Hout, daar zit muziek in

Deze mini-tentoonstelling is georganiseerd door Chr. Harmonievereniging Excelsior ter gelegenheid van hun 100-jarig bestaan in 2014.

In aansluiting op de titel van deze tentoonstelling ligt de aandacht volledig op houten muziekinstrumenten, afkomstig uit alle delen van de wereld. In de Eikenloods zijn de drie vitrines gevuld met o.a. diverse types blokfluiten, een 80 jaar oude besklarinet en pijlriet dat gebruikt wordt voor het maken van rieten voor  hobo, klarinet, fagot en saxofoon. Geluid ontstaat door lucht langs het riet te blazen waardoor het gaat trillen.

Speciaal voor deze tentoonstelling is er door vrijwilligers van De Timmerwerf een grote houten, zwart geschilderde muzieksleutel gemaakt, die achter in de Eikenloods tegen de muur een prachtige eyecatcher is. De instrumenten zijn bijeengebracht door de vereniging en enkele bruikleengevers. Een deel van de instrumenten is afkomstig uit de fluitcollectie van mw. Ria Dijkstra. Dat er muziek in hout zit weet Excelsior al een eeuw lang!

Excelsior

Als boven op de tentoonstellingszolder de dorpsgezichten van De Lier te zien zijn, wordt er beneden in de eikenloods een mini-expositie gehouden over en door de christelijke harmonie vereniging Excelsior.

Een harmonievereniging heeft alleen blazers en slagwerkers en wordt tegenwoordig ook wel een symfonisch blaasorkest genoemd. De vereniging viert dit jaar haar 100-jarig bestaan en dat is een mooie reden om de muziek en de vereniging in het zonnetje te zetten. Excelsior kent een rijke traditie en in heel wat gezinnen is de liefde voor de muziek van ouder op kind overgegaan. Gedurende de expositie zullen er allerlei activiteiten plaatsvinden vanwege het jubileumjaar. 

De Theebukker op het voorplein van Museum De Timmerwerf

Expositie ‘Honderd jaar Oranjevereniging’ (t/m 22 mei 2021)
Expositie ‘Honderd jaar Oranjevereniging’ (t/m 22 mei 2021)
Lierse Amateur Kunstenaars (4 juni t/m 28 augustus 2021)
Lierse Amateur Kunstenaars (4 juni t/m 28 augustus 2021)
Poppenhuizen (11 september 2021 t/m 19 februari 2022)
Poppenhuizen (11 september 2021 t/m 19 februari 2022)
Varende Westlanders (5 maart 2022 t/m juli 2022)
Varende Westlanders (5 maart 2022 t/m juli 2022)