Nieuws

Opening expositie Poppenhuizen

Op vrijdag 11 september waren bijna alle twaalf exposanten aanwezig in de werkplaats van De Timmerwerf, waar de koffie en thee met koek klaarstonden. Het was al meteen duidelijk dat zij allen dezelfde passie delen en elkaar ook kennen van beurzen en andere contacten die te maken hebben met hun hobby.

In de entree en op zolder konden zij zich nauwelijks bedwingen om meteen elkaars poppenhuizen te gaan bewonderen. Voorzitter Henk van Lenteren sprak zijn bewondering uit over al het minutieuze en prachtige werk dat nu tentoongesteld staat. Alles getuigt van dezelfde liefde en passie, maar hij wist van alle deelnemers heel duidelijk te maken wat hun poppenhuizen zo kenmerkend maakt.

De officiële opening van de expositie werd verricht door exposant Fred de Boer die de voorgevel van De Timmerwerf exact heeft nagemaakt. De onthulling daarvan was het startsein voor een bijzondere expositie die ongetwijfeld veel bezoekers gaat trekken, ook van buiten de regio.

Onnodig te vermelden dat de exposanten bij een drankje en een hapje niet uitgekeken en uitgepraat raakten op elkaars werk. Bezoekers zullen hen deze expositieperiode vaak aantreffen en veel informatie van hen krijgen over het maken van hun poppenhuizen.

Info exposanten

Info exposanten

Opening expositie Poppenhuizen

IMG-20210914-WA0002.jpg
IMG-20210914-WA0003.jpg
IMG-20210914-WA0004.jpg
IMG-20210914-WA0005.jpg
IMG-20210914-WA0006.jpg

De miniwereld van de poppenhuizen

Nu de expositie van 100 jaar Oranjevereniging is afgebroken, is het tijd geworden voor een nieuwe en totaal andere tentoonstelling. Museum De Timmerwerf is het komende half jaar het decor voor grote en kleine poppenhuizen, die allemaal met de hand zijn gemaakt. En dat met een ongekende liefde, verzamellust en passie! De poppenhuizen en taferelen worden tot in ieder detail opgebouwd en ingericht en dat alles op schaal 1:12. Enkele taferelen zijn zelfs op schaal 1:48 gebouwd.

Wie denkt aan de traditionele poppenhuizen die vroeger door rijke dames van stand werden ingericht, komt dergelijke poppenhuizen zeker tegen. Maar wat te denken van het kasteel van Doornroosje, het huisje van de houtbewerker Geppetto die Pinokkio zijn lange neus gaf of een echte Amerikaanse diner?

De martelkamer is een exacte kopie van de martelkamer in De Gevangen Poort in Den Haag en de maker bouwde met evenveel gemak de voorgevel van De Timmerwerf na. Een kaaswinkel in een Goudse kaas of een tafereel in een oude naaimachinekoffer staan broederlijk naast een groot, licht en modern ingericht huis. Nieuwe technieken als lasersnijden en 3D-printen worden tegenwoordig enthousiast ingezet en bieden andere mogelijkheden.

In de entree van het museum staat een grote oude kast die gevuld is met prachtige oude beren, poppen en slaapkamerameublementjes die de eigenares al jaren verzamelt. Kortom, veel variatie en genoeg te zien.

Op zaterdag 11 september start de expositie, die elke zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur is te bezichtigen tot eind februari 2022. Er komen ook leuke activiteiten in die periode en houd daarvoor www.detimmerwerf.nl in de gaten.

Timmerwerf wijnactie

Vorig jaar moesten wij u melden dat we tijdens de Bradelierweek voor het eerst niet met een kraam langs de straat konden staan. Jammer genoeg gaan we vanwege de beperkingen dit jaar in herhaling en zullen we onze wijnactie voor de tweede keer digitaal moeten houden.

Voor dit jaar hebben we samen met Slijterij van Lenteren uit Maasdijk opnieuw een wijnselectie gemaakt. De rode en witte wijn zijn bekenden van vorig jaar. Na de vele positieve reacties willen we die ook dit jaar weer aanbieden. De rosé komt nu uit Zuid-Afrika.

De verkoopprijs van de wijn is gelijk aan vorig jaar en is € 39,= per doos van 6 flessen. Het is mogelijk om een gemengde doos naar keuze te bestellen. Bestellingen kunt u doorgeven aan ons secretariaat. info@detimmerwerf.nl

Half september willen we de actie afsluiten en worden de bestelde wijnen, zoals u al jaren van ons gewend bent, door vrijwilligers van De Timmerwerf thuisbezorgd. Bij de bezorging van de wijnen ontvangt u een wijnbrief met de betaalgegevens.

  Hier vindt u een uitgebreide toelichting op de wijnselectie van 2021.

Timmeren voor kinderen in de Bradelierweek

Lekker weer als vanouds, het geklop van hamers in de werkplaats van De Timmerwerf tijdens de Bradelierweek. De kinderen hebben vorig jaar een editie moeten missen, maar dit keer mogen ze weer onder begeleiding iets leuk komen timmeren. Er liggen pakketjes klaar om een vogelhuisje of plantenbakje te fabriceren. Vanaf ongeveer acht jaar kunnen ouders hun kroost dan komen brengen en aan het eind weer ophalen.

Op donderdag 19 en vrijdag 20 augustus kunnen tien kinderen tegelijk van 10.00 tot 11.00 uur en van 11.00 tot 12.00 uur een plekje aan de werkbank krijgen. De kaartjes daarvoor zijn voor € 1,00 te koop, vanaf 10 juli tijdens de zaterdagen in museum De Timmerwerf en van dinsdag t/m vrijdag in De Bongaard. Op is op.

Al 25 jaar trouw aan museum De Timmerwerf

Nadat in 1994 Stichting De Timmerwerf was opgericht om het verdwijnen van het pand uit 1642 te voorkomen, was het hard werken om de oude timmerwerkplaats met woonhuis te renoveren. Het pand kreeg een Rijksmonumentenstatus en de houtopslagplaats in de achtertuin werd bestemd tot horecagedeelte: De Bongaard. Om de voortgang van het project te bevorderen werd er iemand vanuit de gemeenteraad van De Lier gevraagd een kwaliteitszetel in te nemen in het bestuur van De Timmerwerf. De gemeenteraad schoof Gerben Dijkstra naar voren en nadat hij zich ervan had vergewist dat er geen belangenverstrengeling kon optreden, zei hij volmondig ja. Een besluit waarvan hij tot op de dag van vandaag nooit spijt heeft gekregen. Hij heeft zich al vijfentwintig jaar ingezet voor de belangen en de continuïteit van De Timmerwerf en is vastbesloten om dat te blijven doen.

In zijn Timmerwerfcarrière begon Gerben Dijkstra als bestuurslid, maakte na jaren zijn plekje vrij voor nieuwe aanwas en bleef als suppoost en rondleider. Toen voorzitter Cor van der Mark zich ging inzetten voor de Westlandse politiek nam Gerben een jaar het interim voorzitterschap op zich tot beoogd voorzitter Henk van Lenteren die taak op zich kon nemen.

In die periode stonden het beleidsplan en de herinrichting van de voorzolder op de agenda en Gerben wierp zich op als trekker van dit project. Een bijzonder project dat veel tijd, financiële bijdragen en onderzoek opeiste. Een meerjarenplan dat wonderwel goed is geslaagd, waardoor De Lier nu over een uniek klank- en lichtspel op de voorzolder van het museum beschikt.

Gerben moest met Jan den Hoed voor dit project in de archieven duiken en zijn nieuwe liefde is daaruit ontsproten. Historisch onderzoek doen werkt verslavend, maar zijn werk voor en in De Timmerwerf blijft bovenaan zijn lijstje staan.

Gerben Dijkstra 25 jaar trouw aan museum De Timmerwerf

DSCF5324.jpg
DSCF5326.jpg
DSCF5328.jpg
DSCF5333.jpg
DSCF5338.jpg
DSCF5341.jpg
DSCF5345.jpg
DSCF5346.jpg
DSCF5348.jpg
DSCF5352.jpg
DSCF5353.jpg
DSCF5354.jpg
DSCF5355.jpg
DSCF5358.jpg
DSCF5359.jpg

Spijkerfestijn en expositie druk bezocht

Op zaterdag 10 juli waren de weergoden ons goed gezind en kon het Oranje Comité kinderspelen in het klein houden. De heftruck met spijkerbroek voor het record spijkerbroek hangen paste op het voorpleintje en ook het spijkerslaan vond vrolijk aftrek. De kinderen timmerden fanatiek een dikke spijker in een balk, terwijl de slagen werden geteld. Er werd secuur geklokt bij de fles waarin een spijker moest belanden, die aan een touwtje om je middel bengelt. Het aloude spijkerpoepen. 

Veel kinderen namen de uitdaging op en zijn nu heel benieuwd of zij hoog op de scorelijst zijn beland. Degenen die op de eerste, tweede en derde plaats zijn geëindigd in de drie categorieën, worden gebeld en kunnen hun prijsjes op zaterdag 24 juli in De Timmerwerf ophalen.

Het mooie weer en de aanloop zorgden voor heel wat bezoekers, jong en oud, die de expositie ‘Oranje Comité al 100 jaar voor heel De Lier’ bezochten. Leuke reacties en tot 21 augustus is deze expositie gratis te bezoeken.

Spijkerfestijn

DSCN8397.JPG
DSCN8399.JPG
DSCN8402.JPG
DSCN8409.JPG
DSCN8416.JPG
IMG-20210710-WA0000.jpg
IMG-20210710-WA0002.jpg
IMG-20210710-WA0004.jpg
IMG-20210710-WA0006.jpg
IMG-20210710-WA0010.jpg

Timmerwerf decor voor heuse speelfilm

Op zondag 26 juni was er in de vroege ochtend al bedrijvigheid in het museum, die ’s avonds in het donker eindigde. Een filmploeg nam die dag bezit van museum De Timmerwerf om opnames te maken van de nieuwe speelfilm van Jelger de Goochelaar. Jelger heeft al een aantal keren zijn sporen verdiend als hoofdrolspeler, scenarioschrijver, liedjesmaker en regisseur van spannende en geheimzinnige kinderfilms. Leuke bijkomstigheid is dat die films zich op bekende locaties in de omgeving afspelen en dat die ook voor kinderen herkenbaar zijn.

Dit keer vormden de huiskamer en de werkplaats het decor voor Jelgers nieuwste avontuur. En zo gebeurde het dat ons aller bekende Wieteke van Dort een hele zondag als oma met een kleindochter haar intrek nam in de huiskamer van het museum. Voor opa vormde de werkplaats een ideale plek als zijn schuur en die rol werd gespeeld door Koos van der Knaap. Deze acteur is zowaar geboren in het Westland, maar wij kennen hem als Rotterdamse buschauffeur Karel in de serie ‘Toen was geluk heel gewoon’. Wieteke van Dort heeft een indrukwekkende carrière gemaakt. Wie kent niet ‘Destratemakeropzeeshow’ en de ‘J.J. de Bom voorheen De Kindervriend’ om maar wat te noemen? Of ‘De Late Late Lien show’?

Heel bijzonder om te zien dat leeftijd nog steeds geen rol speelt bij deze iconen in de theaterwereld. Twaalf kinderen speelden met verve een dag lang hun rol in deze productie en iedereen was in zijn element. We kunnen niet wachten tot de film uitkomt en kinderen weer kunnen genieten van de avonturen van Jelger de Goochelaar. Als de film uitkomt, wordt hij op de WOS uitgezonden en zal hij ook op Youtube te zien zijn.

Veel Lierse vaders zijn verrast

De Vaderdagactie die door de Winkellier in samenwerking met De Timmerwerf werd gehouden, was een groot succes. Vanaf het moment waarop de Lierse basisscholen op vrijdagmiddag uitgingen, kwamen meteen veel kinderen bij het huisje voor De Timmerwerf. Daar wisselden de kleintjes hun oplossing van de speurtocht langs ruim dertig winkeliers, waar gereedschappen in de etage waren te raden, in voor een vaderdagpakket. Gevolg is dat veel Lierse vaders op Vaderdag met hun kroost aan de gang konden gaan met het bouwpakket om een plantenbak te timmeren. Voor ouders of opa’s en oma’s zaten twee vrijkaartjes om de expositie in het museum te komen bekijken. En kinderen kunnen altijd vrij het museum in lopen.

Vaderdagactie

Foto's van de vaderdagactie

DSCN8364.JPG
DSCN8365.JPG
DSCN8368.JPG
DSCN8370.JPG
DSCN8372.JPG

Geschiedenis van De Lier

Jan den Hoed heeft de geschiedenis van De Lier beschreven in de stukken 'Bijna 900 jaar kerk in De Lier' en '50 jaar De Blaker' en 'Boerderij Vreeburch'.

Ze staan hier te lezen

Timmerwerf als ‘Schat van de Streek’

Onlangs kwam filmer Frans Jan Kat in opdracht van de WOS opnames maken in De Timmerwerf. In de serie Schatten van de Streek worden musea in de regio uitgelicht en in het zonnetje gezet. Alle reden om ons museum De Timmerwerf in deze serie op te nemen en op vrijdag 14 mei werd de film uitgezonden. 

Het was heel leuk om aan deze film mee te werken en zo onze schatten aan een breed publiek te tonen. De film staat op onze website onder Foto’s en is misschien een aanleiding om met eigen ogen de schatten te komen bekijken. De film geeft een impressie van het aloude timmervak, maar er is ter plaatse natuurlijk veel meer te zien. De wisselexposities over uiteenlopende onderwerpen maken ieder bezoek de moeite waard.

De video is op ons YouTube kanaal te bekijken.

Zonnepanelen

Het museum is weer tijdelijk gesloten, maar we staan in die tijd niet stil. In het museum zijn bijna alle oude lampen vervangen door LED lampen en we kijken steeds naar hoe we energiezuiniger kunnen draaien. 

 De nieuwste actie is het plaatsen van zeven zonnepanelen op het dak van de zaagloods aan de zuidzijde. Voor de bezoekers liggen ze volledig uit het zicht. Mede door subsidie van de gemeente Westland hopen we deze investering binnen een aantal jaren weer terugverdiend te hebben.

Hiermee zijn we weer een stapje verder met de ‘vergroening’ van De Timmerwerf.Het is de bedoeling dat we de opgewekte energie zoveel mogelijk zelf gebruiken, samen met De Bongaard.

Actie Steenbreek

Vorig jaar vond de actie Steenbreek ook al in De Timmerwerf plaats. Toen konden mensen tegels komen inleveren en als tegenprestatie gratis planten voor hun tuin ophalen.  

Dit jaar werd een wijk in De Lier uitgekozen en hebben de bewoners van de Van Rijnstraat, Molenstraat, een stukje Kerklaan, Tuinstraat, Schoolstraat en Oosterstraat een voucher gekregen. Hiermee kunnen zij op een drietal zaterdagmiddagen een tas van actie Steenbreek in De Timmerwerf ophalen met een bouwpakket en -tekening van een vogelhuisje om dat zelf in elkaar te zetten. Ons klusteam heeft daar heel wat vrijdagochtenden aan gespendeerd. 

De laatste dag van ophalen was gepland op 19 december, maar door de lockdown wordt die middag doorgeschoven naar een later moment waarop dat weer mogelijk is.

Jubilarissen in De Timmerwerf gedecoreerd

Op vrijdagochtend 2 oktober, de vaste ochtend van het klusteam in museum De Timmerwerf, werden twee vrijwilligers van het eerste uur overvallen door taart bij de koffie, een speech van de voorzitter van het museum Henk van Lenteren en daarna het onverwachte bezoek van Piet
Vreugdenhil, wethouder van de gemeente Westland.

Arie Bijl en Leen Paauwe waren de eerste mannen die 25 jaar geleden door het bestuur van de Stichting De Timmerwerf, in 1994 opgericht, werden benaderd om zich in te zetten voor de renovatie van het pand. Zij begonnen op zolder waar een schat aan eeuwenoud gereedschap onder een decimeter stof verborgen lag. Met recht een schat, want daardoor bleek een unieke en zeer oude collectie voor de eeuwigheid bewaard te zijn gebleven, die nu de kern van het museum is. Tijdens de
professionele restauratie werden de mannen breed ingezet.

Vanaf 2000, toen het pand zijn bestemming van museum kreeg, tot op de dag van vandaag zijn Arie en Leen elke vrijdagochtend present om met het klusteam allereerst de toestand in De Lier en in de wereld te bespreken. Daarna worden alle voorkomende werkzaamheden verricht en tentoonstellingen voorbereid.

Leen heeft zich gespecialiseerd in het bouwen van schaalmodellen zoals een kaapstander en een bargheeft, waarmee de werking van dergelijke apparaten kan worden gedemonstreerd.

Arie is een verwoed houtdraaier en doet dat op regelmatige tijden met Houtdraaiers De Lier in de werkplaats.

Voor hun jarenlange inzet voor De Timmerwerf en daarmee hun verdienste voor het Westland reikte wethouder Vreugdenhil hen de Westlandstek uit. Voor de dames was er een mooie ruiker, die
overigens hun echtgenoot graag eens per week afstaan. Zij krijgen iedere week een opgeruimde man thuis, iets wat beide mannen voluit beamen. Zij krijgen veel waardering en gezelligheid terug voor
hun inzet en ze hopen dat De Timmerwerf nog lang hun tweede thuis mag blijven.

Westlandstek

DSCN8237.JPG
DSCN8245.JPG
DSCN8261.JPG
DSCN8263 (2).JPG
DSCN8264.JPG
DSCN8266.JPG
DSCN8267.JPG
DSCN8269.JPG
DSCN8272.JPG
DSCN8274.JPG
DSCN8278.JPG
DSCN8279.JPG
DSCN8258.JPG
DSCN8288.JPG
DSCN8293.JPG
DSCN8298.JPG
DSCN8302 (2).JPG
DSCN8305.JPG
DSCN8282.JPG
DSCN8247.JPG
DSCN8246.JPG
DSCN8243.JPG
DSCN8248.JPG

Oranje Comité al 100 jaar voor heel De Lier

Half maart gaat een nieuwe expositie van start in museum De Timmerwerf, die het eeuwfeest van het Oranje Comité (voorheen Oranjevereniging) als onderwerp heeft. Rond 1880 kende men in De Lier al de jaarlijkse kermis met koekslaan en brandspuiten. Het was in 1920 dat de Oranjevereniging in De Lier werd opgericht toen burgemeester J. Crezee daar het initiatief toe nam. De vereniging kende geen kerkelijk of politiek karakter, moest uit alle lagen van de bevolking bestaan en had als doel de Oranjefeesten op gepaste wijze te vieren. De gemeente dreigde op dat moment haar zelfstandigheid te verliezen en bij Naaldwijk gevoegd te worden. Na veel strijd week dat gevaar en op 13 en 14 juli 1921 kon de Oranjevereniging meteen haar eerste grote feest organiseren. Een fenomeen dat gevolgd werd door een grote optocht in 1923 ter gelegenheid van het 25-jarig regeringsjubileum van koningin Wilhelmina en vijf jaar later door een spectaculair openlucht ridderspel in 1928.

Tijdens de crisisjaren 1930-1940 bleven de kinderspelen jaarlijks op het programma staan. De geboorte van prinses Beatrix en het 40-jarig regeringsjubileum van koningin Wilhelmina in 1938 werden uitbundig gevierd, maar in 1941 werd de vereniging door de bezetter op non-actief gesteld. Vanzelfsprekend barstten de feesten na de bevrijding weer los: een prachtige optocht in september 1945 die nog eens dunnetjes werd overgedaan in augustus 1946.

Naast de feestelijkheden rond Koninginnedag en 5 mei organiseerde de Oranjevereniging de zomerfeesten, een traditie die tot op de dag van vandaag wordt voortgezet en het dorp De Lier een reputatie geeft op dat gebied. De expositie toont de geschiedenis van deze 100-jarige vereniging met heel veel originele foto’s, films, documenten en andere attributen en is in nauwe samenwerking met het Oranje Comité en de Historische Werkgroep Oud de Lier tot stand gekomen.

‘Oranje Comité al 100 jaar voor heel De Lier’

In afwachting van het moment waarop de expositie ‘Oranje Comité al 100 jaar voor heel De Lier’ kan openen verschijnt tweewekelijks een serie artikeltjes over de geschiedenis van de Oranjevereniging in De Lierenaar/Het Hele Westland en op onze website. De oude notulenboeken van de vereniging en de programmaboekjes van de Oranjefeesten vormen hiervoor de bron.

(Klik op onderstaande link)
  Notulen en programmaboekjes

Museum De Timmerwerf bedient ouderen De Lier

Nu het museum voorlopig gesloten blijft en de kant en klaar liggende expositie ‘Oranje Comité al 100 jaar voor heel De Lier’ nog niet van start kan gaan, wil het museum toch al dingen uit de expositie delen.

In september 1946 werden de eerste feesten na de bevrijding georganiseerd met een uitgebreid feestprogramma van drie dagen. Ringsteekwedstrijden met paard en wagen, op de fiets en op de brommer, kinderspelen met poppenkast en een buikspreker, een kermis en een grote muziektent.

De gemeente De Lier wilde deze feestelijkheden graag vastleggen en heeft een beroepsfotograaf opdracht gegeven om dit vast te leggen. Deze fotograaf heeft ongeveer 280 foto’s gemaakt van diverse activiteiten, de deelnemers en de vele honderden bezoekers. Allemaal unieke foto’s van goede kwaliteit.

Uiteindelijk zijn de negatieven van deze foto’s in het archief van de gemeente De Lier terechtgekomen en hebben daar onopvallend gelegen tot 2003. Bij het ontstaan van de gemeente Westland in 2004 verhuisde het Lierse archief naar Naaldwijk en daar ontdekten ze deze negatieven uit 1946.

Het Historisch Archief Westland heeft deze foto’s na enkele jaren op de digitale beeldbank geplaatst waar wij deze unieke serie bij toeval ontdekten. Op verzoek van museum De Timmerwerf zijn alle foto’s van de Oranjefeesten uit 1946 geselecteerd en toegezonden, met dank aan het Historisch Archief Westland.

De Timmerwerf heeft deze serie foto’s af laten drukken op A-4 formaat en in zes albums gebundeld. Elke foto heeft een bijlegvel waarop bezoekers de namen van herkende personen kunnen schrijven. Vanaf de zomer van 2018 liggen de albums in De Timmerwerf en vele honderden mensen hebben al menig uurtje met grote belangstelling in de albums gesnuffeld. Inmiddels zijn er ook veel namen van personen opgeschreven en hiermee krijgen de albums nog meer herkenningswaarde.

Wij willen deze albums beschikbaar stellen aan mensen die nu door de omstandigheden aan huis gebonden zijn en in deze fotoserie geïnteresseerd zijn. Voor de herkenning van de foto’s is het wel van belang dat belangstellenden in De Lier zijn opgegroeid en zelfstandig de albums kunnen bekijken. Mogelijk zijn er mensen die op jonge leeftijd aan deze feesten hebben deelgenomen en zich op de foto’s herkennen.

Gezien de maatregelen van de overheid om verspreiding van het Coronavirus te voorkomen, zullen we bij het uitlenen van de albums ook alle voorzorgsmaatregelen in acht nemen.

Belangstellenden kunnen zich melden bij info@detimmerwerf.nl.

Bestuur Stichting De Timmerwerf

Wijziging ‘Open Huis’ Historische Werkgroep Oud De Lier

Belangstellenden die meer willen weten over de geschiedenis van De Lier en haar inwoners, kunnen op elke eerste vrijdag van de maand van 10.00 tot 12.00 uur terecht in de Zaagloods naast het museum. Dit in tegenstelling tot voorgaande jaren, waarin de Werkgroep Oud De Lier op de eerste zaterdagochtend van de maand ‘Open Huis’ hield.

Verder is de werkgroep altijd geïnteresseerd in alles wat met de geschiedenis van De Lier te maken heeft, in welke vorm dan ook. Als u in het bezit bent van dergelijk materiaal wordt u met open armen ontvangen.

De Theebukker op het voorplein van Museum De Timmerwerf

Poppenhuizen (11 september 2021 t/m 26 februari 2022)
Poppenhuizen (11 september 2021 t/m 26 februari 2022)