Nieuws

Historische Werkgroep Oud De Lier

De Historische Werkgroep Oud De Lier gaat in de zomervakantie op reces en daarom is de werkgroep in de maanden juli en augustus niet aanwezig. Op de eerste zaterdag in september kunt u weer in de zaagloods terecht van 10.00 tot 12.00 uur.

Legostenen te koop, met Timmerwerf logo

Tijdens de expositie "Speel-goed. Bouwen door de tijd heen" zijn speciale lego stenen te koop, voorzien van het Timmerwerf logo. Voor slechts 2 euro heeft u zo'n uniek item!

6 mei konden fanatieke Legobouwers hun werkstukken tonen

Op zaterdag 6 mei konden fanatieke Legobouwers hun werkstukken tonen en dat was niet tegen dovemansoren gezegd. Onze eigen Timmerwerf stond er in lego gebouwd, maar ook een Lierse cafetaria en het complex van korfbalvereniging Valto. Natuurlijk kon het technisch lego niet ontbreken, dat doet immers menig jongenshart sneller kloppen.

Lego werkstukken (6 mei)

Foto's Ellie Elshof

DSCF0534.jpg
DSCF0535.jpg
DSCF0536.jpg
DSCF0537.jpg
DSCF0539.jpg
DSCF0540.jpg
DSCF0541.jpg
DSCF0542.jpg
DSCF0543.jpg
DSCF0544.jpg
DSCF0546.jpg
DSCF0547 (1).jpg
DSCF0547.jpg
DSCF0548.jpg
DSCF0550.jpg
DSCF0551.jpg
DSCF0552.jpg

Legorobot demonstratie

Zaterdag 18 maart kwamen groep-8 kinderen van basisschool De Vlieten hun Legorobot presenteren. Zij behaalden daarmee de eerste plaats in de Westlandse voorronde van de First Lego League.

Een filmpje kunt u hier bekijken.

Opening Lego-expositie

Op zaterdag 4 maart was het gezellig druk in de werkplaats van De Timmerwerf met de genodigden voor de opening van de nieuwe tentoonstelling. De samenstellers van de expositie ‘Speel-goed. Bouwen door de tijd heen’ waren er al vroeg voor van huis gegaan, want zij wonen verspreid in het land. Het dorp De Lier weten zij zo zoetjesaan te vinden, want de laatste weken hebben zij daar intensieve dagen doorgebracht om hun bijzondere legowerken een mooie plek te geven.

Het zijn echte liefhebbers die al hun vrije tijd in het bouwfenomeen stoppen en er thuis niet veel van merken, dat een aantal pronkstukken vier maanden onderdak heeft gekregen in het Lierse museum. José Pieterse laat in de vitrines zien hoe de lego bouwsteentjes in de jaren vijftig zijn ontstaan uit het houten speelgoed, dat een Deense timmerman in de jaren dertig in zijn fabriek ging produceren. Michiel van Tilburg neemt de ontwikkeling vanaf 1975 onder zijn hoede en Leo van den Heriks specialiteit is de ‘Nieuwe architectuur serie’. Alex de Jong heeft de voorgevel van De Timmerwerf nagebouwd en van zijn hand staan er ruimtelijke objecten, zoals Nijntje of Lucky Luke en de Daltons.

José onthulde buiten een stapel grote Legoblokken. Een levensgrote Legopop kwam tevoorschijn met losse blokken en het lukte enkele kinderen er de woorden Museum open mee te bouwen. Een leuke openingsact, een geslaagde rondleiding en koffie met Legocake vormden de opmaat naar een verrassende expositie, waar de bezoekers de komende maanden van kunnen genieten. Voor de kinderen is er een tafel met een grote bak vol Lego, maar veel volwassenen blijken het nog net zo leuk te vinden.

‘Speel-goed. Bouwen door de tijd heen’ is iedere zaterdag van 4 maart t/m 17 juni tussen 10.00 en 16.00 uur te zien in Museum ‘De Timmerwerf’, Hoofdstraat 63 in De Lier, www.museumdetimmerwerf.nl.

Opening expo Speel-goed. Bouwen door de tijd heen.

Foto's van opening expositie "Speel-goed. Bouwen door de tijd heen". 4 maart 2017

DSCN6433.JPG
DSCN6434.JPG
DSCN6438.JPG
DSCN6443.JPG
DSCN6445.JPG
DSCN6447.JPG
DSCN6449.JPG
DSCN6451.JPG
DSCN6455.JPG
DSCN6460.JPG
DSCN6462.JPG
DSCN6464.JPG
DSCN6466.JPG
DSCN6468.JPG

‘Speel-goed. Bouwen door de tijd heen’ over Lego

Nu de expositie ‘Vakmanschap is meesterschap’ is afgelopen, gaan we over op een heel ander thema, namelijk bouwen met lego.

De alom bekende bouwsteentjes komen in ieder huishouden voor, iedereen kent het en jong en oud beleeft er plezier aan. Wat weinig mensen weten is dat de plastic steentjes stammen uit de vijftiger jaren van de vorige eeuw en zijn voortgekomen uit houten speelgoed.

Met de productie van kinderspeelgoed probeerde een Deense timmerman tijdens de crisis van de jaren dertig zijn timmerfabriek van de ondergang te redden. Zijn ondernemingszin zorgde voor een groei waar voorlopig nog geen eind aan gaat komen. In de tentoonstelling kunt u de hele geschiedenis volgen van de productie van houten auto’s, vrachtwagens, treinen, trekeendjes, strijkplankjes en spaarpotten tot aan de nieuwste series toe.

Authentiek materiaal met de originele dozen, bouwwerken, filmpjes en naslagwerk bieden een mooi overzicht. De kinderen en natuurlijk ook de andere bezoekers kunnen zelf met Lego gaan bouwen aan een grote tafel op zolder. Op een aantal zaterdagen zijn er activiteiten, houdt u de website in de gaten!

Verder hebben we nog de uitdaging voor de liefhebbers van dit speelgoed: het bouwen van een markant gebouw of object in De Lier met de bekende bouwsteentjes. Als u de uitdaging aanneemt, kunt u foto’s sturen naar info@detimmerwerf.nl. De kans is groot dat uw kunstwerk een plaats in de tentoonstelling krijgt.

In memoriam Anton van der Sande

Wij gedenken ons oud-bestuurslid Anton van der Sande, die op 11 november j.l. overleed. In december 1993 benaderde het voorlopig bestuur van De Timmerwerf hem met de vraag om in het bestuur plaats te nemen. Een schot in de roos, want Anton heeft die functie met verve en passie vervuld tot hij in 2011 afscheid nam van het bestuur. Dit betekende geenszins het einde van zijn betrokkenheid, want Anton bleef aan het museum verbonden als vrijwilliger. We kunnen wel stellen dat hij tot in de haarvaten van het museum zat en dat tot bijna het laatste moment, toen we hem vanwege zijn afnemende gezondheid moesten gaan missen op de vrijdagochtend.

Die vrijdagochtend stond model voor alle activiteiten die Anton runde voor het museum. Zijn timmerkwaliteiten waren zeer beperkt, maar het wekelijks opwinden van de klok, zijn verhalen en zijn grappen uit de scheurkalender bepaalden zestien jaar lang de sfeer binnen een hechte groep mensen. Zijn warme belangstelling en collegialiteit fungeerden als smeerolie.

Die was ook kenmerkend in zijn omgang met het bestuur, de vrijwilligers, de leden van de Club van 100 en de donateurs en niet te vergeten de kinderen, die De Timmerwerf bezochten. Anton kon hen moeiteloos twee uur bezighouden met zijn verhalen en met het timmeren van houten speelgoed. Niet alleen de kinderen hingen aan zijn lippen, ook de overige bestuursleden en suppoosten konden heel wat van hem leren.

Antons kennis van de geschiedenis van De Lier en het Westland was fenomenaal. Gelukkig hebben veel inwoners daar kennis van kunnen nemen, want Anton heeft veel – vaak in samenwerking met anderen – gepubliceerd.
Genieten hebben we ook van hem geleerd. Je kunt veel werk verzetten als je het met plezier en vanuit je hart doet. De geneugten van het leven liet Anton niet aan zich voorbijgaan. Na afloop van een vergadering was een welverdiend borreltje op zijn plaats en na de opening van de exposities nam Anton zijn vaste plaats in aan de keukentafel om alle gasten van een drankje te voorzien.

De Timmerwerf heeft altijd onvoorwaardelijk op hem kunnen rekenen. We zijn hem dankbaar voor alles en zoals Cor van de Mark het in zijn dankwoord formuleerde: we zijn hem schatplichtig.

De Theebukker op het voorplein van Museum De Timmerwerf