Fietsexcursie langs waterbergingsprojecten o.l.v. een gids van Hoogheemraadschap van Delfland. Kralingerpolder

Nog een paar weken en dan wordt de expositie ‘Pompen of verzuipen’ afgesloten. Op zaterdag 22 juni organiseert De Timmerwerf samen met medewerkers van Delfland de laatste fietsexcursie door de Kralingerpolder.

Deze grote polder strekt zich uit van de Hoofdstraat tot helemaal aan de Oostgaag in Maasland. Daar staat op kilometers afstand van De Lier ook het gemaal. Slechts een klein deel van de Kralingerpolder is bestemd voor woningbouw: de Zeeheldenbuurt en de Oranjewijk. Nu is de Oranjewijk regelmatig in het nieuws vanwege de steeds terugkerende wateroverlast bij hevige regenbuien.

Tijdens de fietsexcursie worden de problemen met de waterhuishouding in dit gebied toegelicht. Wist u dat er onder het Oranjeplein grote betonnen kokers liggen om overtollig regenwater te bergen en dat dit water op een later moment naar de Lee wordt gepompt?

De route gaat ook langs de waterberging bij het Kraaiennest en de slimme stuwen langs de Burgerdijkseweg. Ook bij Rijk Zwaan is een grote waterberging gerealiseerd onder het parkeerterrein. Allemaal maatregelen om de wateroverlast in deze polder te voorkomen en met name om het oudere deel van de Oranjewijk droog te houden. 

De fietsexcursie start bij De Timmerwerf en het vertrek is om 10.00 uur. De route duurt ongeveer tot 11.30 uur. De kosten zijn 3,= euro p.p. en kinderen gaan gratis mee. Elke deelnemer krijgt een routekaart mee die tevens toegang tot de tentoonstelling ‘Pompen of Verzuipen’ geeft. Bij slecht weer zal de fietsexcursie een week verschoven worden.

Van harte aanbevolen en zeker interessant voor mensen die in deze polder wonen of er hun bedrijf hebben.

De Theebukker op het voorplein van Museum De Timmerwerf