Nieuws

Kerstverhalen voor kinderen in De Timmerwerf

Twee verzamelaars van kerstgroepen laten zien wat zij in hun collectie hebben en dat is heel veel. Een grote verscheidenheid aan kerstgroepen en kerststallen neemt je mee op een reis rond de wereld. Zij komen niet alleen uit Nederland, maar ook uit andere continenten zoals Afrika, Azië en Amerika. Barbara de Vries uit Den Haag heeft in de loop van jaren een grote en schitterende collectie opgebouwd. Beide verzamelaars hebben De Timmerwerf omgetoverd in een feest van beelden, die het kerstverhaal vertellen.

Gedurende de expositie vinden er activiteiten plaats en daarbij is zeker ook aan de kleintjes gedacht. Er is een kinderhoek ingericht waar zij met een kerststal mogen spelen, een kleurplaat kleuren of kerstboekjes lezen. Op zaterdag 7 december worden er van 13.00 tot 16.00 uur kerstverhalen voorgelezen voor de kinderen. Voor actuele informatie zie de website www.detimmerwerf.nl.

Elke zaterdag tot 25 januari 2020 van 10.00 tot 16.00 uur te zien in Museum ‘De Timmerwerf’, Hoofdstraat 63 in De Lier. 

Winter Wonderland in De Timmerwerf

Op vrijdag 13 december is het weer zo ver. In het museum is de expositie ‘Kerst zonder grenzen’ te bekijken. Een uitgebreide collectie van kerstgroepen, met en zonder stal, in een grote variatie aan stijlen, materialen en technieken. Ze komen van over de hele wereld en vertellen het verhaal van de geboorte van Jezus.

Op het voorplein staan de houtdraaiers die kerstboompjes, sneeuwpoppen en kandelaars draaien, die de bezoekers voor een zacht prijsje kunnen kopen. Unieke exemplaren en handwerk!

In de werkplaats staat de werkbank vol met houten producten die door de vrijwilligers van De Timmerwerf worden gemaakt, zoals uilen, vogel-, insecten- en vlinderhuisjes, kaboutertjes en houten kaarsen.
Kortom, een en al wintersfeer in het historische hart van De Lier.

Kerstconcert zonder grenzen

We denken ook aan de volwassenen en op zaterdag 14 december vindt er een bijzonder concert plaats door ‘Good Company’. Dit kamerkoor van vier dames en vier heren zingt a capella en klinkt hemels. Zij brengen kerstliederen uit alle windstreken ten gehore te midden van de expositie. Het concert begint om 15.00 uur. De toegang is gratis en een vrijwillige bijdrage is altijd welkom.

Huis van Sinterklaas in De Timmerwerf

We weten allemaal hoe druk Sinterklaas het heeft als hij eenmaal in ons land is aangekomen. Des te opmerkelijker is het dat hij tijd heeft vrijgemaakt om in De Lier in De Timmerwerf te komen. Vorig jaar was Sint er twee zaterdagmiddagen te vinden met zijn Pieten en zijn trouwe paard op het voorplein. Heel veel kinderen genoten met hun ouders van het bezoek aan de warme huiskamer, waar Sint zelfs een dutje deed in een van de bedsteden. Niet verwonderlijk gezien zijn leeftijd.

Sint heeft beloofd dat hij dit jaar weer komt om de kinderen te ontvangen en wel op zaterdag 30 november. Om de kleintjes die ’s middags naar bed moeten niet te missen, komt de Sint al om 11.00 uur en hij blijft tot 16.00 uur. De muziekpiet met zijn accordeon is er ook weer om de feestvreugde te verhogen en de kinderen kunnen thuis alvast oefenen met de bekende Sinterklaasliedjes.

Kerst zonder grenzen in De Timmerwerf

Vanaf 2 november komt het museum in de sfeer van de donkere dagen met de expositie ‘Kerst zonder grenzen’. Twee verzamelaars van kerstgroepen laten zien wat zij in hun collectie hebben en dat is heel veel.

Een grote verscheidenheid aan kerstgroepen en kerststallen neemt je mee op een reis rond de wereld. Zij komen niet alleen uit Nederland, maar ook uit andere continenten zoals Afrika en Zuid-Amerika. Barbara de Vries uit Den Haag heeft in de loop van jaren een grote en schitterende collectie opgebouwd. Broeder Frans heeft in het klooster aan het Westeinde in Den Haag van onder tot boven kerstgroepen en kerststallen staan, die hij in zijn leven heeft verzameld. Beide verzamelaars hebben De Timmerwerf omgetoverd in een feest van beelden, die het kerstverhaal vertellen. Er is een grote variëteit aan materialen, kleuren en stijlen en veel beeldengroepen getuigen van een bijzonder vakmanschap. Zij weerspiegelen de culturen, waaruit ze voortkomen.

Gedurende de expositie vinden er activiteiten plaats en daarbij is zeker ook aan de kleintjes gedacht. Er is een kinderhoek ingericht waar zij met een kerststal mogen spelen, een kleurplaat kleuren of kerstboekjes lezen. Voor actuele informatie zie deze website.

Elke zaterdag van 2 november 2019 tot 25 januari 2020 van 10.00 tot 16.00 uur te zien in Museum ‘De Timmerwerf’, Hoofdstraat 63 in De Lier.

Laatste dag ‘Uit het juiste hout gesneden’

Deze expositie is nog twee weken te bekijken, want 19 oktober is de laatste dag en daarna is er weer eens een kerstexpositie aan de beurt. De collectie houten modellen van Klaas Catsburg uit Rotterdam laat koetsen, karren, sleden en kanonnen zien, die hij in de loop van zijn leven heeft gebouwd. Hij heeft zijn verzameling aan het museum geschonken.

Enkele vrijwilligers van het museum delen deze hobby met Klaas Catsburg.

Arie Bijl was bakker van beroep, maar heeft altijd al liefde voor het hout gehad. In de expositie staat een groot model van een Bunschoter botter, een kleinere BM’er en een kiepauto.

Jan Eikelenboom is een boerenzoon, die een aantal boerenkarren heeft gebouwd aan de hand van bouwtekeningen. Jan heeft veel geduld en is heel precies.

Bertus van der Stok was instrumentmaker aan de TU Delft en dat is te zien aan de VOC-schepen De Heemskerck en De Zeehaen. Alle details kloppen en de tuigage is met grote precisie uitgevoerd. 

Harry van der Meer heeft een mooi oud rijtuig waarin hij met zijn paard geregeld rondreed. Nu staat zijn rijtuig iedere zaterdag gedurende de expositie op het voorplein van De Timmerwerf.

In de entree staat een Zuid-Afrikaanse ossewa, eigenaar Jan van Dijk.

Modellen uit het juiste hout gesneden van 14 september t/m 19 oktober iedere zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur te zien in Museum ‘De Timmerwerf’, Hoofdstraat 63 in De Lier.

Modellen uit het juiste hout gesneden

Dit voorjaar heeft ons museum een schenking gekregen van Klaas Catsburg uit Rotterdam. Hij zocht een bestemming voor zijn collectie houten modellen van koetsen, karren, sleden, kanonnen, enz., die hij in de loop van zijn leven heeft gebouwd.

Klaas begon als 14-jarige jongen bij een wagenmaker, waar hij als kind al gebiologeerd bij stond te kijken. Toen hij 18 was, stapte hij over naar een carrosseriebedrijf. Na twee jaar dienstplicht vroeg zijn vader hem in het familiebedrijf, een schilderszaak met nog een paar zonen, te komen werken. Een goede combinatie, want Klaas deed reparaties en verbouwingen en uiteindelijk namen ze grote projecten aan.

Klaas Catsburg had al jaren modelbouw als hobby, maar na zijn pensioen kreeg hij daar volop tijd voor. Zijn modellen maakte hij zonder bouwtekening, maar ze zijn redelijk op schaal. Vaak kwam de inspiratie van een afbeelding zoals die van Anton Pieck. Eiken is zijn meest gebruikte houtsoort.

Enkele vrijwilligers van het museum delen deze hobby met Klaas Catsburg.

Arie Bijl was bakker van beroep, maar heeft altijd al liefde voor het hout gehad. Speelgoed voor de kinderen en kleinkinderen, houtdraaien en modellen bouwen, daar heeft hij uren mee doorgebracht tot op de dag van vandaag. In de expositie staat een groot model van een Bunschoter botter en een kleinere BM’er. Op de openingsdag wordt Arie 85!

Jan Eikelenboom is een boerenzoon, die een aantal boerenkarren heeft gebouwd aan de hand van bouwtekeningen. De meeste maakte hij toen de kinderen klein waren. Jan heeft veel geduld en is heel precies. Hij maakte ook een boerenkar van de Lierse boer Varekamp exact na.

Bertus van der Stok was instrumentmaker aan de TU Delft en dat is te zien aan het grote VOC-schip De Heemskerck. Alle details kloppen en de tuigage is met grote precisie uitgevoerd. Bertus had dit niet van een vreemde, want zijn vader bouwde al een ander VOC-schip De Zeehaen. 

Modellen uit het juiste hout gesneden

DSCN8027.JPG
DSCN8041.JPG
DSCN8045.JPG
DSCN8057.JPG
DSCN8066.JPG

Het oorlogsverleden van Bram Jonker

Bram Jonker maakte als jonge man tijdens de Tweede Wereldoorlog een turbulente en onuitwisbare periode in zijn leven door. In 1943 werd Bram steeds meer gevraagd om valse papieren te verzorgen voor mensen in nood en om onderdak te regelen voor onderduikers. Zo raakte hij ongemerkt bij het verzet betrokken.

Zowel zijn wederwaardigheden als de vele authentieke documenten en foto’s die hij heeft bewaard, vormen spannende verhalen van hachelijke avonturen. Na de oorlog heeft Bram zijn Herinneringen uit het verzet tijdens de Duitse bezetting 1940-1945 in het Westland op schrift gesteld. Een bijzonder leven in een uitzonderlijke periode. Gedenkwaardig om te lezen en een bron voor onderzoekers.

Hier onder kunt u de stukken lezen, in twee delen.

Modellen uit het juiste hout gesneden

Ná een lange expositie over de wateroverlast in 1998 en vóór de komende kerstexpositie biedt museum De Timmerwerf een korte en leuke expositie ‘Modellen uit het juiste hout gesneden’. Te zien is de collectie houten modellen van dhr. Catsburg, die hij onlangs aan ons museum heeft geschonken.

Onze vrijwilligers Arie Bijl, Bertus van der Stok en Jan Eikelenburg delen de hobby van genoemde exposant. Arie en Bertus tonen spectaculaire schepen en Jan heeft mooie boerenwagens gebouwd. Houten modellen van boerenwagens, koetsen, sleeën, schepen en een Zuid-Afrikaanse ‘ossewa’ (aangeleverd door Jan van Dijk) tonen zowel de vrolijke wereld van Anton Pieck als het ruige verleden. En dat alles tot stand gekomen onder de vaardige handen van ambachtsmannen die menig uur in hun hobby en de liefde voor het hout hebben gestoken.

U komt vast op een vélocipède of in een automobile, maar op het voorplein ziet u hoe onze voorouders in een rijtuig zouden zijn aangekomen. De tijd gaat snel en gebruik hem wel, maar bedenk dat deze tentoonstelling slechts zes weken is te bewonderen.

Expositie start 14 september

Demonstratie speksteen snijden op laatste dag LAK-expositie

Zaterdag 31 augustus is de laatste gelegenheid om het werk van de Lierse amateurkunstenaars te bekijken en bovendien is de toegang gratis. Na demonstraties van exposanten die schilderen of keramiek maken is op deze sluitingsdag de beurt aan Ben van Kampen. In de expositie staan enkele beelden van zijn hand en hij staat die middag in de werkplaats speksteen te snijden. De bezoekers kunnen zien hoe het werk tot stand komt en Ben vindt het leuk om over de techniek te vertellen. 

Zaterdag van 13.00 tot 16.00 uur in Museum ‘De Timmerwerf’, Hoofdstraat 63 in De Lier.

Diverse activiteiten tijdens LAK tentoonstelling

DSCF3502.jpg
DSCF3504.jpg
DSCF3506.jpg
DSCF3508.jpg
DSCF3509.jpg
DSCF3512.jpg
DSCF3520.jpg
DSCF3522.jpg
DSCF3523.JPG
DSCF3524.jpg
DSCF3526.jpg
DSCF3531.jpg
DSCN7940.JPG

Actie en demonstratie bij De Timmerwerf

In de Bradelierweek is het museum extra geopend op woensdagmiddag, donderdagmiddag en -avond en op vrijdagmiddag tot 19.00 uur.

Op de donderdag- en vrijdagochtend is het Timmeren voor kinderen vanaf 8 jaar. De kaartjes zijn voor € 1,- te koop, op zaterdag in De Timmerwerf en doordeweeks in De Bongaard.

Tijdens de Braderie is er van alles te beleven. Op het voorplein van het museum staat een takel opgesteld, waarmee de liefhebbers een vrachtje omhoog mogen takelen en het gewicht ervan kunnen raden. Voorwaar een challenge!

In de kraam is van alles te zien dat met het timmervak en met het verleden van De Lier te maken heeft. Binnen gaat u terug in het verleden en boven is de expositie van de Lierse amateurkunstenaars gratis te bewonderen. 

Op zaterdag 24 augustus is er nog een bonus voor de bezoekers. Twee exposanten, Marjan Ruigrok en Tiny Rieken, staan dan ’s middags van 13.00 tot 16.00 uur in de werkplaats met hun keramische beelden. Marjan maakt onder andere prachtige beelden van paarden en Tiny heeft humorvol werk in de expositie staan. Zij boetseren al jaren, demonstreren de techniek en kunnen de bezoekers van alles daarover vertellen.

Lierse amateurkunstenaars tonen zich van hun beste kant

Na een zinderende opening op vrijdagavond 19 juli is de LAK-expositie tot 31 augustus iedere zaterdag gratis te bezichtigen. Ruim vijftig dorpsgenoten hebben kunstwerken hangen en staan in de expositie, dus het was een volle boel. Het is een prestatie van het LAK-comité dat zij de veelheid en veelzijdigheid van de werken op zo’n mooie manier heeft kunnen presenteren. 

Iedere zaterdagmiddag is een van de exposanten in de werkplaats aanwezig, waar zij veel meer van hun werk uitstallen. Zij demonstreren hoe het werk tot stand komt en weten boeiend te vertellen over hun hobby. 

Op zaterdag 10 augustus is het de beurt aan Hans van Ruyven, die voor het eerst deelneemt maar al veel keramische beelden heeft gemaakt. In de expositie staan een paard en een kat van zijn hand, maar hij vindt ook inspiratie in heel andere objecten. Soms stookt Hans zijn beelden raku. Van 13.00 tot 16.00 uur is hij aan het boetseren en kunt u hem van alles vragen.

Elke zaterdag tot 31 augustus van 10.00 tot 16.00 uur te zien in Museum ‘De Timmerwerf’, Hoofdstraat 63 in De Lier.

Feestelijke opening LAK-expositie

Op de warme vrijdagavond van 19 juli liep de werkplaats van De Timmerwerf vol met deelnemers aan de LAK-expositie 2019. Deze editie hebben ruim vijftig amateurkunstenaars hun werk aangeleverd, dus het werd een drukke en gezellige boel rond de koffiekan.

Het is een mooie prestatie van het LAK-comité dat zij er weer in zijn geslaagd om de vele werken zo te presenteren dat zij allemaal tot hun recht komen. Een grote prestatie was ook de openingsact van Truus van der Lee, die in haar toespraak elke deelnemer persoonlijke aandacht gaf en het werk in enkele zinnen raak wist te typeren.

Daarna ging de groep naar de tentoonstellingszolder om zich te laten verrassen door hun eigen plek in de expositie en door het werk van de andere deelnemers. Veel waardering voor elkaars werk, gedeelde interesse en niet te vergeten de glazen wijn waarmee op de aftrap werd geklonken, verhoogden de sfeer. De amateurkunstenaars togen huiswaarts in opperbeste stemming, de zwoele zomeravond in overeenstemming met de begonnen vakantiesfeer.

Opening expositie Lierse Amateur Kunstenaars

DSCN7949.JPG
DSCN7950.JPG
DSCN7951.JPG
DSCN7952.JPG
DSCN7953.JPG
DSCN7954.JPG
DSCN7955.JPG
DSCN7956.JPG
DSCN7957.JPG
DSCN7959.JPG
DSCN7960.JPG
DSCN7961.JPG
DSCN7962.JPG
DSCN7963.JPG
DSCN7964.JPG
DSCN7965.JPG
DSCN7974.JPG
DSCN7982.JPG
IMG_20190831_130030559_HDR.jpg

Fotografie in De Timmerwerf

In de zojuist geopende expositie van Lierse amateurkunstenaars is naast schilderijen, keramiek, hout en glas-in-lood veel fotografisch werk te bewonderen. Haarscherpe foto’s, mooie onderwerpen en stilistisch interessante foto’s.

In de entree van het museum zijn enkele vitrines ingericht met oudecamera’s en foto’s. Deze collectie is van Chris Hansler, die in de expositie met twee schilderijen is vertegenwoordigd. Chris is op zaterdag 27 juli van 13.00 tot 16.00 uur aanwezig in de entree om zijn verzameling toe te lichten.

Daar hangt ook een groot werk samengesteld uit foto’s van bijzondere begraafplaatsen, een examenopdracht van Anne van Lenteren. Er ligt een bijbehorend album met foto’s over hetzelfde onderwerp, dat door de bezoekers mag worden ingezien.

De Theebukker op het voorplein van Museum De Timmerwerf

Expositie 'Kerstgroepen' (t/m 25 januari 2020)
Expositie 'Kerstgroepen' (t/m 25 januari 2020)
’s Middags vertelling kerstverhaal voor de kinderen - Houtdraaigroep De Lier - Historische Werkgroep Oud De Lier van 10.00 tot 12.00 uur
’s Middags vertelling kerstverhaal voor de kinderen - Houtdraaigroep De Lier - Historische Werkgroep Oud De Lier van 10.00 tot 12.00 uur
Winterwonderland
Winterwonderland
Kerstconcert zonder grenzen door Good Company. Vanaf 15:00 uur)
Kerstconcert zonder grenzen door Good Company. Vanaf 15:00 uur)