Nieuws

Toegang tot het museum is alleen mogelijk met de corona check-app, of met een papieren QR code.

De Timmerwerf - Een verdwenen wereld (Film trailer)

Op de voorzolder komt het verleden van de timmerlieden tot leven middels filmpjes en lichtspel. Bekijk hier de trailer. (Dank aan Studio Louter)

Geschiedenis van De Lier

Jan den Hoed heeft de geschiedenis van De Lier beschreven in diverse interessante delen. 

Ze staan hier te lezen

Workshop accessoires maken voor een poppenhuis afgelast

Gezien de huidige ontwikkelingen rond het Corona virus hebben we besloten om deze workshop, die gepland stond op zaterdag 11 december, niet door te laten gaan. De expositie is voorlopig nog drie maanden te bezoeken en we hopen dat deze workshop op een later moment wel kan worden gegeven. Behalve de expositie ‘De miniwereld van de poppenhuizen’ zijn de oude werkplaats, de stijlkamers in het achterhuis en het nieuwe klank- en lichtspel op de voorzolder te bekijken. Alleszins de moeite waard.

 We houden ons aan de geldende maatregelen en toegang is alleen mogelijk op vertoon van de corona check app of de papieren QR-code.

Poppenhuis in de kerstsfeer

Sinds kort staat er een nieuw poppenhuis in de expositie van Annemieke Vet uit Almere. Daarmee komt het aantal deelnemers aan de expositie op dertien.

Zij heeft een mooi huis in vakwerkbouw in de kerstsfeer ingericht en de deuren en daken staan opengeklapt. Ieder vertrek heeft een andere kleurstelling en de warmte straalt ervan af. Mooi in deze donkere dagen voor de kerst.

Verzamelaarster poppenhuizen in De Timmerwerf. 20 november van 13:00 tot 16:00 uur

Wie in het huis van Thea Bosman belandt, komt terecht in één groot poppenhuis. Thea verzamelt al zo’n veertig jaar poppen, beren en speelgoed. Haar passie voor poppenhuizen groeide daaruit voort en zij omringt zich met alles wat zij verzamelt. Thea heeft een speciale voorkeur voor oude spullen van rond 1800 tot de jaren veertig en vijftig van de vorige eeuw. Bijzonder zijn haar houten ameublementjes voor huiskamer en slaapkamer en aan de verbindingen ziet zij uit welke tijd haar schatten stammen. Leuk detail is dat deze houten meubeltjes geweldig passen in de sfeer van het oude timmermuseum.

Deze verzamelaarster wijkt enigszins af van de andere exposanten omdat zij geen poppenhuizen bouwt en daar spulletjes voor maakt. Zij plaatst haar poppen en beren in een eigen opstelling op planken en in kasten en leeft daar te midden van. Op zaterdag 20 november is Thea Bosman van 13.00 tot 16.00 uur in De Timmerwerf aanwezig om te vertellen over haar liefde voor poppen, beren en meubeltjes.

Exposanten vertellen in De Timmerwerf over het bouwen van poppenhuizen

Op zaterdag 30 oktober zijn twee exposanten op de expositie ‘De miniwereld van de poppenhuizen’ van 13.00 tot 16.00 uur in museum De Timmerwerf aanwezig om de bezoekers te informeren over hun hobby. Fred en Hannie de Boer raakten 25 jaar geleden in de ban van deze vorm van modelbouw die wereldwijd op schaal 1:12 wordt beoefend. Het bouwen en inrichten van hun huizen kent verschillende tijd- en stijlperiodes en zij hebben een club van mannen en vrouwen met dezelfde passie opgericht. In 1999 startten zij zelfs een poppenhuiswinkel in Den Haag: Atelier Valkenbos. Hun wereldje kent veel specialiteiten; van glasblazen, zilversmeden, houtbewerking en elektriciteit tot kunstschilderen, borduren en kantklossen. Het creatieve stel heeft een webshop en staat veel op beurzen, dus zij kunnen belangstellenden van alles vertellen over deze bijzondere wereld.

Van hun hand staan in de expositie onder andere een exacte kopie van de martelkamer in De Gevangen Poort, een uitvaartwinkel, een zeventiende eeuwse kamer en bijkeuken en een Kipcaravan. Speciaal voor deze expositie vervaardigden zij de voorgevel van museum De Timmerwerf.

Exposant poppenhuizen in De Timmerwerf

Op zaterdag 23 oktober is Trees Persoon van 13.00 tot 16.00 uur aanwezig in ons museum, waar de expositie ‘De miniwereld van de poppenhuizen’ te zien is.

Trees is een van de twaalf exposanten die de komende maanden heel wat van hun zelf gebouwde en ingerichte poppenhuizen in het museum tonen. Een gedeelde hobby die met passie uitgevoerd wordt en die aan de vele bezoekers enthousiaste reacties ontlokt.

Trees begon ooit met een poppenhuis van haar kleinkinderen dat ze omtoverde tot een gezellig Oostenrijks huis. Dat werd de start van steeds weer nieuwe taferelen. Als klap op de vuurpijl sloot zij haar werkzame leven als kraamverzorgster na 36 jaar af met een heuse kraamkamer. Deze middag vertelt zij de bezoekers hoe haar kunstwerken tot stand komen.

Opening expositie Poppenhuizen

Op vrijdag 11 september waren bijna alle twaalf exposanten aanwezig in de werkplaats van De Timmerwerf, waar de koffie en thee met koek klaarstonden. Het was al meteen duidelijk dat zij allen dezelfde passie delen en elkaar ook kennen van beurzen en andere contacten die te maken hebben met hun hobby.

In de entree en op zolder konden zij zich nauwelijks bedwingen om meteen elkaars poppenhuizen te gaan bewonderen. Voorzitter Henk van Lenteren sprak zijn bewondering uit over al het minutieuze en prachtige werk dat nu tentoongesteld staat. Alles getuigt van dezelfde liefde en passie, maar hij wist van alle deelnemers heel duidelijk te maken wat hun poppenhuizen zo kenmerkend maakt.

De officiële opening van de expositie werd verricht door exposant Fred de Boer die de voorgevel van De Timmerwerf exact heeft nagemaakt. De onthulling daarvan was het startsein voor een bijzondere expositie die ongetwijfeld veel bezoekers gaat trekken, ook van buiten de regio.

Onnodig te vermelden dat de exposanten bij een drankje en een hapje niet uitgekeken en uitgepraat raakten op elkaars werk. Bezoekers zullen hen deze expositieperiode vaak aantreffen en veel informatie van hen krijgen over het maken van hun poppenhuizen.

Poppenhuizen

Een kleine impressie van de expositie Poppenhuizen

01 12 2020 kleine keuken1.jpg
20210722_092743.jpg
A350A75B-BD00-4DF0-BEDC-AF90353D8E72.JPG
Gevangenpoort.jpg
IMG_3930.jpg
IMG_8170.jpg

Info exposanten

Info exposanten

Opening expositie Poppenhuizen

DSCF5360.jpg
DSCF5361.jpg
DSCF5362.jpg
DSCF5364.jpg
DSCF5367.jpg
DSCF5372.jpg
DSCF5374.jpg
DSCF5376.jpg
DSCF5377.jpg
DSCF5382.jpg
DSCF5384.jpg
IMG-20210914-WA0002.jpg
IMG-20210914-WA0003.jpg
IMG-20210914-WA0004.jpg
IMG-20210914-WA0005.jpg
IMG-20210914-WA0006.jpg

De miniwereld van de poppenhuizen

Nu de expositie van 100 jaar Oranjevereniging is afgebroken, is het tijd geworden voor een nieuwe en totaal andere tentoonstelling. Museum De Timmerwerf is het komende half jaar het decor voor grote en kleine poppenhuizen, die allemaal met de hand zijn gemaakt. En dat met een ongekende liefde, verzamellust en passie! De poppenhuizen en taferelen worden tot in ieder detail opgebouwd en ingericht en dat alles op schaal 1:12. Enkele taferelen zijn zelfs op schaal 1:48 gebouwd.

Wie denkt aan de traditionele poppenhuizen die vroeger door rijke dames van stand werden ingericht, komt dergelijke poppenhuizen zeker tegen. Maar wat te denken van het kasteel van Doornroosje, het huisje van de houtbewerker Geppetto die Pinokkio zijn lange neus gaf of een echte Amerikaanse diner?

De martelkamer is een exacte kopie van de martelkamer in De Gevangen Poort in Den Haag en de maker bouwde met evenveel gemak de voorgevel van De Timmerwerf na. Een kaaswinkel in een Goudse kaas of een tafereel in een oude naaimachinekoffer staan broederlijk naast een groot, licht en modern ingericht huis. Nieuwe technieken als lasersnijden en 3D-printen worden tegenwoordig enthousiast ingezet en bieden andere mogelijkheden.

In de entree van het museum staat een grote oude kast die gevuld is met prachtige oude beren, poppen en slaapkamerameublementjes die de eigenares al jaren verzamelt. Kortom, veel variatie en genoeg te zien.

Op zaterdag 11 september start de expositie, die elke zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur is te bezichtigen tot eind februari 2022. Er komen ook leuke activiteiten in die periode en houd daarvoor www.detimmerwerf.nl in de gaten.

Al 25 jaar trouw aan museum De Timmerwerf

Nadat in 1994 Stichting De Timmerwerf was opgericht om het verdwijnen van het pand uit 1642 te voorkomen, was het hard werken om de oude timmerwerkplaats met woonhuis te renoveren. Het pand kreeg een Rijksmonumentenstatus en de houtopslagplaats in de achtertuin werd bestemd tot horecagedeelte: De Bongaard. Om de voortgang van het project te bevorderen werd er iemand vanuit de gemeenteraad van De Lier gevraagd een kwaliteitszetel in te nemen in het bestuur van De Timmerwerf. De gemeenteraad schoof Gerben Dijkstra naar voren en nadat hij zich ervan had vergewist dat er geen belangenverstrengeling kon optreden, zei hij volmondig ja. Een besluit waarvan hij tot op de dag van vandaag nooit spijt heeft gekregen. Hij heeft zich al vijfentwintig jaar ingezet voor de belangen en de continuïteit van De Timmerwerf en is vastbesloten om dat te blijven doen.

In zijn Timmerwerfcarrière begon Gerben Dijkstra als bestuurslid, maakte na jaren zijn plekje vrij voor nieuwe aanwas en bleef als suppoost en rondleider. Toen voorzitter Cor van der Mark zich ging inzetten voor de Westlandse politiek nam Gerben een jaar het interim voorzitterschap op zich tot beoogd voorzitter Henk van Lenteren die taak op zich kon nemen.

In die periode stonden het beleidsplan en de herinrichting van de voorzolder op de agenda en Gerben wierp zich op als trekker van dit project. Een bijzonder project dat veel tijd, financiële bijdragen en onderzoek opeiste. Een meerjarenplan dat wonderwel goed is geslaagd, waardoor De Lier nu over een uniek klank- en lichtspel op de voorzolder van het museum beschikt.

Gerben moest met Jan den Hoed voor dit project in de archieven duiken en zijn nieuwe liefde is daaruit ontsproten. Historisch onderzoek doen werkt verslavend, maar zijn werk voor en in De Timmerwerf blijft bovenaan zijn lijstje staan.

Gerben Dijkstra 25 jaar trouw aan museum De Timmerwerf

DSCF5324.jpg
DSCF5326.jpg
DSCF5328.jpg
DSCF5333.jpg
DSCF5338.jpg
DSCF5341.jpg
DSCF5345.jpg
DSCF5346.jpg
DSCF5348.jpg
DSCF5352.jpg
DSCF5353.jpg
DSCF5354.jpg
DSCF5355.jpg
DSCF5358.jpg
DSCF5359.jpg

Timmerwerf decor voor heuse speelfilm

Op zondag 26 juni was er in de vroege ochtend al bedrijvigheid in het museum, die ’s avonds in het donker eindigde. Een filmploeg nam die dag bezit van museum De Timmerwerf om opnames te maken van de nieuwe speelfilm van Jelger de Goochelaar. Jelger heeft al een aantal keren zijn sporen verdiend als hoofdrolspeler, scenarioschrijver, liedjesmaker en regisseur van spannende en geheimzinnige kinderfilms. Leuke bijkomstigheid is dat die films zich op bekende locaties in de omgeving afspelen en dat die ook voor kinderen herkenbaar zijn.

Dit keer vormden de huiskamer en de werkplaats het decor voor Jelgers nieuwste avontuur. En zo gebeurde het dat ons aller bekende Wieteke van Dort een hele zondag als oma met een kleindochter haar intrek nam in de huiskamer van het museum. Voor opa vormde de werkplaats een ideale plek als zijn schuur en die rol werd gespeeld door Koos van der Knaap. Deze acteur is zowaar geboren in het Westland, maar wij kennen hem als Rotterdamse buschauffeur Karel in de serie ‘Toen was geluk heel gewoon’. Wieteke van Dort heeft een indrukwekkende carrière gemaakt. Wie kent niet ‘Destratemakeropzeeshow’ en de ‘J.J. de Bom voorheen De Kindervriend’ om maar wat te noemen? Of ‘De Late Late Lien show’?

Heel bijzonder om te zien dat leeftijd nog steeds geen rol speelt bij deze iconen in de theaterwereld. Twaalf kinderen speelden met verve een dag lang hun rol in deze productie en iedereen was in zijn element. We kunnen niet wachten tot de film uitkomt en kinderen weer kunnen genieten van de avonturen van Jelger de Goochelaar. Als de film uitkomt, wordt hij op de WOS uitgezonden en zal hij ook op Youtube te zien zijn.

Timmerwerf als ‘Schat van de Streek’

Onlangs kwam filmer Frans Jan Kat in opdracht van de WOS opnames maken in De Timmerwerf. In de serie Schatten van de Streek worden musea in de regio uitgelicht en in het zonnetje gezet. Alle reden om ons museum De Timmerwerf in deze serie op te nemen en op vrijdag 14 mei werd de film uitgezonden. 

Het was heel leuk om aan deze film mee te werken en zo onze schatten aan een breed publiek te tonen. De film staat op onze website onder Foto’s en is misschien een aanleiding om met eigen ogen de schatten te komen bekijken. De film geeft een impressie van het aloude timmervak, maar er is ter plaatse natuurlijk veel meer te zien. De wisselexposities over uiteenlopende onderwerpen maken ieder bezoek de moeite waard.

De video is op ons YouTube kanaal te bekijken.

Zonnepanelen

Het museum is weer tijdelijk gesloten, maar we staan in die tijd niet stil. In het museum zijn bijna alle oude lampen vervangen door LED lampen en we kijken steeds naar hoe we energiezuiniger kunnen draaien. 

 De nieuwste actie is het plaatsen van zeven zonnepanelen op het dak van de zaagloods aan de zuidzijde. Voor de bezoekers liggen ze volledig uit het zicht. Mede door subsidie van de gemeente Westland hopen we deze investering binnen een aantal jaren weer terugverdiend te hebben.

Hiermee zijn we weer een stapje verder met de ‘vergroening’ van De Timmerwerf.Het is de bedoeling dat we de opgewekte energie zoveel mogelijk zelf gebruiken, samen met De Bongaard.

Jubilarissen in De Timmerwerf gedecoreerd

Op vrijdagochtend 2 oktober, de vaste ochtend van het klusteam in museum De Timmerwerf, werden twee vrijwilligers van het eerste uur overvallen door taart bij de koffie, een speech van de voorzitter van het museum Henk van Lenteren en daarna het onverwachte bezoek van Piet
Vreugdenhil, wethouder van de gemeente Westland.

Arie Bijl en Leen Paauwe waren de eerste mannen die 25 jaar geleden door het bestuur van de Stichting De Timmerwerf, in 1994 opgericht, werden benaderd om zich in te zetten voor de renovatie van het pand. Zij begonnen op zolder waar een schat aan eeuwenoud gereedschap onder een decimeter stof verborgen lag. Met recht een schat, want daardoor bleek een unieke en zeer oude collectie voor de eeuwigheid bewaard te zijn gebleven, die nu de kern van het museum is. Tijdens de
professionele restauratie werden de mannen breed ingezet.

Vanaf 2000, toen het pand zijn bestemming van museum kreeg, tot op de dag van vandaag zijn Arie en Leen elke vrijdagochtend present om met het klusteam allereerst de toestand in De Lier en in de wereld te bespreken. Daarna worden alle voorkomende werkzaamheden verricht en tentoonstellingen voorbereid.

Leen heeft zich gespecialiseerd in het bouwen van schaalmodellen zoals een kaapstander en een bargheeft, waarmee de werking van dergelijke apparaten kan worden gedemonstreerd.

Arie is een verwoed houtdraaier en doet dat op regelmatige tijden met Houtdraaiers De Lier in de werkplaats.

Voor hun jarenlange inzet voor De Timmerwerf en daarmee hun verdienste voor het Westland reikte wethouder Vreugdenhil hen de Westlandstek uit. Voor de dames was er een mooie ruiker, die
overigens hun echtgenoot graag eens per week afstaan. Zij krijgen iedere week een opgeruimde man thuis, iets wat beide mannen voluit beamen. Zij krijgen veel waardering en gezelligheid terug voor
hun inzet en ze hopen dat De Timmerwerf nog lang hun tweede thuis mag blijven.

Westlandstek

DSCN8237.JPG
DSCN8245.JPG
DSCN8261.JPG
DSCN8263 (2).JPG
DSCN8264.JPG
DSCN8266.JPG
DSCN8267.JPG
DSCN8269.JPG
DSCN8272.JPG
DSCN8274.JPG
DSCN8278.JPG
DSCN8279.JPG
DSCN8258.JPG
DSCN8288.JPG
DSCN8293.JPG
DSCN8298.JPG
DSCN8302 (2).JPG
DSCN8305.JPG
DSCN8282.JPG
DSCN8247.JPG
DSCN8246.JPG
DSCN8243.JPG
DSCN8248.JPG

Wijziging ‘Open Huis’ Historische Werkgroep Oud De Lier

Belangstellenden die meer willen weten over de geschiedenis van De Lier en haar inwoners, kunnen op elke eerste vrijdag van de maand van 10.00 tot 12.00 uur terecht in de Zaagloods naast het museum. Dit in tegenstelling tot voorgaande jaren, waarin de Werkgroep Oud De Lier op de eerste zaterdagochtend van de maand ‘Open Huis’ hield.

Verder is de werkgroep altijd geïnteresseerd in alles wat met de geschiedenis van De Lier te maken heeft, in welke vorm dan ook. Als u in het bezit bent van dergelijk materiaal wordt u met open armen ontvangen.

De Theebukker op het voorplein van Museum De Timmerwerf

Poppenhuizen (11 september 2021 t/m 26 februari 2022)
Poppenhuizen (11 september 2021 t/m 26 februari 2022)