Nieuws

UNIEKE PRESENTATIE VAN DE ‘SCHATTEN’ VAN DE TIMMERWERF.

Museum De Timmerwerf vormt samen met de Dom het historisch hart van De Lier. In 1994 werd een eeuwenoude timmerwerkplaats van de ondergang gered door een enthousiaste groep particulieren en bedrijven. Na de restauratie van het gebouw en de inrichting kreeg De Timmerwerf in 2000 zijn bestemming als museum.

Vele wisseltentoonstellingen en andere activiteiten hebben hier in de afgelopen jaren plaatsgevonden. Nu is de tijd gekomen om ook op een andere manier de unieke en veelal eeuwenoude objecten in de museumcollectie aan een breed publiek te presenteren.
Op moderne wijze kan de bezoeker straks kennismaken met hoe in het verleden het timmerambacht bedreven werd. Gereedschappen die betrekking hadden op de bouw en het onderhoud van molens en hooibergen zullen via beeld en geluid nader belicht gaan worden. Denk hierbij aan de kaapstander, profielschaven, kelderwinden, etc.

Daarnaast zal de Westlandkaart, die nu al via internet te bezoeken is, op interactieve wijze worden geïntegreerd. Hierop zal veel historische informatie over De Lier te vinden zijn, waaronder ook alle molens die bij De Timmerwerf in onderhoud waren.
Als de nieuwe vorm van presenteren straks gereed is, is het museum weer ’up to date’ voor de komende jaren. Voor de gehele aanpak is een investering nodig van € 70.000, wat deels gefinancierd wordt uit eigen middelen en naar wij hopen via subsidiebijdragen vanuit diverse fondsen.

Voor het onderhoud en het actueel houden van de informatie zal echter een fors exploitatietekort ontstaan, dat wij niet zelf kunnen invullen. Dit tekort willen wij voor de komende acht jaar afgedekt hebben. Hiervoor wordt binnenkort een wervingsactie gestart.

Demonstratie wol spinnen in De Timmerwerf

In de expositie ‘Schering en inslag’ in zijn de prachtigste weefsels te zien van uiteenlopende en soms verrassende materialen. Schapenwol is traditioneel een favoriet product om mee te weven en op zaterdag 2 december laten enkele exposanten van 13.00 tot 15.00 uur zien hoe de wol vroeger tot garen werd gesponnen.

Zij maken daarbij gebruik van een spinnewiel en een nog eenvoudiger stuk gereedschap, namelijk de spintol. Ooit een oud ambacht dat door de mensen thuis werd uitgeoefend en later door fabrieken werd overgenomen, maar op deze middag in het museum te zien. 

Demonstratie wol spinnen 2 december

DSCN7356.JPG
DSCN7357.JPG
DSCN7359.JPG
DSCN7361.JPG
DSCN7363.JPG
DSCN7365.JPG
DSCN7366.JPG
DSCN7368.JPG
DSCN7369.JPG

Hélèn Franke: Bonen schillen

Kleinkunstenares Hélèn Franke vertelde haar verhalen en zong haar liedjes voor een geïnteresseerd publiek in de keuken en de huiskamer van het museum.

Optreden kleinkunstenares Hélèn Franke

Hélèn Franke zingt haar lied ‘Kind’ vanuit de bedstede van De Timmerwerf

Hélèn Franke is afgestudeerd in de Kleinkunst aan de theateropleiding ‘Selma Susanna’ in Amsterdam. Op zaterdag 25 november is zij te vinden in De Timmerwerf, waar zij de bezoekers gedurende twintig minuten door haar wondere wereld van abstracte liedjes leidt.

Deze liedjes laat ze in de eeuwenoude ruimtes van het museum klinken, waardoor die ook een beetje tot leven komen. Hélèn zal om 13:15 en om 14:20 uur beneden in het museum optreden. U bent van harte uitgenodigd om van haar prachtige vertolkingen te komen genieten.

Foto's weven voor kinderen

unnamed (1).jpg
unnamed (2).jpg
unnamed (3).jpg
unnamed (4).jpg
unnamed.jpg

Hout voor jong en oud in De Timmerwerf

Op zaterdag 21 oktober werden kleine mannetjes en vrouwtjes naar De Timmerwerf getrokken door een stapel met hout, waar zij naar hartelust mee mochten timmeren. En dat deden zij dan ook! Met ferme tikken maakten zij objecten, die uit eigen fantasie ontsproten. Dat daarbij soms een duim of vinger werd geraakt, mocht de pret niet drukken. Stoere timmerlui in de dop en jong geleerd is oud gedaan. 

Hout voor jong en oud

Foto's Henk van Lenteren en Gerda Gunneweg

_DSC1076.jpg
_DSC1077.jpg
_DSC1078.jpg
_DSC1079.jpg
_DSC1080.jpg
_DSC1082.jpg
_DSC1084.jpg
_DSC1085.jpg
_DSC1087.jpg
_DSC1088.jpg
_DSC1089.jpg
_DSC1091.jpg
_DSC1092.jpg
_DSC1093.jpg
_DSC1094.jpg
_DSC1095.jpg
_DSC1096.jpg
_DSC1097.jpg
_DSC1099.jpg
_DSC1100.jpg
_DSC1104.jpg
_DSC1105.jpg
_DSC1106.jpg
_DSC1110.jpg
_DSC1111.jpg
_DSC1112.jpg
_DSC1114.jpg
_DSC1115.jpg
DSCN7302.JPG
DSCN7303.JPG
DSCN7305.JPG
DSCN7306.JPG
DSCN7307.JPG
DSCN7309.JPG
DSCN7311.JPG
DSCN7312.JPG
DSCN7313.JPG
DSCN7315.JPG
DSCN7316.JPG

Houtdraaiers in de werkplaats

Op zaterdag 28 oktober zijn de enthousiaste mannen van ‘Houtdraaigroep De Lier’ in de werkplaats van museum De Timmerwerf de hele dag aan het werk. U kunt met eigen ogen zien hoe de houtdraaiers de fijne kneepjes van het vak onder de knie krijgen en hun techniek verbeteren. Bovendien is op zolder de expositie ‘Schering en inslag’ over een ander oud ambacht, namelijk weven, te bezichtigen.

Timmerfeest voor kinderen

In de herfstvakantie ligt op zaterdag 21 oktober een stapel hout op het voorplein van het museum, waar de kinderen naar hartelust hun gang kunnen gaan. Mocht het die week echt herfstweer zijn, dan kunnen zij die dag al hun energie kwijt in het timmeren en bouwen. Bij regen en wind zorgen de vrijwilligers voor een afdak en warm krijgen de kleine timmerlieden het vanzelf.

Veel kinderen hebben al de ervaring opgedaan bij het huttenbouwen in de zomervakantie, dus wij verwachten wel iets van hen. Thuis alvast oefenen die week kan ook voor kinderen die zich in zo’n herfstvakantie vervelen. Het is heel handig om in de schuur van papa of opa te duiken en een eigen (gemerkte) hamer mee te nemen. Hout en spijkers liggen klaar en timmeren maar!

Zaterdag 21 oktober tussen 10.00 en 16.00 uur in Museum ‘De Timmerwerf’, Hoofdstraat 63 in De Lier.

Opening expositie ‘Schering en inslag'

Op zaterdag 2 september verzamelden de dames van Weefkring Westland en de genodigden zich ’s ochtends in de werkplaats, waar de koffie en thee klaarstonden. Het viel meteen op dat de meeste dames een prachtige shawl droegen, die zij – hoe kan het ook anders - zelf geweven hadden.

Een voorproefje van wat er in de entree en op de zolder te zien is: een feest voor het oog. Weefkring Westland laat zich van haar beste kant zien en de dames waren zelf ook onder de indruk van de manier waarop hun werk een plaats heeft gekregen in de expositie. Te midden van alle mooie en kunstzinnige weefsels nam Henk van Lenteren, voorzitter van het museum, het woord en hij sprak zijn waardering uit over de samenwerking en de totstandkoming van de expositie. Daarna gaf hij het woord aan Anneke Fennema, weefster en coördinator bij museum Het Wevershuis in Leiden. Zij maakte een vergelijking tussen Het Wevershuis en De Timmerwerf en stuitte daarbij op een aantal overeenkomsten. Beide musea zijn gevestigd in een eeuwenoud pand, liggen aan een water en er is altijd een heel oud ambacht uitgeoefend. Anneke schetste de ontwikkeling van het weven. Zij vertelde over de eeuwen van het thuisweven, een nuttige en noodzakelijke bezigheid, die op den duur in werkplaatsen en uiteindelijk door fabrieken werd overgenomen.

In de zestiger jaren van de vorige eeuw werd het huishouden minder belastend voor de huisvrouw door de komst van elektrische apparaten en de gezinnen werden kleiner. Er ontstond vrije tijd voor de vrouw om zelf een hobby te starten en zo werd het weven weer opgepakt. Een techniek die allang uit de thuissituatie was verdwenen, zodat de vrouwen weeflessen moesten nemen. Als je de resultaten van hun inspanningen ziet, is het zonneklaar dat er heel veel techniek en creativiteit aan te pas komt. Anneke verrichtte de openingshandeling door op het weefgetouw een gouddraad in te weven.

Filmpje van de opening is hier te zien

Opening expo 'Schering en inslag'

DSCN7246.JPG
DSCN7249.JPG
DSCN7250.JPG
DSCN7251.JPG
DSCN7255.JPG
DSCN7256.JPG
DSCN7257.JPG
DSCN7262.JPG
DSCN7265.JPG
DSCN7266.JPG
DSCN7270.JPG
DSCN7277.JPG
DSCN7279.JPG

In memoriam Anton van der Sande

Wij gedenken ons oud-bestuurslid Anton van der Sande, die op 11 november j.l. overleed. In december 1993 benaderde het voorlopig bestuur van De Timmerwerf hem met de vraag om in het bestuur plaats te nemen. Een schot in de roos, want Anton heeft die functie met verve en passie vervuld tot hij in 2011 afscheid nam van het bestuur. Dit betekende geenszins het einde van zijn betrokkenheid, want Anton bleef aan het museum verbonden als vrijwilliger. We kunnen wel stellen dat hij tot in de haarvaten van het museum zat en dat tot bijna het laatste moment, toen we hem vanwege zijn afnemende gezondheid moesten gaan missen op de vrijdagochtend.

Die vrijdagochtend stond model voor alle activiteiten die Anton runde voor het museum. Zijn timmerkwaliteiten waren zeer beperkt, maar het wekelijks opwinden van de klok, zijn verhalen en zijn grappen uit de scheurkalender bepaalden zestien jaar lang de sfeer binnen een hechte groep mensen. Zijn warme belangstelling en collegialiteit fungeerden als smeerolie.

Die was ook kenmerkend in zijn omgang met het bestuur, de vrijwilligers, de leden van de Club van 100 en de donateurs en niet te vergeten de kinderen, die De Timmerwerf bezochten. Anton kon hen moeiteloos twee uur bezighouden met zijn verhalen en met het timmeren van houten speelgoed. Niet alleen de kinderen hingen aan zijn lippen, ook de overige bestuursleden en suppoosten konden heel wat van hem leren.

Antons kennis van de geschiedenis van De Lier en het Westland was fenomenaal. Gelukkig hebben veel inwoners daar kennis van kunnen nemen, want Anton heeft veel – vaak in samenwerking met anderen – gepubliceerd.
Genieten hebben we ook van hem geleerd. Je kunt veel werk verzetten als je het met plezier en vanuit je hart doet. De geneugten van het leven liet Anton niet aan zich voorbijgaan. Na afloop van een vergadering was een welverdiend borreltje op zijn plaats en na de opening van de exposities nam Anton zijn vaste plaats in aan de keukentafel om alle gasten van een drankje te voorzien.

De Timmerwerf heeft altijd onvoorwaardelijk op hem kunnen rekenen. We zijn hem dankbaar voor alles en zoals Cor van de Mark het in zijn dankwoord formuleerde: we zijn hem schatplichtig.

De Theebukker op het voorplein van Museum De Timmerwerf