Nieuws

Houtdraaiers in De Timmerwerf

Op zaterdag 1 februari kunnen de liefhebbers van het houtdraaien weer een dag terecht in de werkplaats van De Timmerwerf. Onder begeleiding van een docent staan die dag de mannen van Houtdraaigroep De Lier te draaien dat het een lieve lust is. U kunt het houtzaagsel buiten al ruiken en binnen ziet u de producten onder hun handen groeien.

Wijziging ‘Open Huis’ Historische Werkgroep Oud De Lier

Belangstellenden die meer willen weten over de geschiedenis van De Lier en haar inwoners, kunnen op elke eerste vrijdag van de maand van 10.00 tot 12.00 uur terecht in de Zaagloods naast het museum. Dit in tegenstelling tot voorgaande jaren, waarin de Werkgroep Oud De Lier op de eerste zaterdagochtend van de maand ‘Open Huis’ hield.

Verder is de werkgroep altijd geïnteresseerd in alles wat met de geschiedenis van De Lier te maken heeft, in welke vorm dan ook. Als u in het bezit bent van dergelijk materiaal wordt u met open armen ontvangen.

Geen Timmeren voor kinderen

Bij de kerstexpositie hebben we een aantal activiteiten voor kinderen, die gerelateerd zijn aan het kerstverhaal. Op zaterdag 4 januari is er dit keer geen Timmeren voor kinderen, maar er worden van 13.00 – 16.00 uur verhalen over Driekoningen verteld. Er is een beeldengroep waar de kinderen mee mogen spelen en ze kunnen ook een kerstplaat kleuren.

Kerstconcert in De Timmerwerf

Met de expositie ‘Kerst zonder grenzen’ zitten we al midden in de kersttijd: kerstgroepen van over de hele wereld vullen de entree en de zolder. Ze zijn er in een verscheidenheid aan materialen en vormen en worden bepaald door de cultuur waaruit zij stammen.

Om de kerstsfeer compleet te maken, hebben we het kamerkoor ‘Good Company’ uitgenodigd om op zaterdag 14 december hun kerstrepertoire te laten klinken. Dit koor van vier dames en vier heren zingt a capella en klinkt hemels. Zij brengen kerstliederen uit alle windstreken ten gehore te midden van de expositie. Het concert begint om 15.00 uur. De toegang is gratis en een vrijwillige bijdrage is altijd welkom.

Filmpje kerstconcert Good Company

Zaterdag 14 december trad Good Company op in ons museum voor een kerstconcert. Pauline Hansler maakte er een filmpje van. Deze is te zien op ons YouTube kanaal.

Kerstknutselen voor kinderen in De Timmerwerf

Als de laatste schooldag van dit jaar erop zit voor de kinderen, dan kunnen ze op zaterdag 21 december ’s middags van 13.00 tot 16.00 uur in het museum komen knutselen. Een eerdere kinderactiviteit bij de expositie ‘Kerst zonder grenzen’ was het voorlezen van kerstverhalen en nu is het tijd voor de creatievelingen.

In de werkplaats ligt allerhande materiaal op de aloude werkbank en de kinderen kunnen hierop hun fantasie loslaten: kerstkaarten, engeltjes, sneeuwpop, lantaarntje, enz. Een leuk begin van de kerstvakantie.

Zaterdag 21 december van 13.00 tot 16.00 uur in Museum De Timmerwerf, Hoofdstraat 63 in De Lier.

Kerstverhalen voor kinderen in De Timmerwerf

Gedurende de expositie vinden er activiteiten plaats en daarbij is zeker ook aan de kleintjes gedacht. Er is een kinderhoek ingericht waar zij met een kerststal mogen spelen, een kleurplaat kleuren of kerstboekjes lezen. Op zaterdag 7 december worden er van 13.00 tot 16.00 uur kerstverhalen voorgelezen voor de kinderen.

Huis van Sinterklaas in De Timmerwerf

We weten allemaal hoe druk Sinterklaas het heeft als hij eenmaal in ons land is aangekomen. Des te opmerkelijker is het dat hij tijd heeft vrijgemaakt om in De Lier in De Timmerwerf te komen. Vorig jaar was Sint er twee zaterdagmiddagen te vinden met zijn Pieten en zijn trouwe paard op het voorplein. Heel veel kinderen genoten met hun ouders van het bezoek aan de warme huiskamer, waar Sint zelfs een dutje deed in een van de bedsteden. Niet verwonderlijk gezien zijn leeftijd.

Sint heeft beloofd dat hij dit jaar weer komt om de kinderen te ontvangen en wel op zaterdag 30 november. Om de kleintjes die ’s middags naar bed moeten niet te missen, komt de Sint al om 11.00 uur en hij blijft tot 16.00 uur. De muziekpiet met zijn accordeon is er ook weer om de feestvreugde te verhogen en de kinderen kunnen thuis alvast oefenen met de bekende Sinterklaasliedjes.

Afgelopen zaterdag bezocht de sint Museum De Timmerwerf. Aat en Ria Harteveld maakten een mooie foto reportage.

 

Kerst zonder grenzen in De Timmerwerf

Vanaf 2 november komt het museum in de sfeer van de donkere dagen met de expositie ‘Kerst zonder grenzen’. Twee verzamelaars van kerstgroepen laten zien wat zij in hun collectie hebben en dat is heel veel.

Een grote verscheidenheid aan kerstgroepen en kerststallen neemt je mee op een reis rond de wereld. Zij komen niet alleen uit Nederland, maar ook uit andere continenten zoals Afrika en Zuid-Amerika. Barbara de Vries uit Den Haag heeft in de loop van jaren een grote en schitterende collectie opgebouwd. Broeder Frans heeft in het klooster aan het Westeinde in Den Haag van onder tot boven kerstgroepen en kerststallen staan, die hij in zijn leven heeft verzameld. Beide verzamelaars hebben De Timmerwerf omgetoverd in een feest van beelden, die het kerstverhaal vertellen. Er is een grote variëteit aan materialen, kleuren en stijlen en veel beeldengroepen getuigen van een bijzonder vakmanschap. Zij weerspiegelen de culturen, waaruit ze voortkomen.

Gedurende de expositie vinden er activiteiten plaats en daarbij is zeker ook aan de kleintjes gedacht. Er is een kinderhoek ingericht waar zij met een kerststal mogen spelen, een kleurplaat kleuren of kerstboekjes lezen. Voor actuele informatie zie deze website.

Elke zaterdag van 2 november 2019 tot 25 januari 2020 van 10.00 tot 16.00 uur te zien in Museum ‘De Timmerwerf’, Hoofdstraat 63 in De Lier.

Laatste dag ‘Uit het juiste hout gesneden’

Deze expositie is nog twee weken te bekijken, want 19 oktober is de laatste dag en daarna is er weer eens een kerstexpositie aan de beurt. De collectie houten modellen van Klaas Catsburg uit Rotterdam laat koetsen, karren, sleden en kanonnen zien, die hij in de loop van zijn leven heeft gebouwd. Hij heeft zijn verzameling aan het museum geschonken.

Enkele vrijwilligers van het museum delen deze hobby met Klaas Catsburg.

Arie Bijl was bakker van beroep, maar heeft altijd al liefde voor het hout gehad. In de expositie staat een groot model van een Bunschoter botter, een kleinere BM’er en een kiepauto.

Jan Eikelenboom is een boerenzoon, die een aantal boerenkarren heeft gebouwd aan de hand van bouwtekeningen. Jan heeft veel geduld en is heel precies.

Bertus van der Stok was instrumentmaker aan de TU Delft en dat is te zien aan de VOC-schepen De Heemskerck en De Zeehaen. Alle details kloppen en de tuigage is met grote precisie uitgevoerd. 

Harry van der Meer heeft een mooi oud rijtuig waarin hij met zijn paard geregeld rondreed. Nu staat zijn rijtuig iedere zaterdag gedurende de expositie op het voorplein van De Timmerwerf.

In de entree staat een Zuid-Afrikaanse ossewa, eigenaar Jan van Dijk.

Modellen uit het juiste hout gesneden van 14 september t/m 19 oktober iedere zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur te zien in Museum ‘De Timmerwerf’, Hoofdstraat 63 in De Lier.

Modellen uit het juiste hout gesneden

Dit voorjaar heeft ons museum een schenking gekregen van Klaas Catsburg uit Rotterdam. Hij zocht een bestemming voor zijn collectie houten modellen van koetsen, karren, sleden, kanonnen, enz., die hij in de loop van zijn leven heeft gebouwd.

Klaas begon als 14-jarige jongen bij een wagenmaker, waar hij als kind al gebiologeerd bij stond te kijken. Toen hij 18 was, stapte hij over naar een carrosseriebedrijf. Na twee jaar dienstplicht vroeg zijn vader hem in het familiebedrijf, een schilderszaak met nog een paar zonen, te komen werken. Een goede combinatie, want Klaas deed reparaties en verbouwingen en uiteindelijk namen ze grote projecten aan.

Klaas Catsburg had al jaren modelbouw als hobby, maar na zijn pensioen kreeg hij daar volop tijd voor. Zijn modellen maakte hij zonder bouwtekening, maar ze zijn redelijk op schaal. Vaak kwam de inspiratie van een afbeelding zoals die van Anton Pieck. Eiken is zijn meest gebruikte houtsoort.

Enkele vrijwilligers van het museum delen deze hobby met Klaas Catsburg.

Arie Bijl was bakker van beroep, maar heeft altijd al liefde voor het hout gehad. Speelgoed voor de kinderen en kleinkinderen, houtdraaien en modellen bouwen, daar heeft hij uren mee doorgebracht tot op de dag van vandaag. In de expositie staat een groot model van een Bunschoter botter en een kleinere BM’er. Op de openingsdag wordt Arie 85!

Jan Eikelenboom is een boerenzoon, die een aantal boerenkarren heeft gebouwd aan de hand van bouwtekeningen. De meeste maakte hij toen de kinderen klein waren. Jan heeft veel geduld en is heel precies. Hij maakte ook een boerenkar van de Lierse boer Varekamp exact na.

Bertus van der Stok was instrumentmaker aan de TU Delft en dat is te zien aan het grote VOC-schip De Heemskerck. Alle details kloppen en de tuigage is met grote precisie uitgevoerd. Bertus had dit niet van een vreemde, want zijn vader bouwde al een ander VOC-schip De Zeehaen. 

Modellen uit het juiste hout gesneden

DSCN8027.JPG
DSCN8041.JPG
DSCN8045.JPG
DSCN8057.JPG
DSCN8066.JPG

Het oorlogsverleden van Bram Jonker

Bram Jonker maakte als jonge man tijdens de Tweede Wereldoorlog een turbulente en onuitwisbare periode in zijn leven door. In 1943 werd Bram steeds meer gevraagd om valse papieren te verzorgen voor mensen in nood en om onderdak te regelen voor onderduikers. Zo raakte hij ongemerkt bij het verzet betrokken.

Zowel zijn wederwaardigheden als de vele authentieke documenten en foto’s die hij heeft bewaard, vormen spannende verhalen van hachelijke avonturen. Na de oorlog heeft Bram zijn Herinneringen uit het verzet tijdens de Duitse bezetting 1940-1945 in het Westland op schrift gesteld. Een bijzonder leven in een uitzonderlijke periode. Gedenkwaardig om te lezen en een bron voor onderzoekers.

Hier onder kunt u de stukken lezen, in twee delen.

Modellen uit het juiste hout gesneden

Ná een lange expositie over de wateroverlast in 1998 en vóór de komende kerstexpositie biedt museum De Timmerwerf een korte en leuke expositie ‘Modellen uit het juiste hout gesneden’. Te zien is de collectie houten modellen van dhr. Catsburg, die hij onlangs aan ons museum heeft geschonken.

Onze vrijwilligers Arie Bijl, Bertus van der Stok en Jan Eikelenburg delen de hobby van genoemde exposant. Arie en Bertus tonen spectaculaire schepen en Jan heeft mooie boerenwagens gebouwd. Houten modellen van boerenwagens, koetsen, sleeën, schepen en een Zuid-Afrikaanse ‘ossewa’ (aangeleverd door Jan van Dijk) tonen zowel de vrolijke wereld van Anton Pieck als het ruige verleden. En dat alles tot stand gekomen onder de vaardige handen van ambachtsmannen die menig uur in hun hobby en de liefde voor het hout hebben gestoken.

U komt vast op een vélocipède of in een automobile, maar op het voorplein ziet u hoe onze voorouders in een rijtuig zouden zijn aangekomen. De tijd gaat snel en gebruik hem wel, maar bedenk dat deze tentoonstelling slechts zes weken is te bewonderen.

Expositie start 14 september

De Theebukker op het voorplein van Museum De Timmerwerf

‘Timmerfeest voor kinderen’ in de werkplaats van 13.00 tot 16.00 uur
‘Timmerfeest voor kinderen’ in de werkplaats van 13.00 tot 16.00 uur
Open Huis Historische Werkgroep Oud De Lier van 10.00 tot 12.00 uur
Open Huis Historische Werkgroep Oud De Lier van 10.00 tot 12.00 uur
Opening expositie ‘Honderd jaar Oranjevereniging’
Opening expositie ‘Honderd jaar Oranjevereniging’