Nieuws

Conny Vollebregt demonstreert haar werk

Iedere zaterdag is een van de LAK-exposanten aanwezig om meer van zijn of haar werk te laten zien. Op zaterdag 22 juli is het de beurt aan Conny Vollebregt, die twee keramische beelden in de tentoonstelling heeft staan. Zij laat zich altijd inspireren door mensen en de laatste tijd werkt Conny aan een serie beelden van terracotta klei, die zij ‘Uit het leven gegrepen’ noemt. Zij boetseert mensen zoals ieder van ons die op straat kan tegenkomen: een stelletje dat uit de kroeg komt, vier kindjes bijeen op een plateau, twee oude dametjes, drie vriendinnen, een paar roddelende vrouwen en begijntjes. Haar stijl heeft zich ontwikkeld naar ‘schetsend werken’ zoals zij dat zelf noemt. Conny toont haar nieuwe serie zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur in de werkplaats, werkt aan een tafereel van moeder met kinderen en kan heel beeldend over haar werk vertellen. De toegang is gratis.

Ger Alleblas met haar schilderijen

Afgelopen zaterdag stond Ger Alleblas met haar schilderijen in de werkplaats, waar zij een aantal geïnteresseerde bezoekers ontving. Dat deed zij in stijl, want bij haar krachtige, kleurige werk stond een picknickmand met kwasten en … een paar flessen wijn. De liefhebbers deelden in haar zonnige middag in onze Timmerwerf en genoten van haar schilderijen.

Ger Alleblas

DSCN6625.jpg
DSCN6627.jpg
DSCN6629.jpg

Exposant Edith Smit in De Timmerwerf

Edith Smit stond op zaterdagmiddag 8 juli in de werkplaats met haar project getransformeerde oude muziekinstrumenten. Er kwamen 49 bezoekers die geinteresseerd waren in haar werk.

Edith heeft in de zeventiger jaren een opleiding gevolgd aan de Vrije Academie en daar als assistent-docent een aantal jaren lesgegeven. Begonnen als textielkunstenares heeft zij zich verder ontwikkeld en in haar mappen konden de bezoekers vele voorbeelden uit haar carrière zien.

Edith Smit exposeert

DSCN6609.JPG
DSCN6610.JPG
DSCN6618.JPG
Edith Smit.JPG

Opening LAK-expositie

Op vrijdag 30 juni werd ’s avonds de jaarlijkse expositie van Lierse amateurkunstenaars geopend en wel op een bijzondere manier. De werkplaats stond propvol exposanten die met koffie werden ontvangen.

Na een inleidend woordje van Peter Verbeek kreeg Truus van der Lee het woord. Zij schetste van het werk van iedere exposant een treffend beeld in lyrische bewoordingen. Dat maakte veel nieuwsgierigheid los bij de toehoorders, die daarna de kunstwerken in de expositie gingen bewonderen. Heel mooi en divers werk.

Iedereen was vol lof over de samenstelling en presentatie van de stukken: een mooie prestatie van Peter Verbeek, Adrie Zuidgeest en Chris Hansler.

Klik hier voor foto's van de opening

LAK-expositie in De Timmerwerf

Na de lego-expositie is nu de beurt aan de Lierse Amateur Kunstenaars, die iedere zomer gedurende een aantal weken hun werk mogen exposeren in museum De Timmerwerf. Een lang lopende traditie die is ontstaan in de Bradelierweek om de culturele kant van de Lierse feestgangers te laten zien.
(Lees meer....)

 

Winnaars legosteentjes raden bekend

Tijdens de lego-expositie konden de bezoekers raden uit hoeveel steentjes Lucky Luke en de Daltons waren opgebouwd. Voorwaar een moeilijke opgave en dan verwacht je niet dat iemand in de buurt komt van het juiste aantal legosteentjes.

Toch kwam er een getal uit de bus dat er heel dicht bij lag, namelijk 4000. Niet één keer, maar twee keer werd dat ingevuld en wel door twee jongens van tien jaar: Jort Suijker uit ’s-Gravenzande en Earl Grindle uit De Lier.

Het juiste aantal was 3996 en 123 bezoekers hadden er een gooi naar gedaan. Jort en Earl kregen allebei, hoe kan het ook anders, een doos met lego.

Vrijwilligersuitstapje naar Chateau du Lac

Op zaterdag 10 juni verzamelden 62 personen zich op het Rankplein. Vandaar vertrok een stoet auto’s naar Hoek van Holland, maar een aantal sportievelingen gaf de voorkeur aan een fietsritje. De zon scheen, de koffie was bruin toen we aankwamen en de taart smaakte prima.

De locatie was bijzonder: eigenaar Piet van der Meer bleek een ongeremde verzamelaar te zijn van allerlei objecten uit de jaren dertig tot zestig van de vorige eeuw. In zijn schuur hangen en staan oude spullen en achterin de bloemenkas bevindt zich een verrassende collectie van oud gereedschap en oude gebruiksartikelen.

Piet van der Meer heeft daar met zijn eigen handen een huis gebouwd van oude bouwmaterialen en buiten een kasteeltje met een heuse toren. Dat kasteeltje staat overvol met objecten die de tongen losmaken. Zowel Piet als zijn twee dochters kunnen er geweldig over vertellen.

Tot slot werd er een groepsfoto gemaakt, waarna we weer verzamelden om naar Paviljoen De Oase bij Vluchtenburg te gaan. Daar werden we door het personeel in livrei ontvangen en het was heerlijk toeven in de patio. De drankjes en een hapje zorgden voor een opperbeste stemming, zodat iedereen tevreden en voldaan in het zonnetje naar huis terugkeerde.

Voor foto's, klik hier

Bouwwedstrijd groot succes

Op zaterdag 3 juni hebben 37 kinderen de uitdaging opgepakt om met legosteentjes iets moois te bouwen en er werd hard gewerkt. Ook hun ouders bleken de liefde voor het alom bekende speelgoed nog niet te hebben verloren. De kinderen werden in twee categorieën ingedeeld, namelijk tot acht jaar en vanaf acht jaar.

Zowel in de ochtend als in de middag konden zij twee uur aan hun kunstwerk besteden. Daarna drukten zij hun neuzen tegen de vitrines met de prachtige bouwwerken van de lego-expositie. Daar zijn niet alleen de ridderkastelen, de brandweerwagens en de racewagens uit de bouwpakketten te zien, maar ook Nijntje, Lucky Luke en de Daltons naar een eigen ontwerp van de bouwer.

Bij de prijsuitreiking kwamen de volgende prijswinnaars uit de bus:

De ochtend tot 8 jaar:
1. Tim Hartholt
2. Dex van der Meer
2. Tim van Os
3. Laura Siemes

vanaf 8 jaar:
1. Lars Lagerweij
2. Leon Stolze

De middag: tot 8 jaar:
1. Ted Boekesteijn
2. Ruben de Ridder
3. Gwen Westhof

vanaf 8 jaar:
1. Mieke Stolze
2. Jack Vuyk
2. Twan vd Poel
3. Mart Westhof

In memoriam Anton van der Sande

Wij gedenken ons oud-bestuurslid Anton van der Sande, die op 11 november j.l. overleed. In december 1993 benaderde het voorlopig bestuur van De Timmerwerf hem met de vraag om in het bestuur plaats te nemen. Een schot in de roos, want Anton heeft die functie met verve en passie vervuld tot hij in 2011 afscheid nam van het bestuur. Dit betekende geenszins het einde van zijn betrokkenheid, want Anton bleef aan het museum verbonden als vrijwilliger. We kunnen wel stellen dat hij tot in de haarvaten van het museum zat en dat tot bijna het laatste moment, toen we hem vanwege zijn afnemende gezondheid moesten gaan missen op de vrijdagochtend.

Die vrijdagochtend stond model voor alle activiteiten die Anton runde voor het museum. Zijn timmerkwaliteiten waren zeer beperkt, maar het wekelijks opwinden van de klok, zijn verhalen en zijn grappen uit de scheurkalender bepaalden zestien jaar lang de sfeer binnen een hechte groep mensen. Zijn warme belangstelling en collegialiteit fungeerden als smeerolie.

Die was ook kenmerkend in zijn omgang met het bestuur, de vrijwilligers, de leden van de Club van 100 en de donateurs en niet te vergeten de kinderen, die De Timmerwerf bezochten. Anton kon hen moeiteloos twee uur bezighouden met zijn verhalen en met het timmeren van houten speelgoed. Niet alleen de kinderen hingen aan zijn lippen, ook de overige bestuursleden en suppoosten konden heel wat van hem leren.

Antons kennis van de geschiedenis van De Lier en het Westland was fenomenaal. Gelukkig hebben veel inwoners daar kennis van kunnen nemen, want Anton heeft veel – vaak in samenwerking met anderen – gepubliceerd.
Genieten hebben we ook van hem geleerd. Je kunt veel werk verzetten als je het met plezier en vanuit je hart doet. De geneugten van het leven liet Anton niet aan zich voorbijgaan. Na afloop van een vergadering was een welverdiend borreltje op zijn plaats en na de opening van de exposities nam Anton zijn vaste plaats in aan de keukentafel om alle gasten van een drankje te voorzien.

De Timmerwerf heeft altijd onvoorwaardelijk op hem kunnen rekenen. We zijn hem dankbaar voor alles en zoals Cor van de Mark het in zijn dankwoord formuleerde: we zijn hem schatplichtig.

De Theebukker op het voorplein van Museum De Timmerwerf