Nieuws

Exposant poppenhuizen in De Timmerwerf

Op zaterdag 23 oktober is Trees Persoon van 13.00 tot 16.00 uur aanwezig in ons museum, waar de expositie ‘De miniwereld van de poppenhuizen’ te zien is.

Trees is een van de twaalf exposanten die de komende maanden heel wat van hun zelf gebouwde en ingerichte poppenhuizen in het museum tonen. Een gedeelde hobby die met passie uitgevoerd wordt en die aan de vele bezoekers enthousiaste reacties ontlokt.

Trees begon ooit met een poppenhuis van haar kleinkinderen dat ze omtoverde tot een gezellig Oostenrijks huis. Dat werd de start van steeds weer nieuwe taferelen. Als klap op de vuurpijl sloot zij haar werkzame leven als kraamverzorgster na 36 jaar af met een heuse kraamkamer. Deze middag vertelt zij de bezoekers hoe haar kunstwerken tot stand komen.

Opening expositie Poppenhuizen

Op vrijdag 11 september waren bijna alle twaalf exposanten aanwezig in de werkplaats van De Timmerwerf, waar de koffie en thee met koek klaarstonden. Het was al meteen duidelijk dat zij allen dezelfde passie delen en elkaar ook kennen van beurzen en andere contacten die te maken hebben met hun hobby.

In de entree en op zolder konden zij zich nauwelijks bedwingen om meteen elkaars poppenhuizen te gaan bewonderen. Voorzitter Henk van Lenteren sprak zijn bewondering uit over al het minutieuze en prachtige werk dat nu tentoongesteld staat. Alles getuigt van dezelfde liefde en passie, maar hij wist van alle deelnemers heel duidelijk te maken wat hun poppenhuizen zo kenmerkend maakt.

De officiële opening van de expositie werd verricht door exposant Fred de Boer die de voorgevel van De Timmerwerf exact heeft nagemaakt. De onthulling daarvan was het startsein voor een bijzondere expositie die ongetwijfeld veel bezoekers gaat trekken, ook van buiten de regio.

Onnodig te vermelden dat de exposanten bij een drankje en een hapje niet uitgekeken en uitgepraat raakten op elkaars werk. Bezoekers zullen hen deze expositieperiode vaak aantreffen en veel informatie van hen krijgen over het maken van hun poppenhuizen.

Poppenhuizen

Een kleine impressie van de expositie Poppenhuizen

01 12 2020 kleine keuken1.jpg
20210722_092743.jpg
A350A75B-BD00-4DF0-BEDC-AF90353D8E72.JPG
Gevangenpoort.jpg
IMG_3930.jpg
IMG_8170.jpg

Info exposanten

Info exposanten

Opening expositie Poppenhuizen

DSCF5360.jpg
DSCF5361.jpg
DSCF5362.jpg
DSCF5364.jpg
DSCF5367.jpg
DSCF5372.jpg
DSCF5374.jpg
DSCF5376.jpg
DSCF5377.jpg
DSCF5382.jpg
DSCF5384.jpg
IMG-20210914-WA0002.jpg
IMG-20210914-WA0003.jpg
IMG-20210914-WA0004.jpg
IMG-20210914-WA0005.jpg
IMG-20210914-WA0006.jpg

De miniwereld van de poppenhuizen

Nu de expositie van 100 jaar Oranjevereniging is afgebroken, is het tijd geworden voor een nieuwe en totaal andere tentoonstelling. Museum De Timmerwerf is het komende half jaar het decor voor grote en kleine poppenhuizen, die allemaal met de hand zijn gemaakt. En dat met een ongekende liefde, verzamellust en passie! De poppenhuizen en taferelen worden tot in ieder detail opgebouwd en ingericht en dat alles op schaal 1:12. Enkele taferelen zijn zelfs op schaal 1:48 gebouwd.

Wie denkt aan de traditionele poppenhuizen die vroeger door rijke dames van stand werden ingericht, komt dergelijke poppenhuizen zeker tegen. Maar wat te denken van het kasteel van Doornroosje, het huisje van de houtbewerker Geppetto die Pinokkio zijn lange neus gaf of een echte Amerikaanse diner?

De martelkamer is een exacte kopie van de martelkamer in De Gevangen Poort in Den Haag en de maker bouwde met evenveel gemak de voorgevel van De Timmerwerf na. Een kaaswinkel in een Goudse kaas of een tafereel in een oude naaimachinekoffer staan broederlijk naast een groot, licht en modern ingericht huis. Nieuwe technieken als lasersnijden en 3D-printen worden tegenwoordig enthousiast ingezet en bieden andere mogelijkheden.

In de entree van het museum staat een grote oude kast die gevuld is met prachtige oude beren, poppen en slaapkamerameublementjes die de eigenares al jaren verzamelt. Kortom, veel variatie en genoeg te zien.

Op zaterdag 11 september start de expositie, die elke zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur is te bezichtigen tot eind februari 2022. Er komen ook leuke activiteiten in die periode en houd daarvoor www.detimmerwerf.nl in de gaten.

Al 25 jaar trouw aan museum De Timmerwerf

Nadat in 1994 Stichting De Timmerwerf was opgericht om het verdwijnen van het pand uit 1642 te voorkomen, was het hard werken om de oude timmerwerkplaats met woonhuis te renoveren. Het pand kreeg een Rijksmonumentenstatus en de houtopslagplaats in de achtertuin werd bestemd tot horecagedeelte: De Bongaard. Om de voortgang van het project te bevorderen werd er iemand vanuit de gemeenteraad van De Lier gevraagd een kwaliteitszetel in te nemen in het bestuur van De Timmerwerf. De gemeenteraad schoof Gerben Dijkstra naar voren en nadat hij zich ervan had vergewist dat er geen belangenverstrengeling kon optreden, zei hij volmondig ja. Een besluit waarvan hij tot op de dag van vandaag nooit spijt heeft gekregen. Hij heeft zich al vijfentwintig jaar ingezet voor de belangen en de continuïteit van De Timmerwerf en is vastbesloten om dat te blijven doen.

In zijn Timmerwerfcarrière begon Gerben Dijkstra als bestuurslid, maakte na jaren zijn plekje vrij voor nieuwe aanwas en bleef als suppoost en rondleider. Toen voorzitter Cor van der Mark zich ging inzetten voor de Westlandse politiek nam Gerben een jaar het interim voorzitterschap op zich tot beoogd voorzitter Henk van Lenteren die taak op zich kon nemen.

In die periode stonden het beleidsplan en de herinrichting van de voorzolder op de agenda en Gerben wierp zich op als trekker van dit project. Een bijzonder project dat veel tijd, financiële bijdragen en onderzoek opeiste. Een meerjarenplan dat wonderwel goed is geslaagd, waardoor De Lier nu over een uniek klank- en lichtspel op de voorzolder van het museum beschikt.

Gerben moest met Jan den Hoed voor dit project in de archieven duiken en zijn nieuwe liefde is daaruit ontsproten. Historisch onderzoek doen werkt verslavend, maar zijn werk voor en in De Timmerwerf blijft bovenaan zijn lijstje staan.

Gerben Dijkstra 25 jaar trouw aan museum De Timmerwerf

DSCF5324.jpg
DSCF5326.jpg
DSCF5328.jpg
DSCF5333.jpg
DSCF5338.jpg
DSCF5341.jpg
DSCF5345.jpg
DSCF5346.jpg
DSCF5348.jpg
DSCF5352.jpg
DSCF5353.jpg
DSCF5354.jpg
DSCF5355.jpg
DSCF5358.jpg
DSCF5359.jpg

Spijkerfestijn

DSCN8397.JPG
DSCN8399.JPG
DSCN8402.JPG
DSCN8409.JPG
DSCN8416.JPG
IMG-20210710-WA0000.jpg
IMG-20210710-WA0002.jpg
IMG-20210710-WA0004.jpg
IMG-20210710-WA0006.jpg
IMG-20210710-WA0010.jpg

Timmerwerf decor voor heuse speelfilm

Op zondag 26 juni was er in de vroege ochtend al bedrijvigheid in het museum, die ’s avonds in het donker eindigde. Een filmploeg nam die dag bezit van museum De Timmerwerf om opnames te maken van de nieuwe speelfilm van Jelger de Goochelaar. Jelger heeft al een aantal keren zijn sporen verdiend als hoofdrolspeler, scenarioschrijver, liedjesmaker en regisseur van spannende en geheimzinnige kinderfilms. Leuke bijkomstigheid is dat die films zich op bekende locaties in de omgeving afspelen en dat die ook voor kinderen herkenbaar zijn.

Dit keer vormden de huiskamer en de werkplaats het decor voor Jelgers nieuwste avontuur. En zo gebeurde het dat ons aller bekende Wieteke van Dort een hele zondag als oma met een kleindochter haar intrek nam in de huiskamer van het museum. Voor opa vormde de werkplaats een ideale plek als zijn schuur en die rol werd gespeeld door Koos van der Knaap. Deze acteur is zowaar geboren in het Westland, maar wij kennen hem als Rotterdamse buschauffeur Karel in de serie ‘Toen was geluk heel gewoon’. Wieteke van Dort heeft een indrukwekkende carrière gemaakt. Wie kent niet ‘Destratemakeropzeeshow’ en de ‘J.J. de Bom voorheen De Kindervriend’ om maar wat te noemen? Of ‘De Late Late Lien show’?

Heel bijzonder om te zien dat leeftijd nog steeds geen rol speelt bij deze iconen in de theaterwereld. Twaalf kinderen speelden met verve een dag lang hun rol in deze productie en iedereen was in zijn element. We kunnen niet wachten tot de film uitkomt en kinderen weer kunnen genieten van de avonturen van Jelger de Goochelaar. Als de film uitkomt, wordt hij op de WOS uitgezonden en zal hij ook op Youtube te zien zijn.

Vaderdagactie

Foto's van de vaderdagactie

DSCN8364.JPG
DSCN8365.JPG
DSCN8368.JPG
DSCN8370.JPG
DSCN8372.JPG

Geschiedenis van De Lier

Jan den Hoed heeft de geschiedenis van De Lier beschreven in de stukken 'Bijna 900 jaar kerk in De Lier' en '50 jaar De Blaker' en 'Boerderij Vreeburch'.

Ze staan hier te lezen

Timmerwerf als ‘Schat van de Streek’

Onlangs kwam filmer Frans Jan Kat in opdracht van de WOS opnames maken in De Timmerwerf. In de serie Schatten van de Streek worden musea in de regio uitgelicht en in het zonnetje gezet. Alle reden om ons museum De Timmerwerf in deze serie op te nemen en op vrijdag 14 mei werd de film uitgezonden. 

Het was heel leuk om aan deze film mee te werken en zo onze schatten aan een breed publiek te tonen. De film staat op onze website onder Foto’s en is misschien een aanleiding om met eigen ogen de schatten te komen bekijken. De film geeft een impressie van het aloude timmervak, maar er is ter plaatse natuurlijk veel meer te zien. De wisselexposities over uiteenlopende onderwerpen maken ieder bezoek de moeite waard.

De video is op ons YouTube kanaal te bekijken.

Zonnepanelen

Het museum is weer tijdelijk gesloten, maar we staan in die tijd niet stil. In het museum zijn bijna alle oude lampen vervangen door LED lampen en we kijken steeds naar hoe we energiezuiniger kunnen draaien. 

 De nieuwste actie is het plaatsen van zeven zonnepanelen op het dak van de zaagloods aan de zuidzijde. Voor de bezoekers liggen ze volledig uit het zicht. Mede door subsidie van de gemeente Westland hopen we deze investering binnen een aantal jaren weer terugverdiend te hebben.

Hiermee zijn we weer een stapje verder met de ‘vergroening’ van De Timmerwerf.Het is de bedoeling dat we de opgewekte energie zoveel mogelijk zelf gebruiken, samen met De Bongaard.

Actie Steenbreek

Vorig jaar vond de actie Steenbreek ook al in De Timmerwerf plaats. Toen konden mensen tegels komen inleveren en als tegenprestatie gratis planten voor hun tuin ophalen.  

Dit jaar werd een wijk in De Lier uitgekozen en hebben de bewoners van de Van Rijnstraat, Molenstraat, een stukje Kerklaan, Tuinstraat, Schoolstraat en Oosterstraat een voucher gekregen. Hiermee kunnen zij op een drietal zaterdagmiddagen een tas van actie Steenbreek in De Timmerwerf ophalen met een bouwpakket en -tekening van een vogelhuisje om dat zelf in elkaar te zetten. Ons klusteam heeft daar heel wat vrijdagochtenden aan gespendeerd. 

De laatste dag van ophalen was gepland op 19 december, maar door de lockdown wordt die middag doorgeschoven naar een later moment waarop dat weer mogelijk is.

Jubilarissen in De Timmerwerf gedecoreerd

Op vrijdagochtend 2 oktober, de vaste ochtend van het klusteam in museum De Timmerwerf, werden twee vrijwilligers van het eerste uur overvallen door taart bij de koffie, een speech van de voorzitter van het museum Henk van Lenteren en daarna het onverwachte bezoek van Piet
Vreugdenhil, wethouder van de gemeente Westland.

Arie Bijl en Leen Paauwe waren de eerste mannen die 25 jaar geleden door het bestuur van de Stichting De Timmerwerf, in 1994 opgericht, werden benaderd om zich in te zetten voor de renovatie van het pand. Zij begonnen op zolder waar een schat aan eeuwenoud gereedschap onder een decimeter stof verborgen lag. Met recht een schat, want daardoor bleek een unieke en zeer oude collectie voor de eeuwigheid bewaard te zijn gebleven, die nu de kern van het museum is. Tijdens de
professionele restauratie werden de mannen breed ingezet.

Vanaf 2000, toen het pand zijn bestemming van museum kreeg, tot op de dag van vandaag zijn Arie en Leen elke vrijdagochtend present om met het klusteam allereerst de toestand in De Lier en in de wereld te bespreken. Daarna worden alle voorkomende werkzaamheden verricht en tentoonstellingen voorbereid.

Leen heeft zich gespecialiseerd in het bouwen van schaalmodellen zoals een kaapstander en een bargheeft, waarmee de werking van dergelijke apparaten kan worden gedemonstreerd.

Arie is een verwoed houtdraaier en doet dat op regelmatige tijden met Houtdraaiers De Lier in de werkplaats.

Voor hun jarenlange inzet voor De Timmerwerf en daarmee hun verdienste voor het Westland reikte wethouder Vreugdenhil hen de Westlandstek uit. Voor de dames was er een mooie ruiker, die
overigens hun echtgenoot graag eens per week afstaan. Zij krijgen iedere week een opgeruimde man thuis, iets wat beide mannen voluit beamen. Zij krijgen veel waardering en gezelligheid terug voor
hun inzet en ze hopen dat De Timmerwerf nog lang hun tweede thuis mag blijven.

Westlandstek

DSCN8237.JPG
DSCN8245.JPG
DSCN8261.JPG
DSCN8263 (2).JPG
DSCN8264.JPG
DSCN8266.JPG
DSCN8267.JPG
DSCN8269.JPG
DSCN8272.JPG
DSCN8274.JPG
DSCN8278.JPG
DSCN8279.JPG
DSCN8258.JPG
DSCN8288.JPG
DSCN8293.JPG
DSCN8298.JPG
DSCN8302 (2).JPG
DSCN8305.JPG
DSCN8282.JPG
DSCN8247.JPG
DSCN8246.JPG
DSCN8243.JPG
DSCN8248.JPG

Museum De Timmerwerf bedient ouderen De Lier

Nu het museum voorlopig gesloten blijft en de kant en klaar liggende expositie ‘Oranje Comité al 100 jaar voor heel De Lier’ nog niet van start kan gaan, wil het museum toch al dingen uit de expositie delen.

In september 1946 werden de eerste feesten na de bevrijding georganiseerd met een uitgebreid feestprogramma van drie dagen. Ringsteekwedstrijden met paard en wagen, op de fiets en op de brommer, kinderspelen met poppenkast en een buikspreker, een kermis en een grote muziektent.

De gemeente De Lier wilde deze feestelijkheden graag vastleggen en heeft een beroepsfotograaf opdracht gegeven om dit vast te leggen. Deze fotograaf heeft ongeveer 280 foto’s gemaakt van diverse activiteiten, de deelnemers en de vele honderden bezoekers. Allemaal unieke foto’s van goede kwaliteit.

Uiteindelijk zijn de negatieven van deze foto’s in het archief van de gemeente De Lier terechtgekomen en hebben daar onopvallend gelegen tot 2003. Bij het ontstaan van de gemeente Westland in 2004 verhuisde het Lierse archief naar Naaldwijk en daar ontdekten ze deze negatieven uit 1946.

Het Historisch Archief Westland heeft deze foto’s na enkele jaren op de digitale beeldbank geplaatst waar wij deze unieke serie bij toeval ontdekten. Op verzoek van museum De Timmerwerf zijn alle foto’s van de Oranjefeesten uit 1946 geselecteerd en toegezonden, met dank aan het Historisch Archief Westland.

De Timmerwerf heeft deze serie foto’s af laten drukken op A-4 formaat en in zes albums gebundeld. Elke foto heeft een bijlegvel waarop bezoekers de namen van herkende personen kunnen schrijven. Vanaf de zomer van 2018 liggen de albums in De Timmerwerf en vele honderden mensen hebben al menig uurtje met grote belangstelling in de albums gesnuffeld. Inmiddels zijn er ook veel namen van personen opgeschreven en hiermee krijgen de albums nog meer herkenningswaarde.

Wij willen deze albums beschikbaar stellen aan mensen die nu door de omstandigheden aan huis gebonden zijn en in deze fotoserie geïnteresseerd zijn. Voor de herkenning van de foto’s is het wel van belang dat belangstellenden in De Lier zijn opgegroeid en zelfstandig de albums kunnen bekijken. Mogelijk zijn er mensen die op jonge leeftijd aan deze feesten hebben deelgenomen en zich op de foto’s herkennen.

Gezien de maatregelen van de overheid om verspreiding van het Coronavirus te voorkomen, zullen we bij het uitlenen van de albums ook alle voorzorgsmaatregelen in acht nemen.

Belangstellenden kunnen zich melden bij info@detimmerwerf.nl.

Bestuur Stichting De Timmerwerf

Wijziging ‘Open Huis’ Historische Werkgroep Oud De Lier

Belangstellenden die meer willen weten over de geschiedenis van De Lier en haar inwoners, kunnen op elke eerste vrijdag van de maand van 10.00 tot 12.00 uur terecht in de Zaagloods naast het museum. Dit in tegenstelling tot voorgaande jaren, waarin de Werkgroep Oud De Lier op de eerste zaterdagochtend van de maand ‘Open Huis’ hield.

Verder is de werkgroep altijd geïnteresseerd in alles wat met de geschiedenis van De Lier te maken heeft, in welke vorm dan ook. Als u in het bezit bent van dergelijk materiaal wordt u met open armen ontvangen.

De Theebukker op het voorplein van Museum De Timmerwerf

Poppenhuizen (11 september 2021 t/m 26 februari 2022)
Poppenhuizen (11 september 2021 t/m 26 februari 2022)