Nieuws

Actie en demonstratie bij De Timmerwerf

In de Bradelierweek is het museum extra geopend op woensdagmiddag, donderdagmiddag en -avond en op vrijdagmiddag tot 19.00 uur.

Op de donderdag- en vrijdagochtend is het Timmeren voor kinderen vanaf 8 jaar. De kaartjes zijn voor € 1,- te koop, op zaterdag in De Timmerwerf en doordeweeks in De Bongaard.

Tijdens de Braderie is er van alles te beleven. Op het voorplein van het museum staat een takel opgesteld, waarmee de liefhebbers een vrachtje omhoog mogen takelen en het gewicht ervan kunnen raden. Voorwaar een challenge!

In de kraam is van alles te zien dat met het timmervak en met het verleden van De Lier te maken heeft. Binnen gaat u terug in het verleden en boven is de expositie van de Lierse amateurkunstenaars gratis te bewonderen. 

Op zaterdag 24 augustus is er nog een bonus voor de bezoekers. Twee exposanten, Marjan Ruigrok en Tiny Rieken, staan dan ’s middags van 13.00 tot 16.00 uur in de werkplaats met hun keramische beelden. Marjan maakt onder andere prachtige beelden van paarden en Tiny heeft humorvol werk in de expositie staan. Zij boetseren al jaren, demonstreren de techniek en kunnen de bezoekers van alles daarover vertellen.

Timmerwerfwijnen Bradelier 2019

Samen met wijnhandel Van Lenteren uit Maasdijk hebben we weer een verrassende wijnselectie gemaakt voor de komende Bradelier. Vele jaren hebben wij de wijn voor de prijs van € 6,00 per fles aan kunnen bieden, maar door forse verhogingen van de btw en de accijnzen zien we ons genoodzaakt om de prijs per fles met € 0,50 te verhogen. Wij hopen dat onze vaste klanten hier begrip voor zullen hebben, want met de opbrengst kunnen we de activiteiten van De Timmerwerf blijven voortzetten.Bestellingen worden zoals u van ons gewend bent weer netjes bij u thuis bezorgd. We hopen weer een flink aantal dozen te verkopen.

De wijnen die voor de Bradelier 2019 zijn uitgezocht, zijn stuk voor stuk verrassend en hebben we niet eerder in ons assortiment gehad. 

Rode wijn: Condesa de Leganza, Spanje
Rijke wijn met een mooie granaatrode kleur. Harmonieuze geur van kruidigheid en rijpheid. De wijn is stevig van smaak met geïntegreerde houttonen en smaken van rijp fruit met fluwelen tannines. De afdronk is krachtig en lang. De glooiende wijngaarden liggen in het noorden van La Mancha en betrekken inmiddels een oppervlakte van 1100 ha.
Alcohol: 13,5%  Druivenras: Tempranillo. Moderne vinificatie. 
Spijsadvies: Past heel goed bij paella, tapas, gevogelte, gegrild vlees en stoofschotels. Maar ook bij diverse kazen of zo maar voor de gezelligheid. 

Witte wijn: Primera Piedra, Chili
Frisse en minerale wijn met tonen van citrus en tropisch fruit, zoals limoen, grapefruit, ananas en peer.
Aangevuld met een zachte kruidigheid ontstaat er een groengele kleur. De smaak is medium body met een levendige frisheid die zo kenmerkend is voor dit druivenras. Ingeklemd tussen het Andesgebergte, woestijn en Stille Oceaan profiteert Chili van een uniek wijnklimaat met mediterrane trekken.
Alcohol: 12%  Druivenras: Sauvignon Blanc.
Spijsadvies: Deze wijn is heerlijk bij salades, schaal- en schelpdieren en vis. Serveren bij voorkeur bij 8-10 °C.

Rosé wijn: Strelitzia Ridge  Rosé, Zuid-Afrika
De Pinotage Rosé is een frisse en fruitige wijn, geurend naar fris rood fruit. De smaak geeft hints van aardbeien. Deze rosé heeft een bleekroze kleur. De wijnbouw in Zuid-Afrika is hoofdzakelijk geconcentreerd in het uiterste zuidwesten van het land. Het is een heel gevarieerde regio met wijngebieden die bijna allemaal binnen twee á drie uur rijden vanaf de kust liggen en optimaal profiteren van het overwegend mediterrane klimaat.
Alcohol: 12,5%  Druivenras: 100% Pinotage
Spijsadvies: De wijn is perfect om te serveren bij tapas, salades en pasta’s met room. Ook zeer geschikt als aperitief. 

U kunt uw bestelling plaatsen door een mail te sturen naar info@detimmerwerf.nl

Graag ……... x € 39,= (doos) = € ……………….. overmaken op NL34 ABNA 0488 9052 65 t.n.v. P.H.M. Zuidgeest te De Lier.  S.v.p. uw naam en adres vermelden.

Bestuur Stichting De Timmerwerf.
Voor meer informatie: Piet Zuidgeest of Jan den Hoed

Lierse amateurkunstenaars tonen zich van hun beste kant

Na een zinderende opening op vrijdagavond 19 juli is de LAK-expositie tot 31 augustus iedere zaterdag gratis te bezichtigen. Ruim vijftig dorpsgenoten hebben kunstwerken hangen en staan in de expositie, dus het was een volle boel. Het is een prestatie van het LAK-comité dat zij de veelheid en veelzijdigheid van de werken op zo’n mooie manier heeft kunnen presenteren. 

Iedere zaterdagmiddag is een van de exposanten in de werkplaats aanwezig, waar zij veel meer van hun werk uitstallen. Zij demonstreren hoe het werk tot stand komt en weten boeiend te vertellen over hun hobby. 

Op zaterdag 10 augustus is het de beurt aan Hans van Ruyven, die voor het eerst deelneemt maar al veel keramische beelden heeft gemaakt. In de expositie staan een paard en een kat van zijn hand, maar hij vindt ook inspiratie in heel andere objecten. Soms stookt Hans zijn beelden raku. Van 13.00 tot 16.00 uur is hij aan het boetseren en kunt u hem van alles vragen.

Elke zaterdag tot 31 augustus van 10.00 tot 16.00 uur te zien in Museum ‘De Timmerwerf’, Hoofdstraat 63 in De Lier.

Museum De Timmerwerf nu ook op YouTube

Naast de bekende social media kanalen Facebook en Twitter hebben we nu ook een YouTube kanaal. Daar staan, en komen, filmpjes die betrekking hebben op museum De Timmerwerf.

Feestelijke opening LAK-expositie

Op de warme vrijdagavond van 19 juli liep de werkplaats van De Timmerwerf vol met deelnemers aan de LAK-expositie 2019. Deze editie hebben ruim vijftig amateurkunstenaars hun werk aangeleverd, dus het werd een drukke en gezellige boel rond de koffiekan.

Het is een mooie prestatie van het LAK-comité dat zij er weer in zijn geslaagd om de vele werken zo te presenteren dat zij allemaal tot hun recht komen. Een grote prestatie was ook de openingsact van Truus van der Lee, die in haar toespraak elke deelnemer persoonlijke aandacht gaf en het werk in enkele zinnen raak wist te typeren.

Daarna ging de groep naar de tentoonstellingszolder om zich te laten verrassen door hun eigen plek in de expositie en door het werk van de andere deelnemers. Veel waardering voor elkaars werk, gedeelde interesse en niet te vergeten de glazen wijn waarmee op de aftrap werd geklonken, verhoogden de sfeer. De amateurkunstenaars togen huiswaarts in opperbeste stemming, de zwoele zomeravond in overeenstemming met de begonnen vakantiesfeer.

Opening expositie Lierse Amateur Kunstenaars

DSCN7949.JPG
DSCN7950.JPG
DSCN7951.JPG
DSCN7952.JPG
DSCN7953.JPG
DSCN7954.JPG
DSCN7955.JPG
DSCN7956.JPG
DSCN7957.JPG
DSCN7959.JPG
DSCN7960.JPG
DSCN7961.JPG
DSCN7962.JPG
DSCN7963.JPG
DSCN7964.JPG
DSCN7965.JPG

Fotografie in De Timmerwerf

In de zojuist geopende expositie van Lierse amateurkunstenaars is naast schilderijen, keramiek, hout en glas-in-lood veel fotografisch werk te bewonderen. Haarscherpe foto’s, mooie onderwerpen en stilistisch interessante foto’s.

In de entree van het museum zijn enkele vitrines ingericht met oudecamera’s en foto’s. Deze collectie is van Chris Hansler, die in de expositie met twee schilderijen is vertegenwoordigd. Chris is op zaterdag 27 juli van 13.00 tot 16.00 uur aanwezig in de entree om zijn verzameling toe te lichten.

Daar hangt ook een groot werk samengesteld uit foto’s van bijzondere begraafplaatsen, een examenopdracht van Anne van Lenteren. Er ligt een bijbehorend album met foto’s over hetzelfde onderwerp, dat door de bezoekers mag worden ingezien.

RECTIFICATIE

De vrijwilligersavond is niet 29 september maar 19 september

Presentatie kaapstander op Nationale Molendag

Op 11 mei is het Nationale Molendag, waarop traditioneel veel molens voor publiek worden opengesteld. De aandacht gaat vrijwel altijd uit naar de werking van de molen en het fascinerende, met veel geluid gepaard gaande draaiwerk van wielen, schijven en kammen. 

De vrijwilligers van Museum De Timmerwerf willen op deze dag een bijzonder voorwerp of hulpmiddel laten zien dat al in de zestiende eeuw gebruikt werd bij de bouw en het onderhoud van molens. Het is de kaapstander die door de molenbouwer of timmerman werd ingezet om zware onderdelen van de molen op grote hoogte te tillen. Dan moeten we denken aan het insteken van de houten roedes (molenwieken nog zonder hekwerk), het vervangen van een wiekenas of wiekenkruis.

De kaapstander is een houten constructie die meestal van eiken was gemaakt en in delen werd opgebouwd. Het voordeel van losse onderdelen had vooral met het vervoer te maken en het totale gewicht. Een timmerman/molenmaker kon de kaapstander eenvoudig met een handkar of met paard en wagen naar het werkadres brengen. Vaak werden de delen van de kaapstander met de schuit naar de molens gevaren want die stonden meestal kort op het water. Ter plekke werden alle onderdelen in elkaar gezet, zonder ook maar één spijker te gebruiken! De vrijwilligers van De Timmerwerf hebben aan de hand van oude tekeningen het frame van een originele kaapstander nagebouwd. Het museum beschikte nog over veel losse onderdelen die in het verleden bij de werking van een kaapstander gebruikt zijn. Al het touwwerk voor het hijsen en schoren was nog aanwezig, maar ook alle blokken en schijven om de trekkracht te kunnen vertragen. De timmerman plaatste een grote houten paal kort bij de molen die door voldoende tuien overeind bleef staan. Deze paal kon wel 18 meter lang zijn en soms nog meer. Aan het boveneind van de paal worden dubbele katrollen aangebracht met meerdere schijven. Het inrijgen van het touwwerk vereist wel de nodige studie om de trekkracht van het touw optimaal te houden.

Via meerdere blokken en schijven loopt het touwwerk naar de kaapstander die meestal op ruime afstand van de houten paal stond. Met piketten in de grond werd het houten frame tijdens het trekken op zijn plaats gehouden. Het touw loopt drie of vier keer om de spil heen en een ‘vasthouder’ houdt het touw strak. De houten spil wordt door een viertal mensen door middel van lange houten spaken rondgedraaid zodat het touw strak getrokken wordt. Na vele rondjes om de kaapstander gelopen te hebben, komt de zware last uiteindelijk op de gewenste hoogte. Het was een kwestie van geduld en haast leidde al snel tot ongelukken.

Op 11 mei zullen de vrijwilligers van De Timmerwerf de werking van een originele kaapstander demonsteren bij de Groeneveldse molen. Dit is de molen die vlak bij ’t Woudt staat en vanaf de Provinciale weg goed te zien is. Omdat de molen in perfecte staat verkeerd en tijdens de molendag gewoon draait, zal de demonstratie op veilige afstand van de molen plaatsvinden. Het is deze zaterdag slechts de bedoeling om de werking van de kaapstander te laten zien en veel bewondering te krijgen voor de vakmensen van vroeger. Hoe zij met beperkte middelen en slechts pure handkracht zulke zware lasten op grote hoogte konden hijsen. De vrijwilligers zullen uw vragen over de kaapstander graag beantwoorden.

Een leuk detail is toch wel dat het onderhoud van de Groeneveldse molen vele jaren geleden door de timmerman van De Timmerwerf in De Lier werd uitgevoerd. Op 11 mei stappen we met deze demonstratie dus voorzichtig in de voetsporen van onze timmerman.

De Theebukker op het voorplein van Museum De Timmerwerf

(Bradelierweer) Demonstratie keramische beelden door exposanten Marjan Ruigrok en Tiny Rieken van 13:00 tot 16:00 uur
(Bradelierweer) Demonstratie keramische beelden door exposanten Marjan Ruigrok en Tiny Rieken van 13:00 tot 16:00 uur