaterdag 24 oktober stond de werkplaats van De Timmerwerf vol met plankjes met bierglazen en nummertjes, klaar voor de bierwedstrijd tussen de hokken die deelnemen aan de expositie ‘Van Beatzolder tot Ut lopend Hok. 50 jaar Lierse jongerencultuur’.

Van ieder hok waren twee afgevaardigden gekomen die samen het karwei zouden klaren. En of die mannen er klaar voor waren! Weddenschappen waren al afgesloten en de verwachtingen waren hooggespannen. De kannen bier werden aangerukt en het proeven en keuren kon beginnen. In iedere serie werden drie bieren geschonken, terwijl er vier namen werden gegeven. De kunst was om de juiste merknaam bij ieder glas te vinden. Er werd naar de kleur gekeken, geproefd en nog eens geproefd en druk overlegd. Na iedere ronde kwamen er lekkere hapjes langs om de inwendige mens te versterken en weer met frisse moed de volgende ronde in te gaan.

Halverwege de contest werd een pauze ingelast, waarin ‘de hokkers’ naar de expositie op de zolder gingen kijken. Dat gaf stof genoeg voor verhalen en en passant werd er ook nog even gegokt op het aantal bierdopjes in de glazen laars. Tenslotte wil je winnen op zo’n middag.De tweede helft begon met een serie Hertog Jan, Jupiler Malt en Amstel Malt en dat bleek uiteindelijk de ronde te zijn waarin vergelijkenderwijs het beste werd gescoord. Vergelijkenderwijs, want toen de resultaten werden bekeken en de uitslag bekend werd gemaakt, bleek dat er maar heel weinig goede oplossingen waren. Tot stomme verbazing van de deelnemers, die ervan overtuigd waren dat zij het bij het rechte eind hadden gehad. Eén hok had maar één van de bieren juist benoemd, de andere hokken hadden er twee of drie goed en drie hokken hadden de topscore van vier bieren! Dat waren ‘Ut lopend Hok’, vertegenwoordigd door Leen Faro en Jaap Kokshoorn, ‘De Beatzolder’ waarmee Arie van Delft en Din Boekestein bewezen dat ze het bierproeven nog niet verleerd waren, en ‘Ut Front’ met Derek Zwinkels en Ard van der Hoeven. Drie hokken gelijk geëindigd en de strijd moest worden beslecht door nog een laatste biertje te proeven. Uit deze ultieme test kwamen drie verschillende merknamen, maar niet de Amstel die de mannen hadden gedronken.

De eeuwige roem werd hun aller deel, maar door loting kwam er toch een winnaar uit de bus en de prijs - een lunchbon voor vier personen in De Bongaard - werd door ‘Ut lopend Hok’ dankbaar aanvaard. De mannen konden terugkijken op een oergezellige, maar ook leerzame middag. De verbijstering en het diepe besef dat ze zich zo hadden vergist in de bieren die ze zeker dachten te herkennen, was nog lang op de gezichten af te lezen. Maar het mocht de pret niet drukken, de flesjes en blikjes konden nu zelf geopend worden en de deelnemers gingen letterlijk en figuurlijk voldaan naar huis.

Foto's bierproeven

Onderstaand het fotoalbum Bierproeven.

_DSC_0190.jpg
DSC_0167.jpg
DSC_0169.jpg
DSC_0171.jpg
DSC_0172.jpg
DSC_0176.jpg
DSC_0179.jpg
DSC_0180.jpg
DSC_0183.jpg
DSC_0189.jpg
DSC_0191.jpg
DSC_0193.jpg
DSC_0197.jpg
DSC_0202.jpg
DSC_0216.jpg
DSC_0217.jpg
DSC_0223.jpg
DSC_0224.jpg
DSC_0226.jpg
DSC_0229.jpg
De Theebukker op het voorplein van Museum De Timmerwerf

Transport over het Leewater. Van 1 oktober tot juni 2023
Transport over het Leewater. Van 1 oktober tot juni 2023
Houtdraaigroep De Lier. En Jan van Geest geeft om 13.00 en 14.30 uur zijn lezing over het vrachtvervoer met de westlanders
Houtdraaigroep De Lier. En Jan van Geest geeft om 13.00 en 14.30 uur zijn lezing over het vrachtvervoer met de westlanders
Museumweekend - Rondvaart met excursie over de Lee
Museumweekend - Rondvaart met excursie over de Lee
Open Huis Historische Werkgroep Oud De Lier van 10.00 – 12.00 uur
Open Huis Historische Werkgroep Oud De Lier van 10.00 – 12.00 uur