Op zaterdag 6 augustus is Edith Smit aan de beurt om meer van haar kunstwerken te laten zien en erover te vertellen. Edith doet al heel wat edities mee aan de jaarlijkse expositie van de Lierse amateurkunstenaars en iedere keer is het weer een verrassing wat ze laat zien. Zij is een veelzijdig kunstenares en past meerdere technieken toe. Van haar hand hangen twee grote fotocollages in de expositie. Edith heeft in coronatijd ook veel schilderijen gemaakt, waarvan ze een boekwerk heeft gemaakt. Dat wil zij met veel plezier, samen met collages en kleine objecten van verschillende materialen, in de werkplaats van het museum tonen. Bezoekers zijn tussen 13.00 en 16.00 uur van harte welkom om met haar van gedachten te wisselen over haar werk.
Uiteraard is het timmermuseum zelf met de stijlkamers en de voorzolder met een bijzonder klank- en lichtspel ook te bewonderen. De toegang is gratis, dus geen enkele reden om niet even binnen te stappen.
Op zaterdag 23 juli is Esther van den Berg van 13.00 tot 16.00 uur te vinden in de werkplaats van museum De Timmerwerf. Zij is een van de vijftig exposanten in de jaarlijkse expositie van Lierse Amateur Kunstenaars.
Esther maakt unieke viltpoppen van schapenwol en gebruikt daarvoor de techniek van het naaldvilten. Deze techniek demonstreert zij die middag en zij vertelt over haar passie. De eenvoud van de techniek en de puurheid van het materiaal spreken haar erg aan. Zij creëert intuïtief of legt via een foto een speciaal moment vast in een beeld van vilt.
De toegang is gratis.
Ger Alleblas-Behrtel neemt al jaren deel aan de jaarlijkse LAK-expositie (Lierse Amateur Kunstenaars). Tekenen doet zij al vanaf jonge leeftijd. Later ging zij schilderen bij de Vrije Academie in Delft, wat ze nog steeds met plezier doet. Het tekenen en schilderen naar een levend model is steeds opnieuw een uitdaging voor haar. Het hoeft niet fotografisch gelijkend te zijn, als het resultaat maar fijn is om naar te kijken.
De laatste twee jaar heeft Ger zich ook toegelegd op andere onderwerpen, zoals stillevens en interieurs. Ze werkt voornamelijk met acryl, watervaste inkt en aquarelverf.
Op zaterdag 30 juli werkt zij van 13.00 tot 16.00 uur in de werkplaats, waar ze meer van haar werk toont en er de bezoekers van alles over kan vertellen. De toegang is gratis.
Op zaterdag 16 juli komt Judith Groenewegen een verrassende techniek demonstreren. Voor haar ‘Werk van Juut’ maakt ze schilderijen waardoorheen zij steken borduurt. Zij gebruikt hiervoor garen dat is gemaakt van afvalmateriaal uit de textielindustrie. Wat zij maakt is groot, gevarieerd en uniek, van bloemen van oude borduurpatronen tot portretten van foto’s.
Voor deze expositie heeft Judith geëxperimenteerd met iets nieuws en daarover kan zij boeiend vertellen. Zij is van 13.00 – 16.00 u aanwezig en er zijn ook wat kleine schilderijen van haar hand te koop.
Aan de expositie van Lierse Amateur Kunstenaars nemen veel kunstenaars deel en geregeld staat een van hen op de zaterdagmiddagen in de werkplaats. Dan kunnen zij meer van hun kunstwerken tonen en vertellen over hoe die tot stand komen. De toegang is vrij, dus geen drempel om regelmatig binnen te lopen.
Op 9 juli staan van 12.00 – 16.00 u twee schilders gebroederlijk in de werkplaats. Zij zijn beiden lid van AKW, een schildersclub met een eigen atelier in Kwintsheul, en toevallig heten zij beiden Peter.
Peter Verbeek maakt schilderijen in aquarel, acryl en water vermengbare olieverf. Hij schildert op doek, maar ook op papier en hout, en dieren zijn een favoriet onderwerp van hem.
Peter Dukker heeft al veel portretten, dieren en landschappen geschilderd. Ook de vakantiefoto’s, die hij tijdens zijn reizen maakt, zet hij graag om in een schilderij.
Op 10 juni was het dan weer eens als vanouds. De jaarlijkse expositie van Lierse amateurkunstenaars kon na twee jaar overslaan weer geopend worden. Dat was te merken, want er zijn zo’n vijftig deelnemers aan deze editie. Het was een gezellige boel in de werkplaats waar het LAK-comité, bestaande uit Adrie Zuidgeest, Chris Hansler en Peter Verbeek, de aanwezigen toesprak en Corine van Drukkerij Riezebos met bloemen bedankte voor haar aandeel aan deze expositie.
Truus van der Lee zorgde op de van haar bekende wijze voor een bijzondere openingsact. Zij liet alle exposanten de revue passeren, waarbij ze aan al hun kunstwerken persoonlijke aandacht gaf.
Hierna konden de kunstenaars hun eigen en andersmans werk in de entree en op de grote zolder bekijken, die met zorg door het LAK-comité waren ingericht. Zo’n opening blijkt meteen een mooie gelegenheid om met elkaar de verschillende technieken te bespreken die waren vertegenwoordigd. De drankjes en hapjes zorgden ervoor dat het nog laat werd in De Timmerwerf. Een geslaagde editie 2022.
De 75-jarige winkeliersvereniging maakt er op zaterdag 18 juni een gezellig feest van voor alle Lierenaren. Die dag is de hele Hoofdstraat versierd en overal zijn leuke activiteiten. Buiten voor ons museum staan schragen waarop kinderen lekker onder begeleiding mogen komen timmeren. En dat nog wel gratis!
Het voorwerk is gedaan door het klusteam van De Timmerwerf en de kinderen kunnen plantenbakjes, sleutelbakjes of dobbelstenen maken. Voor elk wat wils en misschien is het meteen een cadeautje voor de volgende dag …
Twee jaar moesten de Lierse Amateur Kunstenaars het doen zonder een podium voor hun kunstwerken. Het was een ongekende breuk in een Lierse traditie, die al tientallen jaren deze kunstenaars over het voetlicht brengt in de zomervakantie.
Het begon met een expositie in het gemeentehuis van De Lier tijdens de Bradelierweek en, sinds de dorpen in 2004 werden samengevoegd tot één gemeente Westland, in museum De Timmerwerf.
Tijdens de inname van de kunstwerken werd duidelijk dat de deelnemers de afgelopen twee jaren niet stil hebben gezeten. Het werk van ruim veertig amateur kunstenaars heeft een mooie plek gekregen in de expositieruimte op de zolder en in de entree. De samenstellers hebben een mooie mix gecreëerd van schilderijen, fotografie, keramiek, houtwerk en verrassende nieuwe technieken.
Deze zomer wordt de schade ingehaald en duurt de expositie langer, namelijk van de opening op 11 juni tot september. Leuke bijkomstigheid is dat de toegang deze periode gratis is door een financiële bijdrage van Stichting Liers Gevoel.
Op veel zaterdagen staan deelnemers aan de expositie in de werkplaats. Zij laten dan meer van hun kunst zien, werken daar ter plekke en kunnen van alles vertellen over de totstandkoming van hun werk. Kortom, er is geen enkele belemmering om regelmatig De Timmerwerf binnen te lopen op de zaterdag. Voor activiteiten zie www.detimmerwerf.nl.
Van 1642 tot 1999 was het gebouw dat Museum de Timmerwerf herbergt voortdurend in gebruik als timmerwerkplaats. Op de zolder van het museum plaatsen de projecties en een geluids- en lichte tonen elk gereedschap in de schijnwerpers.
Beetje bij beetje komt de verdwenen wereld van de timmerlieden tot leven. Zagen en hameren wordt gehoord, en een voice-over neemt bezoekers mee in het verhaal van de 350-jarige werkplaats. Een grafische laag biedt historische en technische informatie over de objecten.
Bekijk hier de trailer, gemaakt door Studio Louter
Jan den Hoed heeft de geschiedenis van De Lier beschreven in diverse interessante delen.
Ze staan hier te lezen