Nieuws

Laatste dag ‘Uit het juiste hout gesneden’

Deze expositie is nog twee weken te bekijken, want 19 oktober is de laatste dag en daarna is er weer eens een kerstexpositie aan de beurt. De collectie houten modellen van Klaas Catsburg uit Rotterdam laat koetsen, karren, sleden en kanonnen zien, die hij in de loop van zijn leven heeft gebouwd. Hij heeft zijn verzameling aan het museum geschonken.

Enkele vrijwilligers van het museum delen deze hobby met Klaas Catsburg.

Arie Bijl was bakker van beroep, maar heeft altijd al liefde voor het hout gehad. In de expositie staat een groot model van een Bunschoter botter, een kleinere BM’er en een kiepauto.

Jan Eikelenboom is een boerenzoon, die een aantal boerenkarren heeft gebouwd aan de hand van bouwtekeningen. Jan heeft veel geduld en is heel precies.

Bertus van der Stok was instrumentmaker aan de TU Delft en dat is te zien aan de VOC-schepen De Heemskerck en De Zeehaen. Alle details kloppen en de tuigage is met grote precisie uitgevoerd. 

Harry van der Meer heeft een mooi oud rijtuig waarin hij met zijn paard geregeld rondreed. Nu staat zijn rijtuig iedere zaterdag gedurende de expositie op het voorplein van De Timmerwerf.

In de entree staat een Zuid-Afrikaanse ossewa, eigenaar Jan van Dijk.

Modellen uit het juiste hout gesneden van 14 september t/m 19 oktober iedere zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur te zien in Museum ‘De Timmerwerf’, Hoofdstraat 63 in De Lier.

Modellen uit het juiste hout gesneden

Dit voorjaar heeft ons museum een schenking gekregen van Klaas Catsburg uit Rotterdam. Hij zocht een bestemming voor zijn collectie houten modellen van koetsen, karren, sleden, kanonnen, enz., die hij in de loop van zijn leven heeft gebouwd.

Klaas begon als 14-jarige jongen bij een wagenmaker, waar hij als kind al gebiologeerd bij stond te kijken. Toen hij 18 was, stapte hij over naar een carrosseriebedrijf. Na twee jaar dienstplicht vroeg zijn vader hem in het familiebedrijf, een schilderszaak met nog een paar zonen, te komen werken. Een goede combinatie, want Klaas deed reparaties en verbouwingen en uiteindelijk namen ze grote projecten aan.

Klaas Catsburg had al jaren modelbouw als hobby, maar na zijn pensioen kreeg hij daar volop tijd voor. Zijn modellen maakte hij zonder bouwtekening, maar ze zijn redelijk op schaal. Vaak kwam de inspiratie van een afbeelding zoals die van Anton Pieck. Eiken is zijn meest gebruikte houtsoort.

Enkele vrijwilligers van het museum delen deze hobby met Klaas Catsburg.

Arie Bijl was bakker van beroep, maar heeft altijd al liefde voor het hout gehad. Speelgoed voor de kinderen en kleinkinderen, houtdraaien en modellen bouwen, daar heeft hij uren mee doorgebracht tot op de dag van vandaag. In de expositie staat een groot model van een Bunschoter botter en een kleinere BM’er. Op de openingsdag wordt Arie 85!

Jan Eikelenboom is een boerenzoon, die een aantal boerenkarren heeft gebouwd aan de hand van bouwtekeningen. De meeste maakte hij toen de kinderen klein waren. Jan heeft veel geduld en is heel precies. Hij maakte ook een boerenkar van de Lierse boer Varekamp exact na.

Bertus van der Stok was instrumentmaker aan de TU Delft en dat is te zien aan het grote VOC-schip De Heemskerck. Alle details kloppen en de tuigage is met grote precisie uitgevoerd. Bertus had dit niet van een vreemde, want zijn vader bouwde al een ander VOC-schip De Zeehaen. 

Modellen uit het juiste hout gesneden

DSCN8027.JPG
DSCN8041.JPG
DSCN8045.JPG
DSCN8057.JPG
DSCN8066.JPG

Uitslag gewicht boomstam

Dionne weet wat tillen is

Tijdens de braderie hing er naast de kraam van het museum een stuk boomstam aan een takel, waarmee zo’n 300 belangstellenden een gokje waagden. Hoe zwaar zou het eind hout zijn? Met de takel lukte het zelfs kleine kinderen om het gevaarte omhoog te krijgen. Met de hand optillen was een ander verhaal, zoals menigeen moest ervaren. Er werd letterlijk en figuurlijk lang gewikt en gewogen en op de prangende vraag hoe zwaar de stam nu werkelijk was, volgt hier de uitslag.

Aan het eind van het spektakel gaf de weegschaal 19,274 kg aan. Dionne van der Meer schatte het gewicht op 19,4 kg, waarmee zij op een verschil van slechts 126 gram zat. Zo’n vijf personen zaten haar dicht op de hielen, maar de lunchbon voor twee personen bij De Bongaard ter waarde van € 25,-  is voor de winnares.

Het oorlogsverleden van Bram Jonker

Bram Jonker maakte als jonge man tijdens de Tweede Wereldoorlog een turbulente en onuitwisbare periode in zijn leven door. In 1943 werd Bram steeds meer gevraagd om valse papieren te verzorgen voor mensen in nood en om onderdak te regelen voor onderduikers. Zo raakte hij ongemerkt bij het verzet betrokken.

Zowel zijn wederwaardigheden als de vele authentieke documenten en foto’s die hij heeft bewaard, vormen spannende verhalen van hachelijke avonturen. Na de oorlog heeft Bram zijn Herinneringen uit het verzet tijdens de Duitse bezetting 1940-1945 in het Westland op schrift gesteld. Een bijzonder leven in een uitzonderlijke periode. Gedenkwaardig om te lezen en een bron voor onderzoekers.

Hier onder kunt u de stukken lezen, in twee delen.

Modellen uit het juiste hout gesneden

Ná een lange expositie over de wateroverlast in 1998 en vóór de komende kerstexpositie biedt museum De Timmerwerf een korte en leuke expositie ‘Modellen uit het juiste hout gesneden’. Te zien is de collectie houten modellen van dhr. Catsburg, die hij onlangs aan ons museum heeft geschonken.

Onze vrijwilligers Arie Bijl, Bertus van der Stok en Jan Eikelenburg delen de hobby van genoemde exposant. Arie en Bertus tonen spectaculaire schepen en Jan heeft mooie boerenwagens gebouwd. Houten modellen van boerenwagens, koetsen, sleeën, schepen en een Zuid-Afrikaanse ‘ossewa’ (aangeleverd door Jan van Dijk) tonen zowel de vrolijke wereld van Anton Pieck als het ruige verleden. En dat alles tot stand gekomen onder de vaardige handen van ambachtsmannen die menig uur in hun hobby en de liefde voor het hout hebben gestoken.

U komt vast op een vélocipède of in een automobile, maar op het voorplein ziet u hoe onze voorouders in een rijtuig zouden zijn aangekomen. De tijd gaat snel en gebruik hem wel, maar bedenk dat deze tentoonstelling slechts zes weken is te bewonderen.

Expositie start 14 september

Video impressie LAK op ons YouTube kanaal

De expositie Lierse Amateur Kunstenaars is zaterdag afgesloten. We kunnen terug kijken op een mooie expositie, die veel bezoekers trok. Het aanbod was groot en mooi. PVSfilms heeft een video impressie geschoten. Die staat op ons YouTube kanaal.

Die til ik wel even op!

Tijdens de braderie hing er naast de kraam van het museum een stuk boomstam aan een takel, waarmee zo’n 300 belangstellenden een gokje waagden. Hoe zwaar zou het eind hout zijn? Met de takel lukte het zelfs kleine kinderen om het gevaarte omhoog te krijgen. Met de hand optillen was een ander verhaal, zoals menigeen moest ervaren. Er werd letterlijk en figuurlijk lang gewikt en gewogen en op de prangende vraag hoe zwaar de stam nu werkelijk was, volgt hier de uitslag.

Aan het eind van het spektakel gaf de weegschaal 19,274 kg aan. Dionne van der Meer schatte het gewicht op 19,4 kg, waarmee zij op een verschil van slechts 126 gram zat. Zo’n vijf personen zaten haar dicht op de hielen, maar de lunchbon voor twee personen bij theehuis De Bongaard ter waarde van 25 euro is voor de winnares.

Demonstratie speksteen snijden op laatste dag LAK-expositie

Zaterdag 31 augustus is de laatste gelegenheid om het werk van de Lierse amateurkunstenaars te bekijken en bovendien is de toegang gratis. Na demonstraties van exposanten die schilderen of keramiek maken is op deze sluitingsdag de beurt aan Ben van Kampen. In de expositie staan enkele beelden van zijn hand en hij staat die middag in de werkplaats speksteen te snijden. De bezoekers kunnen zien hoe het werk tot stand komt en Ben vindt het leuk om over de techniek te vertellen. 

Zaterdag van 13.00 tot 16.00 uur in Museum ‘De Timmerwerf’, Hoofdstraat 63 in De Lier.

Diverse activiteiten tijdens LAK tentoonstelling

DSCF3502.jpg
DSCF3504.jpg
DSCF3506.jpg
DSCF3508.jpg
DSCF3509.jpg
DSCF3512.jpg
DSCF3520.jpg
DSCF3522.jpg
DSCF3523.JPG
DSCF3524.jpg
DSCF3526.jpg
DSCF3531.jpg
DSCN7940.JPG

Actie en demonstratie bij De Timmerwerf

In de Bradelierweek is het museum extra geopend op woensdagmiddag, donderdagmiddag en -avond en op vrijdagmiddag tot 19.00 uur.

Op de donderdag- en vrijdagochtend is het Timmeren voor kinderen vanaf 8 jaar. De kaartjes zijn voor € 1,- te koop, op zaterdag in De Timmerwerf en doordeweeks in De Bongaard.

Tijdens de Braderie is er van alles te beleven. Op het voorplein van het museum staat een takel opgesteld, waarmee de liefhebbers een vrachtje omhoog mogen takelen en het gewicht ervan kunnen raden. Voorwaar een challenge!

In de kraam is van alles te zien dat met het timmervak en met het verleden van De Lier te maken heeft. Binnen gaat u terug in het verleden en boven is de expositie van de Lierse amateurkunstenaars gratis te bewonderen. 

Op zaterdag 24 augustus is er nog een bonus voor de bezoekers. Twee exposanten, Marjan Ruigrok en Tiny Rieken, staan dan ’s middags van 13.00 tot 16.00 uur in de werkplaats met hun keramische beelden. Marjan maakt onder andere prachtige beelden van paarden en Tiny heeft humorvol werk in de expositie staan. Zij boetseren al jaren, demonstreren de techniek en kunnen de bezoekers van alles daarover vertellen.

Timmerwerfwijnen Bradelier 2019

Samen met wijnhandel Van Lenteren uit Maasdijk hebben we weer een verrassende wijnselectie gemaakt voor de komende Bradelier. Vele jaren hebben wij de wijn voor de prijs van € 6,00 per fles aan kunnen bieden, maar door forse verhogingen van de btw en de accijnzen zien we ons genoodzaakt om de prijs per fles met € 0,50 te verhogen. Wij hopen dat onze vaste klanten hier begrip voor zullen hebben, want met de opbrengst kunnen we de activiteiten van De Timmerwerf blijven voortzetten.Bestellingen worden zoals u van ons gewend bent weer netjes bij u thuis bezorgd. We hopen weer een flink aantal dozen te verkopen.

De wijnen die voor de Bradelier 2019 zijn uitgezocht, zijn stuk voor stuk verrassend en hebben we niet eerder in ons assortiment gehad. 

Rode wijn: Condesa de Leganza, Spanje
Rijke wijn met een mooie granaatrode kleur. Harmonieuze geur van kruidigheid en rijpheid. De wijn is stevig van smaak met geïntegreerde houttonen en smaken van rijp fruit met fluwelen tannines. De afdronk is krachtig en lang. De glooiende wijngaarden liggen in het noorden van La Mancha en betrekken inmiddels een oppervlakte van 1100 ha.
Alcohol: 13,5%  Druivenras: Tempranillo. Moderne vinificatie. 
Spijsadvies: Past heel goed bij paella, tapas, gevogelte, gegrild vlees en stoofschotels. Maar ook bij diverse kazen of zo maar voor de gezelligheid. 

Witte wijn: Primera Piedra, Chili
Frisse en minerale wijn met tonen van citrus en tropisch fruit, zoals limoen, grapefruit, ananas en peer.
Aangevuld met een zachte kruidigheid ontstaat er een groengele kleur. De smaak is medium body met een levendige frisheid die zo kenmerkend is voor dit druivenras. Ingeklemd tussen het Andesgebergte, woestijn en Stille Oceaan profiteert Chili van een uniek wijnklimaat met mediterrane trekken.
Alcohol: 12%  Druivenras: Sauvignon Blanc.
Spijsadvies: Deze wijn is heerlijk bij salades, schaal- en schelpdieren en vis. Serveren bij voorkeur bij 8-10 °C.

Rosé wijn: Strelitzia Ridge  Rosé, Zuid-Afrika
De Pinotage Rosé is een frisse en fruitige wijn, geurend naar fris rood fruit. De smaak geeft hints van aardbeien. Deze rosé heeft een bleekroze kleur. De wijnbouw in Zuid-Afrika is hoofdzakelijk geconcentreerd in het uiterste zuidwesten van het land. Het is een heel gevarieerde regio met wijngebieden die bijna allemaal binnen twee á drie uur rijden vanaf de kust liggen en optimaal profiteren van het overwegend mediterrane klimaat.
Alcohol: 12,5%  Druivenras: 100% Pinotage
Spijsadvies: De wijn is perfect om te serveren bij tapas, salades en pasta’s met room. Ook zeer geschikt als aperitief. 

U kunt uw bestelling plaatsen door een mail te sturen naar info@detimmerwerf.nl

Graag ……... x € 39,= (doos) = € ……………….. overmaken op NL34 ABNA 0488 9052 65 t.n.v. P.H.M. Zuidgeest te De Lier.  S.v.p. uw naam en adres vermelden.

Bestuur Stichting De Timmerwerf.
Voor meer informatie: Piet Zuidgeest of Jan den Hoed

Lierse amateurkunstenaars tonen zich van hun beste kant

Na een zinderende opening op vrijdagavond 19 juli is de LAK-expositie tot 31 augustus iedere zaterdag gratis te bezichtigen. Ruim vijftig dorpsgenoten hebben kunstwerken hangen en staan in de expositie, dus het was een volle boel. Het is een prestatie van het LAK-comité dat zij de veelheid en veelzijdigheid van de werken op zo’n mooie manier heeft kunnen presenteren. 

Iedere zaterdagmiddag is een van de exposanten in de werkplaats aanwezig, waar zij veel meer van hun werk uitstallen. Zij demonstreren hoe het werk tot stand komt en weten boeiend te vertellen over hun hobby. 

Op zaterdag 10 augustus is het de beurt aan Hans van Ruyven, die voor het eerst deelneemt maar al veel keramische beelden heeft gemaakt. In de expositie staan een paard en een kat van zijn hand, maar hij vindt ook inspiratie in heel andere objecten. Soms stookt Hans zijn beelden raku. Van 13.00 tot 16.00 uur is hij aan het boetseren en kunt u hem van alles vragen.

Elke zaterdag tot 31 augustus van 10.00 tot 16.00 uur te zien in Museum ‘De Timmerwerf’, Hoofdstraat 63 in De Lier.

Feestelijke opening LAK-expositie

Op de warme vrijdagavond van 19 juli liep de werkplaats van De Timmerwerf vol met deelnemers aan de LAK-expositie 2019. Deze editie hebben ruim vijftig amateurkunstenaars hun werk aangeleverd, dus het werd een drukke en gezellige boel rond de koffiekan.

Het is een mooie prestatie van het LAK-comité dat zij er weer in zijn geslaagd om de vele werken zo te presenteren dat zij allemaal tot hun recht komen. Een grote prestatie was ook de openingsact van Truus van der Lee, die in haar toespraak elke deelnemer persoonlijke aandacht gaf en het werk in enkele zinnen raak wist te typeren.

Daarna ging de groep naar de tentoonstellingszolder om zich te laten verrassen door hun eigen plek in de expositie en door het werk van de andere deelnemers. Veel waardering voor elkaars werk, gedeelde interesse en niet te vergeten de glazen wijn waarmee op de aftrap werd geklonken, verhoogden de sfeer. De amateurkunstenaars togen huiswaarts in opperbeste stemming, de zwoele zomeravond in overeenstemming met de begonnen vakantiesfeer.

Opening expositie Lierse Amateur Kunstenaars

DSCN7949.JPG
DSCN7950.JPG
DSCN7951.JPG
DSCN7952.JPG
DSCN7953.JPG
DSCN7954.JPG
DSCN7955.JPG
DSCN7956.JPG
DSCN7957.JPG
DSCN7959.JPG
DSCN7960.JPG
DSCN7961.JPG
DSCN7962.JPG
DSCN7963.JPG
DSCN7964.JPG
DSCN7965.JPG
DSCN7974.JPG
DSCN7982.JPG
IMG_20190831_130030559_HDR.jpg

Fotografie in De Timmerwerf

In de zojuist geopende expositie van Lierse amateurkunstenaars is naast schilderijen, keramiek, hout en glas-in-lood veel fotografisch werk te bewonderen. Haarscherpe foto’s, mooie onderwerpen en stilistisch interessante foto’s.

In de entree van het museum zijn enkele vitrines ingericht met oudecamera’s en foto’s. Deze collectie is van Chris Hansler, die in de expositie met twee schilderijen is vertegenwoordigd. Chris is op zaterdag 27 juli van 13.00 tot 16.00 uur aanwezig in de entree om zijn verzameling toe te lichten.

Daar hangt ook een groot werk samengesteld uit foto’s van bijzondere begraafplaatsen, een examenopdracht van Anne van Lenteren. Er ligt een bijbehorend album met foto’s over hetzelfde onderwerp, dat door de bezoekers mag worden ingezien.

De Theebukker op het voorplein van Museum De Timmerwerf

Gratis Timmerfeest voor kinderen van 13:00 tot 16:00 uur
Gratis Timmerfeest voor kinderen van 13:00 tot 16:00 uur
Start expositie 'Kerstgroepen' + Historische Werkgroep Oud De Lier
Start expositie 'Kerstgroepen' + Historische Werkgroep Oud De Lier