Nieuws

Lierse Amateur Kunstenaars weer in the picture

Een jarenlange traditie zet zich ook in 2019 voort. Wat begon als een expositie in het gemeentehuis van De Lier tijdens de Bradelierweek, is uitgemond in al weer een lange reeks van exposities in museum De Timmerwerf in de zomervakanties. De LAK-expositie is dan gratis te bezoeken, wat mogelijk wordt gemaakt door een financiële bijdrage van het Oranje Comité.

Het is verrassend om te zien hoeveel dorpsgenoten over creatieve talenten blijken te beschikken en hoe divers hun kunstwerken zijn. Allerlei schildertechnieken, keramiek, fotografie en anderszins zijn er te bewonderen.

Op vrijdagavond 19 juli is de officiële opening voor de genodigden en vanaf zaterdag 20 juli is de tentoonstelling te bezichtigen. Op de zaterdagen zal er steeds een van de exposanten aanwezig zijn om meer werk te tonen en daarbij uitleg geven.

Elke zaterdag van 20 juli tot en met 31 augustus van 10.00 tot 16.00 uur te zien bij Museum ‘De Timmerwerf’, Hoofdstraat 63 in De Lier, www.museumdetimmerwerf.nl.

Demonstratie kunstenaars 20 juli

Peter Dukker en Peter Verbeek doen meteen de aftrap op die eerste zaterdag en zijn dan van 11.00 tot 16.00 uur aanwezig. Peter Dukker maakt al jaren schilderijen op doek met acrylverf en pastel. Hij heeft een creatieve aanpak en kan boeiende onderwerpen zeer kleurrijk weergeven. Peter Verbeek werkt veel met acryl, aquarel en olieverf op doek, papier en op hout. Hij maakt ook veel gebruik van een paletmes. Beide Peters geven graag uitleg bij hun werk.

RECTIFICATIE

De vrijwilligersavond is niet 29 september maar 19 september

Laatste fietsexcursie door de Kralingerpolder

Nog een paar weken en dan wordt de expositie ‘Pompen of verzuipen’ afgesloten. Op zaterdag 22 juni organiseert De Timmerwerf samen met medewerkers van Delfland de laatste fietsexcursie door de Kralingerpolder. Deze grote polder strekt zich uit van de Hoofdstraat tot helemaal aan de Oostgaag in Maasland. Daar staat op kilometers afstand van De Lier ook het gemaal.

Slechts een klein deel van de Kralingerpolder is bestemd voor woningbouw: de Zeeheldenbuurt en de Oranjewijk. Nu is de Oranjewijk regelmatig in het nieuws vanwege de steeds terugkerende wateroverlast bij hevige regenbuien. Tijdens de fietsexcursie worden de problemen met de waterhuishouding in dit gebied toegelicht. Wist u dat er onder het Oranjeplein grote betonnen kokers liggen om overtollig regenwater te bergen en dat dit water op een later moment naar de Lee wordt gepompt?

De route gaat ook langs de waterberging bij het Kraaiennest en de slimme stuwen langs de Burgerdijkseweg. Ook bij Rijk Zwaan is een grote waterberging gerealiseerd onder het parkeerterrein. Allemaal maatregelen om de wateroverlast in deze polder te voorkomen en met name om het oudere deel van de Oranjewijk droog te houden.

De fietsexcursie start bij De Timmerwerf en het vertrek is om 10.00 uur. De route duurt ongeveer tot 11.30 uur. De kosten zijn 3,= euro p.p. en kinderen gaan gratis mee. Elke deelnemer krijgt een routekaart mee die tevens toegang tot de tentoonstelling ‘Pompen of Verzuipen’ geeft. Bij slecht weer zal de fietsexcursie een week verschoven worden.
Van harte aanbevolen en zeker interessant voor mensen die in deze polder wonen of er hun bedrijf hebben.

Pak de hamer voor Vaderdag

Kinderen en moeders opgelet: kom op zaterdag 15 juni naar museum De Timmerwerf, want daar staat op het voorplein een tent. Wat jullie daar gaan doen, blijft buiten het blikveld van winkelende vaders in de Hoofdstraat. Het moet een verrassing voor hen blijven, want de volgende dag is het Vaderdag.

De Winkeliersvereniging maakt het mogelijk dat de kinderen een zelfgemaakt cadeau kunnen timmeren voor hun liefste papa. De Timmerwerf heeft uiteraard uitstekende begeleiders klaarstaan én verbandtrommels.

Van 10.00 tot 16.00 uur bij Museum ‘De Timmerwerf’, Hoofdstraat 63 in De Lier.

‘Operatie Steenbreek’ en ‘Praat mee in het klimaatatelier’

Op zaterdag 8 juni komt Gemeente Westland naar museum De Timmerwerf met acties in het kader van de expositie ‘Pompen of verzuipen’.

Alle tuinen groen in De Lier!
Met Operatie Steenbreek neemt gemeente Westland een initiatief om samen met u te voorkomen dat we bij zware regenval weer onder water komen te staan. Stenen uít de tuin en planten erin levert extra grond op, waardoor het water beter afgevoerd wordt. Alle beetjes helpen.

Op zaterdag 8 juni kunt u tussen 10.00 en 16.00 uur op het pleintje voor De Timmerwerf tuintegels komen inruilen voor planten. Voor de eerste tien tegels krijgt u 1 plant per tegel, voor de volgende twintig tegels 1 plant per twee tegels en bij nog meer tegels 1 plant per vijf tegels. U kunt op uw vingers uittellen hoe mooi groen uw tuin gaat worden.

Meer weten? Tel. 06 26 41 71 37 of waterbewustwestland@delfland.knnv.nl

Praat mee in het klimaatatelier
In het museum is tot 6 juli de tentoonstelling te zien over de periode waarin De Lier in 1998 door een watersnoodramp werd getroffen. Een overstroming waarbij veel huizen en bedrijven onder water kwamen te staan. Ook is te zien hoe daarna is gewerkt aan het uitbreiden van de opvang en beheersing van het water.

In deze toepasselijke omgeving nodigt Gemeente Westland u graag uit om deel te nemen aan het klimaatatelier. In twee groepen van maximaal twintig personen gaan we met elkaar bespreken wat uw en onze ideeën zijn om de gemeente Westland voor te bereiden op extreem weer, dat steeds vaker voorkomt.

U kunt zich inschrijven voor een van de workshops van:
11:00 – 12:30 uur
13:30 – 15:00 uur

Daarbij geldt dat u zich zo snel mogelijk dient in te schrijven, want vol = vol. Meldt u aan via: waterbewustwestland@delfland.knnv.nl

Fietsexcursie door de Hoefpolder

Op zaterdag 25 mei organiseert De Timmerwerf samen met medewerkers van Delfland de laatste fietsexcursie door de Hoefpolder. Deze polder is de kleinste polder van De Lier, maar met woningbouw, bedrijventerreinen en glastuinbouw zeer intensief bebouwd. De Schildersbuurt en de Muziekbuurt liggen ook in deze polder. Maar hoe is de waterhuishouding in dit gebied geregeld, welke maatregelen zijn er genomen om droge voeten te houden en waar wordt er vanuit de Lee water ingelaten om de sloten in de woonwijken regelmatig te verversen? 

Op stinksloten en te veel stilstaand water met muggenoverlast zit niemand te wachten. Het gemaal van de Hoefpolder staat aan het begin van de Sportlaan en zal tijdens deze excursie geopend zijn. Molenaar Rob van Zijl gaat u vertellen hoe alles werkt en waar het uitgemalen polderwater in de Lee uitkomt. De route gaat via de Kijckerweg langs een aantal grote waterbergingen richting Hoefweg. Een medewerker van Delfland legt uit welke investeringen er zijn gedaan om wateroverlast in deze intensief bebouwde polder te voorkomen.

De fietsexcursie start bij De Timmerwerf en het vertrek is om 10.00 uur. De route duurt ongeveer tot 11.30 uur. De kosten zijn 3,= euro p.p. en kinderen gaan gratis mee. Elke deelnemer krijgt een routekaart mee die tevens toegang tot de tentoonstelling ‘Pompen of Verzuipen’ geeft. Bij slecht weer zal de fietsexcursie een week verschoven worden.
Van harte aanbevolen en zeker interessant voor mensen die in deze polder wonen of er hun bedrijf hebben.

Hierna volgt nog één fietsexcursie op zaterdag 22 juni en wel door de Kralingerpolder.

Presentatie kaapstander op Nationale Molendag

Op 11 mei is het Nationale Molendag, waarop traditioneel veel molens voor publiek worden opengesteld. De aandacht gaat vrijwel altijd uit naar de werking van de molen en het fascinerende, met veel geluid gepaard gaande draaiwerk van wielen, schijven en kammen. 

De vrijwilligers van Museum De Timmerwerf willen op deze dag een bijzonder voorwerp of hulpmiddel laten zien dat al in de zestiende eeuw gebruikt werd bij de bouw en het onderhoud van molens. Het is de kaapstander die door de molenbouwer of timmerman werd ingezet om zware onderdelen van de molen op grote hoogte te tillen. Dan moeten we denken aan het insteken van de houten roedes (molenwieken nog zonder hekwerk), het vervangen van een wiekenas of wiekenkruis.

De kaapstander is een houten constructie die meestal van eiken was gemaakt en in delen werd opgebouwd. Het voordeel van losse onderdelen had vooral met het vervoer te maken en het totale gewicht. Een timmerman/molenmaker kon de kaapstander eenvoudig met een handkar of met paard en wagen naar het werkadres brengen. Vaak werden de delen van de kaapstander met de schuit naar de molens gevaren want die stonden meestal kort op het water. Ter plekke werden alle onderdelen in elkaar gezet, zonder ook maar één spijker te gebruiken! De vrijwilligers van De Timmerwerf hebben aan de hand van oude tekeningen het frame van een originele kaapstander nagebouwd. Het museum beschikte nog over veel losse onderdelen die in het verleden bij de werking van een kaapstander gebruikt zijn. Al het touwwerk voor het hijsen en schoren was nog aanwezig, maar ook alle blokken en schijven om de trekkracht te kunnen vertragen. De timmerman plaatste een grote houten paal kort bij de molen die door voldoende tuien overeind bleef staan. Deze paal kon wel 18 meter lang zijn en soms nog meer. Aan het boveneind van de paal worden dubbele katrollen aangebracht met meerdere schijven. Het inrijgen van het touwwerk vereist wel de nodige studie om de trekkracht van het touw optimaal te houden.

Via meerdere blokken en schijven loopt het touwwerk naar de kaapstander die meestal op ruime afstand van de houten paal stond. Met piketten in de grond werd het houten frame tijdens het trekken op zijn plaats gehouden. Het touw loopt drie of vier keer om de spil heen en een ‘vasthouder’ houdt het touw strak. De houten spil wordt door een viertal mensen door middel van lange houten spaken rondgedraaid zodat het touw strak getrokken wordt. Na vele rondjes om de kaapstander gelopen te hebben, komt de zware last uiteindelijk op de gewenste hoogte. Het was een kwestie van geduld en haast leidde al snel tot ongelukken.

Op 11 mei zullen de vrijwilligers van De Timmerwerf de werking van een originele kaapstander demonsteren bij de Groeneveldse molen. Dit is de molen die vlak bij ’t Woudt staat en vanaf de Provinciale weg goed te zien is. Omdat de molen in perfecte staat verkeerd en tijdens de molendag gewoon draait, zal de demonstratie op veilige afstand van de molen plaatsvinden. Het is deze zaterdag slechts de bedoeling om de werking van de kaapstander te laten zien en veel bewondering te krijgen voor de vakmensen van vroeger. Hoe zij met beperkte middelen en slechts pure handkracht zulke zware lasten op grote hoogte konden hijsen. De vrijwilligers zullen uw vragen over de kaapstander graag beantwoorden.

Een leuk detail is toch wel dat het onderhoud van de Groeneveldse molen vele jaren geleden door de timmerman van De Timmerwerf in De Lier werd uitgevoerd. Op 11 mei stappen we met deze demonstratie dus voorzichtig in de voetsporen van onze timmerman.

4 mei: Fietstocht vanuit De Timmerwerf langs plaatsen met een oorlogsverleden

Museum De Timmerwerf vormt het historisch hart van De Lier en bewaart graag de plaatselijke geschiedenis. De Tweede Wereldoorlog was een periode die ook in De Lier diep in het leven van de mensen ingreep. Er zijn veel plekken waar kleine en grote gebeurtenissen hebben plaatsgevonden, nog afgezien van de problemen in het dagelijks leven. Heel wat huizen en boerderijen staan als stille getuigen nog steeds in de dorpskern en het buitengebied, andere zijn in de loop van de tijd verdwenen.

Het museum heeft een fietstocht in en rond De Lier samengesteld met verhalen van wat zich hier en daar heeft afgespeeld. Het is een klein boekwerkje geworden, dat belangstellenden op zaterdag 4 mei tegen een kleine vergoeding bij het museum kunnen ophalen. Aan de hand van het boekje kunt u langs de beschreven plekken fietsen en de tocht is zeker ook interessant voor ouders met kinderen. De fietstocht is ongeveer 15 km lang, maar hij kan halverwege ingekort worden of in twee keer worden gefietst. Opdat wij niet vergeten …

Opening ‘Pompen of verzuipen’

Er was meer dan een jaar aan gewerkt, maar eindelijk was het dan zover. Op zaterdag 15 september, precies twintig jaar na de overstroming van De Lier, vulde de werkplaats zich met mensen die aan de voorbereiding van de expositie hadden meegewerkt. Zij kwamen uit allerlei geledingen: de brandweer, de WOS, gedupeerden en bestuurders van de toenmalige gemeente De Lier en het Hoogheemraadschap van Delfland.

Wethouder Coby Gardien verrichtte de openingshandeling op het voorpleintje van De Timmerwerf door een pomp in werking te stellen, waarop het overtollige water via een pijp door de brievenbus van een deur naar buiten wegliep. Precies zoals het toen bij veel ondergelopen huizen in De Lier gebeurde. 

Voorzitter Henk van Lenteren maakte duidelijk wat de impact en de gevolgen van de wateroverlast toen waren. Iedereen heeft nog steeds zijn of haar verhaal over deze ramp en de saamhorigheid bij de aanpak van de overstroomde gebieden.

Het Hoogheemraadschap van Delfland heeft een actief aandeel in deze expositie. Op enkele panelen wordt in kaart gebracht welke maatregelen zijn genomen naar aanleiding van de ramp en ook de toekomstige plannen worden gepresenteerd. Hoogheemraad Mevrouw Antoinette Jans lichtte de plannen toe voor de genodigden en toonde zich blij met de expositie in De Timmerwerf, die hun aanpak op deze manier voor de burger zichtbaar maakt.

Wethouder mevrouw Gardien sloot zich bij deze woorden aan. Zij onderstreepte het belang en de actualiteit van de expositie en benadrukte dat niet alleen de overheid, maar ook de burgers zelf allerlei maatregelen kunnen treffen om extreme wateroverlast tegen te gaan. Beide spreeksters verwachten dat we de komende tijd vaker met extreme omstandigheden kunnen worden geconfronteerd en daarmee waren we weer aanbeland bij de situatie van 14 en 15 september 1998.

De voorzitter sloot af en stelde de vraag of er in de toekomst weer zo met vereende krachten en via korte lijnen zal worden gewerkt, mocht zo’n ramp opnieuw het Westland treffen. Dit gaf voldoende stof om over te praten en onder het genot van een hapje en drankje de expositie te bekijken. Een mooie start van een bijzondere tentoonstelling.

Opening expo Pompen of verzuipen

DSCN7671.JPG
DSCN7672.JPG
DSCN7675.JPG
DSCN7678.JPG
DSCN7680.JPG
DSCN7681.JPG
DSCN7683.JPG
DSCN7684.JPG
DSCN7685.JPG
DSCN7686.JPG
DSCN7688.JPG
DSCN7689.JPG
DSCN7690.JPG
DSCN7694.JPG
DSCN7696.JPG
DSCN7697.JPG
DSCN7698.JPG
De Theebukker op het voorplein van Museum De Timmerwerf

Opening expositie Lierse Amateur Kunstenaars
Opening expositie Lierse Amateur Kunstenaars
BraDeLier week. We zijn extra open op woensdag 21, donderdag 22 en vrijdag 23 augustus.
BraDeLier week. We zijn extra open op woensdag 21, donderdag 22 en vrijdag 23 augustus.
Woensdag 21 augustus (Bradelierweek) Open van 12:00 tot 17:00 uur
Woensdag 21 augustus (Bradelierweek) Open van 12:00 tot 17:00 uur
Timmeren voor kinderen van 10:00 tot 12:00 uur - Museum open van 12:00 tot 21:00 uur
Timmeren voor kinderen van 10:00 tot 12:00 uur - Museum open van 12:00 tot 21:00 uur