Nieuws

Piet Zuidgeest benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

Piet Zuidgeest uit De Lier heeft zich sinds 1970 onafgebroken ingezet als vrijwilliger voor de Westlandse samenleving bij verschillende Westlandse zangverenigingen, koren en andere culturele instellingen. Vanaf het begin is hij bestuurlijk betrokken geweest bij Museum De Timmerwerf in De Lier.

Laatste weken expositie poppenhuizen

Nog drie zaterdagen zijn de poppenhuizen in museum De Timmerwerf te bewonderen en daarna gaan ze weer terug naar hun makers. De komende weken worden nog bijzonder, want op zaterdag 7 mei komen Ans Luster en Marrie Wielaard toelichten hoe de inrichting van hun poppenhuizen tot stand komt. Dat hebben ze al een keer op een aanstekelijke manier gedaan en de bezoekers hingen aan hun lippen. De verrassing is groot als je hoort wat ze van allerlei materialen kunnen maken.

Dit keer wordt dat nog uitgebreid, want zij geven korte workshops waarin kleine onderdelen voor poppenhuizen worden gemaakt. Liefhebbers hoeven zich daarvoor niet aan te melden; zij kunnen doorlopend aanschuiven als er een plek vrij is.

Zaterdag 14 mei is de laatste kans om de poppenhuizen te bekijken en dan valt het doek over een bijzondere expositie, die door uitzonderlijk veel liefhebbers is bezocht.

Meubelrestaurateur in De Timmerwerf

Een oude bekende, meubelrestaurateur Lucas Zwinkels, komt de jaarlijkse traditie weer oppakken om een dag in de werkplaats van het museum te staan. Hij presenteert daar zijn eeuwenoude vak in een eeuwenoud pand en dit keer heeft hij als thema bureaus en secretaires gekozen.

Lucas kan geweldig vertellen over alle technieken en materialen die hij gebruikt. Bij zijn ‘Lucas Carpinus Restauratie en Fijnhoutbewerking’ kan iedereen terecht die zijn meubels wil laten restaureren of iets wil weten over het onderhouden van meubels, vloeren, trappen en complete interieurs. Mocht u een dierbaar kastje of kistje niet meer kunnen openen, dan weet Lucas dat op te lossen.

Naast zijn restauratiewerk ontwerpt en maakt Lucas ook meubelstukken en een bijzonder meesterwerk van zijn hand wordt op internationale beurzen getoond.

Op zaterdag 23 april is hij van 10.00 tot 16.00 uur aanwezig in het museum

OPROEP AAN LIERSE AMATEUR KUNSTENAARS

Nadat de expositie van de Lierse Amateur Kunstenaars (LAK) de afgelopen jaren door bekende omstandigheden niet kon doorgaan, kunnen wij dit jaar weer in De Timmerwerf exposeren! Wij zijn heel blij dat deze traditie weer in ere kan worden hersteld.

In De Lier beschikken heel wat mensen over creatieve talenten die de moeite waard zijn om anderen ervan te laten meegenieten. Het LAK-Comité nodigt belangstellenden van harte uit om mee te doen met de expositie, zeker ook jong talent wordt aangespoord om er ook dit jaar weer een mooie expositie van te maken.

Vrijwel alle technieken zijn welkom: schilderen, tekenen, keramiek, fotografie, beeldhouwen, houtsnijwerk of misschien een verrassende minder bekende techniek. De onderwerpen zijn vrij.

Indicatie van de maximale afmetingen in verband met de beschikbare ruimte: ca. 90 x 90 cm; langer en smaller mag natuurlijk ook. Maximaal 2 werkstukken per persoon. Bel bij twijfel gerust naar een van onderstaande mensen.

De kunstwerken kunnen eind mei worden ingeleverd in De Timmerwerf; in de tweede week van juni is de opening van de expositie, die doorloopt tot september.

Voor informatie kunt u terecht bij Peter Verbeek, e-mail petervbk@caiway.net of tel. 514093, Chris Hansler tel. 512255 en Adrie Zuidgeest tel. 06-10937969.

Rectificatie:

In Spijkerschrift nr. 68 wordt eind april als de inleverdatum van de werkstukken genoemd, maar dat moet eind mei zijn. Het e-mailadres dat daarbij staat is niet petervbk@caiway.nl, maar petervbk@caiway.net

Exposant poppenhuizen toont haar passie in De Timmerwerf

Op zaterdag 2 april is Trees Persoon ’s middags in ons museum aanwezig, waar heel wat van haar werk is te zien in de expositie ‘De miniwereld van de poppenhuizen’. Trees begon pas zes jaar geleden aan haar grote hobby toen ze het poppenhuis van haar kleindochter kreeg toegeschoven. Ze bouwde het om tot een Oostenrijks huis en aangestoken door een vriendin ging ze zich bekwamen in het bouwen en inrichten van taferelen.

Na 36 jaar in de kraamverzorging maakte zij een babykamer, maar er staat meer op stapel. Trees gaat zelfs proberen om de bedstede in de huiskamer van De Timmerwerf na te bouwen. Van 13.00 tot 16.00 uur vertelt zij de bezoekers over haar passie en werkwijze.

Een week later op 9 april is het landelijke Museumweekend en dan is er naast de expositie ook veel reuring in de werkplaats van De Timmerwerf. Daar staan de mannen van Houtdraaigroep De Lier de hele dag werkstukken te vervaardigen op de draaibanken. De geur van het zaagsel leidt u vanzelf naar de houtbewerkers en natuurlijk is het museum zelf met de vaste collectie een must om te bezoeken.

Exposanten poppenhuizen in museum De Timmerwerf

Op zaterdag 12 maart komen Marrie Wielaard en Ans Luster een middag in De Timmerwerf om over hun poppenhuizen te vertellen.

Al 25 jaar bouwt Marrie haar poppenhuizen, groot of klein, en allemaal heel verschillend. Toen haar kinderen klein waren, ging zij als vrijwilliger bij een kinderknutselclub werken. Zij maakte een groot poppenhuis van foamboard, dat zij vervolgens samen met de kinderen ging inrichten met wegwerpmateriaal. Dit was de start van haar grote passie en inmiddels heeft zij al zo’n veertig projecten gemaakt.

Marrie bouwt net zo makkelijk een Chinees eethuis als een slagerij in een ijskast of een groot poppenhuis in Art Decostijl. Alles wat zij aan kosteloos materiaal tegenkomt, kan zij gebruiken.

Ans Luster is in 1995 begonnen met het bouwen van poppenhuizen, waarbij zij zich richt op een eigentijdse moderne stijl. Haar huis werd te klein voor al haar poppenhuizen en kijkkasten en daarom geeft zij ze weg of verkoopt ze. Maken vind Ans leuker dan bezitten. Momenteel ontwerpt en maakt ze voorwerpen voor het interieur van de poppenhuizen. Er is veel vraag naar haar moderne banken.

Op 12 maart weten beide dames vast een aantal bezoekers te verrassen en enthousiast te maken voor deze mooie hobby.

Houtdraaiers weer actief in De Timmerwerf

De afgelopen twee jaar heeft Houtdraaigroep De Lier heel weinig in museum De Timmerwerf kunnen werken, maar nu kunnen zij hopelijk weer om de zes weken aan de slag. In de werkplaats staan hun draaibanken op de enorme oude werkbank, waar ze mooie producten op draaien. Dat doen ze al een aantal jaar onder begeleiding van een bekwame docent en dat is te zien. De draaiers maken vorderingen en hun werk wordt steeds perfecter. Op zaterdag 26 februari kunnen belangstellenden dit met eigen ogen komen zien. De lucht van het zaagsel komt je tegemoet en het geluid van de draaibanken is buiten al volop te horen.

Bovendien maken de verlengde expositie met de poppenhuizen en het klank- en lichtspel op de voorzolder een bezoek meer dan de moeite waard.

Zaterdag 26 februari van 10.00 tot 16.00 uur te zien in Museum ‘De Timmerwerf’, Hoofdstraat 63 in De Lier.

Verlenging expositie ‘De miniwereld van de poppenhuizen’

De poppenhuizen spreken de bezoekers enorm aan en een aantal van hen wil zelfs de expositie voor een tweede keer bekijken. Verder zijn er genoeg belangstellenden die nog niet in de gelegenheid waren, maar ook nog graag van de poppenhuizen willen genieten.

Aangezien het museum de afgelopen tijd weer een poos gesloten was, is besloten om de expositie te verlengen tot 14 mei.

In de komende periode zullen er soms exposanten aanwezig zijn op de zaterdagen om hun hobby toe te lichten of hun werkwijze te demonstreren. Voor deze activiteiten zie de website.

De Timmerwerf - Een verdwenen wereld (Film trailer)

Op de voorzolder komt het verleden van de timmerlieden tot leven middels filmpjes en lichtspel. Bekijk hier de trailer. (Dank aan Studio Louter)

Geschiedenis van De Lier

Jan den Hoed heeft de geschiedenis van De Lier beschreven in diverse interessante delen. 

Ze staan hier te lezen

Opening expositie Poppenhuizen

Op vrijdag 11 september waren bijna alle twaalf exposanten aanwezig in de werkplaats van De Timmerwerf, waar de koffie en thee met koek klaarstonden. Het was al meteen duidelijk dat zij allen dezelfde passie delen en elkaar ook kennen van beurzen en andere contacten die te maken hebben met hun hobby.

In de entree en op zolder konden zij zich nauwelijks bedwingen om meteen elkaars poppenhuizen te gaan bewonderen. Voorzitter Henk van Lenteren sprak zijn bewondering uit over al het minutieuze en prachtige werk dat nu tentoongesteld staat. Alles getuigt van dezelfde liefde en passie, maar hij wist van alle deelnemers heel duidelijk te maken wat hun poppenhuizen zo kenmerkend maakt.

De officiële opening van de expositie werd verricht door exposant Fred de Boer die de voorgevel van De Timmerwerf exact heeft nagemaakt. De onthulling daarvan was het startsein voor een bijzondere expositie die ongetwijfeld veel bezoekers gaat trekken, ook van buiten de regio.

Onnodig te vermelden dat de exposanten bij een drankje en een hapje niet uitgekeken en uitgepraat raakten op elkaars werk. Bezoekers zullen hen deze expositieperiode vaak aantreffen en veel informatie van hen krijgen over het maken van hun poppenhuizen.

Poppenhuizen

Een kleine impressie van de expositie Poppenhuizen

01 12 2020 kleine keuken1.jpg
20210722_092743.jpg
A350A75B-BD00-4DF0-BEDC-AF90353D8E72.JPG
Gevangenpoort.jpg
IMG_3930.jpg
IMG_8170.jpg

Info exposanten

Info exposanten

Opening expositie Poppenhuizen

DSCF5360.jpg
DSCF5361.jpg
DSCF5362.jpg
DSCF5364.jpg
DSCF5367.jpg
DSCF5372.jpg
DSCF5374.jpg
DSCF5376.jpg
DSCF5377.jpg
DSCF5382.jpg
DSCF5384.jpg
IMG-20210914-WA0002.jpg
IMG-20210914-WA0003.jpg
IMG-20210914-WA0004.jpg
IMG-20210914-WA0005.jpg
IMG-20210914-WA0006.jpg

De miniwereld van de poppenhuizen

Nu de expositie van 100 jaar Oranjevereniging is afgebroken, is het tijd geworden voor een nieuwe en totaal andere tentoonstelling. Museum De Timmerwerf is het komende half jaar het decor voor grote en kleine poppenhuizen, die allemaal met de hand zijn gemaakt. En dat met een ongekende liefde, verzamellust en passie! De poppenhuizen en taferelen worden tot in ieder detail opgebouwd en ingericht en dat alles op schaal 1:12. Enkele taferelen zijn zelfs op schaal 1:48 gebouwd.

Wie denkt aan de traditionele poppenhuizen die vroeger door rijke dames van stand werden ingericht, komt dergelijke poppenhuizen zeker tegen. Maar wat te denken van het kasteel van Doornroosje, het huisje van de houtbewerker Geppetto die Pinokkio zijn lange neus gaf of een echte Amerikaanse diner?

De martelkamer is een exacte kopie van de martelkamer in De Gevangen Poort in Den Haag en de maker bouwde met evenveel gemak de voorgevel van De Timmerwerf na. Een kaaswinkel in een Goudse kaas of een tafereel in een oude naaimachinekoffer staan broederlijk naast een groot, licht en modern ingericht huis. Nieuwe technieken als lasersnijden en 3D-printen worden tegenwoordig enthousiast ingezet en bieden andere mogelijkheden.

In de entree van het museum staat een grote oude kast die gevuld is met prachtige oude beren, poppen en slaapkamerameublementjes die de eigenares al jaren verzamelt. Kortom, veel variatie en genoeg te zien.

Op zaterdag 11 september start de expositie, die elke zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur is te bezichtigen tot eind februari 2022. Er komen ook leuke activiteiten in die periode en houd daarvoor www.detimmerwerf.nl in de gaten.

De Theebukker op het voorplein van Museum De Timmerwerf