Nieuws

Houtdraaigroep De Lier EN Verhalen over het vrachtvervoer op de Lee

Op zaterdag 25 maart zijn de houtdraaiers de hele dag aan het werk in de werkplaats van museum De Timmerwerf in De Lier. Zij draaien de mooiste objecten onder begeleiding van een docent en het is een lust voor het oog.

Op diezelfde dag is Jan van Geest ’s middags aanwezig en hij geeft om 13.00 en 14.30 uur een lezing over het vrachtvervoer in vroeger tijden, het thema van de huidige expositie. Hij stamt af van de Lierse schippersfamilie Wed. P. van Geest en heeft een grote passie voor de varende westlanders. Jan kan prachtig vertellen over de rijke geschiedenis van het familiebedrijf en de vrachtvaart met groenten en fruit naar de handelsmarkten in Amsterdam en Rotterdam. Zijn verhalen worden ondersteund door films en ook een serie ansichtkaarten toont een voorbije wereld.

In de expositie ‘Transport over het Leewater’ zijn veel fraaie schilderijen uit de privécollectie van Jan van Geest te zien, waarop het thema van de zeilende westlanders centraal staat. Een herinnering aan het Westlandse varend erfgoed.

Elke zaterdag tot 17 juni van 10.00 tot 16.00 uur te zien in Museum ‘De Timmerwerf’, Hoofdstraat 63 in De Lier.

Presentatie knooptechnieken door Scouting De Lier

In ons museum is de geschiedenis van de vrachtschepen, die al het vrachtvervoer over water in het Westland verzorgden, te zien. Tijdens deze expositie zijn er geregeld op de zaterdagen van 13.00 tot 16.00 uur bijzondere activiteiten in het kader van deze schuiten.

Op zaterdag 18 maart is het de beurt aan de schippers van Scouting De Lier, die de bezoekers hun knooptechnieken en touwwerk gaan demonstreren. Voor een echte scout een vereiste, maar de schippers en hun knechten moesten deze technieken ook beheersen. De bezoekers mogen zelf ook proberen om een mastworp of een paalsteek te maken.

Natuurlijk is ook een bezoek aan de expositie en niet te vergeten het klank- en lichtspel op de voorzolder alleszins de moeite waard.

Timmeren voor kinderen volle bak

Dat het Timmeren voor kinderen op de zaterdag in de schoolvakanties in een behoefte voorziet, liet afgelopen zaterdag geen twijfel over. De begeleiders werden na 13.00 uur overlopen en de kinderen maakten er een feest van. Op een gegeven moment waren er 35 mensen tegelijk in de werkplaats en er is een enorme vracht hout vertimmerd.

Timmeren voor kinderen

91d7cc51-9710-409c-a732-304961e64f89.JPG
fcd6f925-f3f0-4cdd-975b-44d303978687.JPG
29896c7e-6eb6-4ee6-83e4-95a236b72640.JPG
f440e61a-ddb9-4897-82ce-71fed6bb62cd.JPG
e96d423e-b5ff-4f95-bd4b-8484986ceb3e.JPG
add790ab-b6e4-4aed-b9f3-ef272c813a5d.JPG
47932436-cbe4-4a9a-b8c6-0589febde7c1.JPG

Verhalen over het vrachtvervoer op de Lee

Op zaterdagmiddag 11 maart is Jan van Geest ’s middags in De Timmerwerf aanwezig, waar hij om 13.00 en 14.30 uur een lezing geeft over het vrachtvervoer in vroeger tijden. Hij stamt af van de Lierse schippersfamilie Wed. P. van Geest en heeft een grote passie voor de varende westlanders. Jan kan prachtig vertellen over de rijke geschiedenis van het familiebedrijf en de vrachtvaart met groenten en fruit naar de handelsmarkten in Amsterdam en Rotterdam. Zijn verhalen worden ondersteund door films en ook een serie ansichtkaarten toont een voorbije wereld.

In de expositie ‘Transport over het Leewater’ zijn veel fraaie schilderijen uit de privécollectie van Jan van Geest te zien, waarop het thema van de zeilende westlanders centraal staat. Een herinnering aan het Westlandse varende erfgoed.

Gratis timmerfeest voor kinderen

Op zaterdagmiddag 4 maart ligt in museum De Timmerwerf een stapel hout in allerlei soorten en maten te wachten op timmermannetjes en -vrouwtjes in de dop. Die mogen aan de werkbank gaan maken wat ze willen en ze kunnen er hun creativiteit op loslaten. Natuurlijk is er begeleiding die een helpende hand biedt en de pleisters liggen klaar, indien nodig.

De kinderen zijn van 13.00 tot 16.00 uur van harte welkom en in het museum is voor hun ouders ook genoeg te doen. De nieuwe expositie ‘Transport over het Leewater’ vertelt het verhaal van het vervoer vroeger, waarbij de schuiten dagelijks door het Westland trokken.

Verhalen over het vrachtvervoer op de Lee

Op zaterdagmiddag 11 februari is Jan van Geest ’s middags in De Timmerwerf aanwezig, waar hij om 13.00, 14.00 en 15.00 uur een lezing geeft over het vrachtvervoer in vroeger tijden. Hij stamt af van de Lierse schippersfamilie Wed. P. van Geest en heeft een grote passie voor de varende westlanders. Jan kan prachtig vertellen over de rijke geschiedenis van het familiebedrijf en de vrachtvaart met groenten en fruit naar de handelsmarkten in Amsterdam en Rotterdam. Zijn verhalen worden ondersteund door films en ook een serie ansichtkaarten toont een voorbije wereld.

In de expositie ‘Transport over het Leewater’ zijn veel fraaie schilderijen uit de privécollectie van Jan van Geest te zien, waarop het thema van de zeilende westlanders centraal staat. Een herinnering aan het Westlandse varende erfgoed.

Unieke collectie historische landkaarten te zien in De Timmerwerf

De Timmerwerf beschikt over een fraaie collectie afdrukken van historische landkaarten, die het museum graag een keer aan belangstellenden wil tonen. Op zaterdag 21 januari liggen zij tentoongesteld in de werkplaats en er wordt een toelichting bij gegeven. Zo zijn er kaarten van onder andere de Lierpolder en de Groeneveldse polder uit de zeventiende eeuw, waarop de beperkte bebouwing van slechts enkele boerderijen is ingetekend.

Er zijn kaarten van het Hoogheemraadschap van Delfland met de vaarwegen in onze regio, maar ook een prachtige kaart met alle watermolens in ons werkgebied. Verder zijn er ook enkele topografische kaarten van De Lier in de collectie aanwezig.

We willen mensen met interesse voor historische kaarten in de gelegenheid stellen deze te bekijken.

Verhalen over het vrachtvervoer op de Lee

Op zaterdagmiddag 14 januari is Jan van Geest ’s middags in De Timmerwerf aanwezig. Hij stamt af van de Lierse schippersfamilie Wed. P. van Geest en heeft een grote passie voor de varende westlanders. In de expositie ‘Transport over het Leewater’ zijn veel fraaie schilderijen uit de privécollectie van Jan van Geest te zien, waarop het thema van de zeilende westlanders centraal staat. Een herinnering aan het Westlandse varende erfgoed.

Jan kan prachtig vertellen over de rijke geschiedenis van het familiebedrijf en de vrachtvaart met groenten en fruit naar de handelsmarkten in Amsterdam en Rotterdam. Zijn verhalen worden ondersteund door films met beelden van de vrachtvaart in vroeger tijden en ook een serie ansichtkaarten toont een voorbije wereld.

Houtdraaigroep De Lier

Houtdraaigroep De Lier is op zaterdag 17 december ook nog een dag aan het draaien, dus voor degenen die nog op zoek zijn naar een leuk kerstcadeautje: loop naar binnen en geniet van dit vakwerk.

Met de schuit naar de veiling

Bij de expositie ‘Transport over het Leewater’ komt Jan van Dijk op zaterdagmiddag 10 december vertellen over het vervoer van de tuinbouwproducten per schuit naar veiling Westerlee. Jan groeide op aan de Hooflaan en de tuinders aan de Hooflaan voeren via een slingerend patroon door de Hoefpolder. Zo kwamen ze bij de Leeweg uit. Door de hoge ligging van het land in de Hoefpolder is het waterpeil daar gelijk aan dat van de Lee. Het is de enige Lierse polder waar dit het geval is, want alle andere polders liggen flink lager dan het Delflands waterpeil.

De vaarsloten zijn in de zeventiende eeuw gegraven en hebben ook een verbinding naar Maasdijk. Er is nog een mooie kaart uit die tijd bewaard gebleven, die in de expositie is te bekijken. Langs de Hooflaan heeft het oudste Lierse tuinbouwgebied gelegen: het Hoofbos. Dat heeft niet zo lang geduurd en later is alles grasland geworden.

Veel bezoekers die een tuinbouwachtergrond hebben, zullen de verhalen van Jan herkennen. Er zijn continu oude filmfragmenten te zien waarop je overal in het Westland het varen van de talloze schuiten ziet naar de veilingen, die toen in alle dorpen lagen.

Houtdraaiers draaien kerstproducten in De Timmerwerf

Op vrijdag 9 december is het Winter Wonderland in De Lier en dan staan de houtdraaiers in een tent op het voorplein van De Timmerwerf. Zij draaien sneeuwmannetjes, kerstboompjes, kandelaars en nog veel meer leuke kerstartikelen van hout. Dit originele handwerk wordt voor een schappelijk prijsje verkocht en binnen in de werkplaats zijn houten artikelen te koop, die door de vrijwilligers worden gemaakt.

De expositie ‘Transport over het Leewater’ is die dag gratis te bezoeken en niet te vergeten het bijzondere klank- en lichtspel op de voorzolder.

Houtdraaigroep De Lier is op zaterdag 17 december ook nog een dag aan het draaien, dus voor degenen die nog op zoek zijn naar een leuk kerstcadeautje: loop naar binnen en geniet van dit vakwerk.

Verhalen over het vrachtvervoer op de Lee

Op zaterdagmiddag 3 december is Jan van Geest vanaf 13.00 uur in De Timmerwerf aanwezig. Hij stamt af van de Lierse schippersfamilie Wed. P. van Geest en heeft een grote passie voor de varende westlanders. In de expositie ‘Transport over het Leewater’ is een groot aantal fraaie schilderijen uit de privécollectie van Jan van Geest te zien waarop het thema van de houten zeilende westlanders centraal staat. Een herinnering aan het Westlandse varende erfgoed.

Jan kan prachtig vertellen over de rijke geschiedenis van het familiebedrijf en de vrachtvaart met groenten en fruit naar de handelsmarkten in Amsterdam en Rotterdam. Zijn verhalen worden ondersteund door films met beelden van de vrachtvaart in vroeger tijden en ook een serie ansichtkaarten toont een voorbije wereld.

Presentatie schuiten en knooptechnieken door Scouting De Lier in De Timmerwerf

In het museum is de geschiedenis van de vrachtschepen, die al het vervoer over water in het Westland verzorgden, te zien. In het kader daarvan komen op zaterdag 26 november drie westlanders over de Lee naar De Timmerwerf gevaren met mensen van Scouting De Lier. De boten zijn de Onderneming, Nostalgie en Hendrik. Zij varen onder het Westlander Schippers Collectief, die zeilwedstrijden organiseren, onder andere op de Kagerplassen.

Zeiler Anton Solleveld gaat uitleg op de boten geven, die ook nog feestelijk worden verlicht. Marcel van Geest en Edwin Bom gaan in de werkplaats van De Timmerwerf het knopen demonstreren. Zij hebben touwen en knoopvoorbeelden bij zich en natuurlijk mogen de bezoekers het zelf ook proberen. De kinderen vinden het vast leuk om een apenknoop (een sleutelhanger) te maken. En natuurlijk niet te vergeten de expositie over de schuiten te bekijken en het klank- en lichtspel op de voorzolder te beleven.

Zaterdag 26 november van 13.00 tot 16.00 uur.

Presentatie schuiten en knooptechnieken

0d23cd6b-1cd6-4b0d-b82d-f764cda9e492.JPG
1bf424ae-3d97-4bfb-9662-d3e95cd6c945.JPG
1d7f9da5-5383-4b19-8fd3-31d5c53c934c.JPG
330545a3-3dfb-4bb4-a2c2-16382405fc32.JPG
528153a8-f9db-43a4-903b-7ee5375242d7.JPG
64bc834a-25f3-4f48-871a-e252a5c7833e.JPG
71b43845-81c6-4b5b-8b9c-2065e6322e59.JPG
77d5743f-b3ae-4ffe-b6b5-4099a2da5fed.JPG
99a1c7a7-e5ec-4914-b22b-eaacb19cc1c8.JPG
a8081d50-5b1f-4bc4-80dd-5f209323136e.JPG
c1bf5eba-2ecd-4678-9718-466813762dfd.JPG
e1ef4076-be03-43cc-9bd8-05f6a3c5e5d8.JPG

Verhalen over het vrachtvervoer op de Lee

Op zaterdagmiddag 19 november is Jan van Geest vanaf 13.00 uur in De Timmerwerf aanwezig. Hij stamt af van de Lierse schippersfamilie Wed. P. van Geest en heeft een grote passie voor de varende westlanders. In de expositie ‘Transport over het Leewater’ is een groot aantal fraaie schilderijen uit de privécollectie van Jan van Geest te zien waarop het thema van de houten zeilende westlanders centraal staat. Een herinnering aan het Westlandse varende erfgoed.

Jan kan prachtig vertellen over de rijke geschiedenis van het familiebedrijf en de vrachtvaart met groenten en fruit naar de handelsmarkten in Amsterdam en Rotterdam. Zijn verhalen worden ondersteund door films met beelden van de vrachtvaart in vroeger tijden en ook een serie ansichtkaarten toont een voorbije wereld.

De Bongaard in andere handen

Dat theehuis De Bongaard een begrip is in De Lier, in het Westland en ook daarbuiten is de verdienste van Marian, Piet en Kurby van Delft, die jaren dit paradijsje op hun manier hebben geschapen. Heel lang hebben zij topsport bedreven en wat hebben er veel mensen met groot plezier genoten van hun mooi voorgeschotelde gerechten.

Enige tijd geleden hebben zij aangegeven te willen stoppen na al die intensieve jaren en daarbij kwam ook nog eens een pandemie. Voor ons lag de opdracht op zoek te gaan naar nieuwe huurders voor De Bongaard, mensen die met De Timmerwerf de samenwerking willen aangaan.

Dat is nu gelukt: op 14 november is de huurovereenkomst getekend met de nieuwe ondernemers. Vanaf 1 januari 2023 zullen de bezoekers Mike van Rheenen en Irene Rheenen-Huisman aantreffen in De Bongaard. Zij zijn nu nog actief in het Tramstation in Naaldwijk, beiden hebben de nodige ervaring opgebouwd en kijken ernaar uit om in De Bongaard te starten. Zij zullen het theehuis een eigen gezicht gaan geven en zij hebben veel ideeën op culinair gebied.

Wij bedanken Marian, Piet en Kurby voor hun jarenlange inzet en wensen Irene en Mike veel succes bij het uitwerken van hun plannen en bij het bouwen aan een mooie toekomst in De Bongaard.

Demonstraties klinknagels in de scheepsbouw

In het museum is de geschiedenis van de vrachtschepen, die al het vervoer over water in het Westland verzorgden, te zien. Tijdens deze expositie zijn er geregeld op de zaterdagen van 13.00 tot 16.00 uur bijzondere activiteiten in het kader van deze schuiten.

Op zaterdag 12 november zijn de broers Nico en Aad van Zeijl aanwezig om te laten zien hoe de scheepsdelen met klinknagels aan elkaar worden geklonken. Daar weten zij alles van, want de broers zijn opgegroeid op de scheepswerf van hun vader en zij zijn zelf in het bezit van een originele westlander. Van de hand van Aad is dit jaar het boek ‘Scheepsmakers, Schippers & Schuiten’ verschenen, waarin hij de geschiedenis van de westlander heeft beschreven. Het boek is in het museum te koop.

Houtdraaien met hand en voet en met machines

20221022_113329.jpg
20221022_113400.jpg
20221022_114422.jpg
20221022_114527.jpg
20221022_115209.jpg
20221022_115701.jpg
IMG_4325.jpg
IMG_4339.jpg
IMG_4363.jpg

Demonstratie historische draaibank

Op zaterdag 22 oktober zijn niet alleen de houtdraaiers van Houtdraaigroep De Lier in de werkplaats aan het werk, maar op het voorpleintje van museum De Timmerwerf staan die dag twee mensen hun reproductie van een historische draaibank te demonstreren.

Bram van de Pas en Marijn van der Gaag maken deel uit van het Sint Thomasgilde, een levende geschiedenisgroep die een schrijnwerkersgilde uit 1370 uitbeeldt. Zij hebben inmiddels een ruime collectie van middeleeuwse gereedschappen opgebouwd, zowel antieke als replica’s. Op deze zaterdag laten zij de werking van hun draaibank zien en er is geen geschikter plek daarvoor dan bij De Timmerwerf. Daar staat een authentieke zeventiende-eeuwse draaibank, een zeldzame en unieke schat op de voorzolder. 

Van 10.00 tot 16.00 uur zijn de leden van het Sint Thomasgilde aan het werk en natuurlijk is ook een bezoek aan de vaste collectie en de expositie ‘Transport over het Leewater’ meer dan de moeite waard.

Verhalen over het vrachtvervoer op de Lee

Op zaterdagmiddag 15 oktober is Jan van Geest vanaf 13.00 uur in De Timmerwerf aanwezig. Hij stamt af van de Lierse schippersfamilie Wed. P. van Geest en heeft een grote passie voor de varende westlanders. Op de expositie ‘Transport over het Leewater’ is een groot aantal fraaie schilderijen uit de privécollectie van Jan van Geest te zien waarop het thema van de houten zeilende westlanders centraal staat. Een herinnering aan het Westlandse varende erfgoed.

Jan kan prachtig vertellen over de rijke geschiedenis van het familiebedrijf en de vrachtvaart met groenten en fruit naar de handelsmarkten in Amsterdam en Rotterdam. Zijn verhalen worden ondersteund door films met beelden van de vrachtvaart in vroeger tijden en ook een serie ansichtkaarten toont een voorbije wereld.

Wethouder stapelt bloemkolen in de Westlander

Op zaterdag 1 oktober verzamelden zich voor de opening van de expositie ‘Transport over het Leewater’ heel wat genodigden, die allen een verleden met de varende westlanders hebben en geregeld nog steeds op hun schuit door het Westland varen. Zij delen duidelijk een passie met elkaar.

Voorzitter Henk van Lenteren van ons museum vertelde hoe de tentoonstelling over dit interessante onderwerp in de Westlandse geschiedenis tot stand was gekomen. Vroeger vond vrijwel al het transport in het Westland over het water plaats; het gebied was nog nauwelijks ontsloten via wegen. Scheepsbouwers, boeren, tuinders en andere ondernemers waren allen afhankelijk van de schippers die van en naar het Westland voeren.

Van Lenteren zette Jan van Geest, nazaat van de Wed. P. van Geest, speciaal in het zonnetje, want er hangen nu heel wat schilderijen van zijn verzameling in De Timmerwerf. Veelal geschilderd in de traditie van de Haagse School. Ook memoreerde hij de inbreng van Aad van Zeijl, geboren op een scheepswerf, die veel onderzoek heeft verricht op dit gebied en daar onlangs een boek over heeft gepubliceerd.

De aanwezige wethouder Barend Rombouts toonde zich enthousiast over de aandacht voor dit deel van de Westlandse geschiedenis. Hij benadrukte hoe belangrijk het is dat deze verhalen ook aan de kinderen worden doorgegeven. De wethouder wilde wel kwijt dat hij als rechtgeaarde Westlandse jongen in zijn jeugd van aanpakken wist, waarop Van Lenteren hem uitdaagde voor een potje bloemkolen stapelen in de groentekisten voor de veiling. Dat deed Rombouts heel sportief en daarmee was de expositie, die tot juni 2023 is te bezoeken in De Lier, officieel geopend.

Opening expo Transport over het Leewater

1.jpg
2.jpg
3.jpg
4.jpg
5.jpg
6.jpg
7.jpg
8.jpg
9.jpg
10.jpg
11.jpg
12.jpg
13.jpg
14.jpg
15.jpg
15a.jpg
16.jpg
17.jpg
18.jpg
19.jpg
20.jpg
21.jpg

Transport over het Leewater

1 oktober gaat een nieuwe expositie van start en dit keer is er in het vervoer over water in vroeger tijden gedoken. Het Westland was een gebied dat nog niet ontsloten was en daardoor waren de inwoners aangewezen op de waterwegen in de regio. Zowel boeren, tuinders als ondernemers voeren met hun platte schuit naar hun plaats van bestemming. Zo ook in De Lier, waar de schuiten niet alleen hun weg zochten naar veiling Westerlee, maar de schippers over de Lee naar allerlei bestemmingen voeren met hun schuit.

In de tentoonstelling is de ontwikkeling van de Westlandse schuit vanaf de zeventiende eeuw te zien. Het belang van de Lee voor het ontstaan van het dorpje De Lier vanaf ongeveer het jaar 1000 krijgt een prominente plaats; het stroomgebied van de Lee was voor bijna alle Lierse bedrijven de belangrijkste vorm van transport.

Op overzichtskaarten is te zien welke Lierse bedrijven en locaties vanaf de negentiende eeuw afhankelijk waren van schuiten en schippers. Daarnaast is er een flink aantal schilderijen te zien waarop de Westlandse schuit is afgebeeld, afkomstig uit een privécollectie. Afbeeldingen waaruit blijkt dat de schuit een onmisbare rol vervulde bij het vervoer van producten.

In de expositie zullen schaalmodellen van Westlanders te bewonderen zijn en veel originele voorwerpen die met het vervoer over water te maken hebben.

Er worden in deze periode interessante activiteiten rond de varende Westlanders georganiseerd; voor informatie zie de website van het museum.

Info bij beide foto’s uit het bezit van Aad van Zeijl

Op beide foto’s zien we een Westlands groenteschuitje op weg naar de veiling. De Westlandse schuit met de opgetrokken loopplank heeft nog een originele puntvormige voorsteven. Een origineel en fraai westlandermodel.

Op de andere foto een groenteschuitje met een platte voorsteven. Dit model werd later zeer populair omdat het makkelijker was met laden en lossen. De aanschafkosten waren ook lager, maar de scheepsmakers vonden het model helemaal niet fraai. Die vergeleken het met een ‘afgeplatte vrouw’, die ze ook niet mooi vonden.

Trailer over de voorzolder: Een verdwenen wereld

Van 1642 tot 1999 was het gebouw dat Museum de Timmerwerf herbergt voortdurend in gebruik als timmerwerkplaats. Op de zolder van het museum plaatsen de projecties en een geluids- en lichte tonen elk gereedschap in de schijnwerpers.

Beetje bij beetje komt de verdwenen wereld van de timmerlieden tot leven. Zagen en hameren wordt gehoord, en een voice-over neemt bezoekers mee in het verhaal van de 350-jarige werkplaats. Een grafische laag biedt historische en technische informatie over de objecten. 

Bekijk hier de trailer, gemaakt door Studio Louter

Geschiedenis van De Lier

Jan den Hoed heeft de geschiedenis van De Lier beschreven in diverse interessante delen. 

Ze staan hier te lezen

De Theebukker op het voorplein van Museum De Timmerwerf

Transport over het Leewater. Van 1 oktober tot juni 2023
Transport over het Leewater. Van 1 oktober tot juni 2023
Houtdraaigroep De Lier. En Jan van Geest geeft om 13.00 en 14.30 uur zijn lezing over het vrachtvervoer met de westlanders
Houtdraaigroep De Lier. En Jan van Geest geeft om 13.00 en 14.30 uur zijn lezing over het vrachtvervoer met de westlanders
Museumweekend - Rondvaart met excursie over de Lee
Museumweekend - Rondvaart met excursie over de Lee
Open Huis Historische Werkgroep Oud De Lier van 10.00 – 12.00 uur
Open Huis Historische Werkgroep Oud De Lier van 10.00 – 12.00 uur