Nieuws

19 aug. Amateur schilder in De Timmerwerf

In de zomerperiode zijn er veel gevarieerde kunstwerken te zien in museum De Timmerwerf in De Lier. Een jaarlijkse traditie waarbij dit keer zo’n veertig Lierse amateur kunstenaars hun werk mogen tonen. De toegang is dan vrij en iedere zaterdagmiddag is een van de exposanten aanwezig in de werkplaats. 

Op zaterdag 19 augustus is André Patijn tussen 13.00 en 16.00 uur aanwezig in De Timmerwerf om meer van zijn kunstwerken te tonen en daarover uitleg te geven. Hij is een aantal jaren geleden begonnen met schilderen en zijn vriend Chris heeft me daarbij gestimuleerd, gemotiveerd en enthousiast gemaakt. André werkt voornamelijk met acrylverf en maakt kleurrijke afbeeldingen. André heeft geen specifieke techniek en hij werkt met veel plezier.

12 aug. Crea Bea met schelpen in De Timmerwerf

Petra Spreeuw heeft veel creatieve hobby’s en op de jaarlijkse LAK-expositie in het museum is zij een nieuwe deelnemer. Van haar hand zijn twee objecten in een vitrine te zien, prachtige bloemen die zij van allerlei soorten schelpen maakt.

Op zaterdag 12 augustus laat Petra van 13.00 tot 16.00 uur in de werkplaats van De Timmerwerf zien hoe zij dat met een lijmpistool voor elkaar krijgt. Verder toont ze meer van haar werk en vertelt zij graag over haar hobby’s.

9 aug. Demonstratie naaldvilten in De Timmerwerf

In de Bradelierweek is museum De Timmerwerf in De Lier van woensdag tot zaterdag geopend, waar belangstellenden de expositie van zo’n veertig Lierse Amateur Kunstenaars gratis kunnen bezoeken.

Op woensdag 9 augustus is Esther van den Berg, een van de exposanten, van 13.30 tot16.30 uur in de werkplaats aanwezig, waar zij meer van haar werk laat zien. Zij maakt unieke viltpoppen van schapenwol. Wol is een natuurproduct en de basis van de productie van vilt is het in elkaar haken van de wolvezels. Esther gebruikt de techniek van naaldvilten en zal dat demonstreren.

Esther (esther@inflowzijn.nl) zegt over haar werk: “De eenvoud van de techniek en de puurheid van het materiaal zijn twee dingen die mij erg aanspreken. Ik vind het magisch hoe ik met een naald met weerhaakjes en een dot schapenwol unieke creaties kan laten ontstaan. Ik creëer intuïtief, maar ook via een foto om een speciaal moment vast te laten leggen in een beeld van vilt”.

5 augustus: Kunstenares Edith Smit in De Timmerwerf

In de jaarlijkse expositie van Lierse Amateur Kunstenaars (LAK) is Edith Smit een goede bekende, die altijd verrassend werk aanlevert. Zij is een veelzijdige kunstenares, begon met textielkunst en heeft zich in meerdere technieken ontwikkeld.

Veel schilderijen zijn onder haar handen ontstaan en die heeft zij verzameld in een boekwerk. Dit boekwerk wil Edith samen met haar schilderijen, collages en kleine objecten van diverse materialen met veel plezier in de werkplaats van De Timmerwerf tonen.

U bent van harte welkom op 5 augustus van 13 tot 16 uur om met haar van gedachten te wisselen of vragen te stellen over haar werk.

De LAK-expositie is t/m 23 september elke zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur te zien in Museum ‘De Timmerwerf’, Hoofdstraat 63 in De Lier. Toegang is gratis.

Start expositie Lierse Amateur Kunstenaars 15 juli

Het is weer zover, de lang lopende traditie om in de zomervakantie de talenten van dorpsgenoten te tonen in museum De Timmerwerf in De Lier. De kunstwerken zijn divers en op bijna alle zaterdagmiddagen krijgt een deelnemende kunstenaar de kans om meer van zijn of haar werk te tonen in de werkplaats. Dan kunnen zij de manier waarop zij werken presenteren en daarover vertellen.

In deze periode is de toegang vrij en dat wordt mogelijk gemaakt door Stichting Liers Gevoel, die een financiële bijdrage levert aan deze expositie.

Op 15 juli start de expositie en de aftrap wordt die middag verricht door Peter Dukker en Peter Verbeek. Peter Dukker schildert vaak portretten, dieren en landschappen. Ook maakt hij graag schilderijen van vakantiefoto's, die hij tijdens zijn reizen heeft gemaakt. De technieken van Peter Verbeek zijn aquarel, acryl en met water vermengbare olieverf. Hij schildert zowel op doek als op hout en papier en dieren behoren tot zijn favoriete onderwerpen.

Beide Peters schilderen al jaren bij de AKW, een schildersclub met een eigen atelier in Kwintsheul. Nieuwe leden zijn daar ook welkom.

Opening LAK 2023

1.jpg
10.jpg
11.jpg
2.jpg
3.jpg
4.jpg
5.jpg
6.jpg
7.jpg
8.jpg
9.jpg

Timmeren voor kinderen in de Bradelierweek

Tijdens de Bradelierweek zijn er weer twee ochtenden waarop kinderen vanaf acht jaar een autootje, vliegtuigje, bootje of kistje mogen komen timmeren. Op donderdag 10 en vrijdag 11 augustus staan onze vrijwilligers ervoor klaar in de werkplaats.

Kaartjes kosten € 1,00 en zijn op de zaterdagen te koop in De Timmerwerf en op de andere dagen in De Bongaard. Op is op.

Toen wij naar Rotterdam vertrokken … Historische vaartocht en optreden koor ‘Onder Zeil’

De laatste dag van de expositie ‘Transport over het Leewater’ is op 1 juli en daarna gaan we over op een nieuwe expositie. We hebben al heel wat activiteiten georganiseerd bij de huidige expositie en we willen hem op een spectaculaire manier afsluiten.

Het thema van de westlanders, de schuiten die in het verleden al het vervoer van producten en materialen voor hun rekening namen, willen we op een historische manier herhalen. Vanaf de achttiende eeuw hebben schippers vanuit het Westland groenten en fruit naar de handelsmarkten in de grote steden vervoerd. Er komt een historische vaartocht met een aantal westlanders en groenteschuiten, die in konvooi vanaf De Timmerwerf naar Delfshaven in Rotterdam varen. Ze passeren daarbij Schipluiden, Den Hoorn, Delft en Overschie.

De schuiten verzamelen op vrijdag 30 juni in De Lee achter het museum en van 19.00 tot 21.00 uur komt het zeemanskoor ‘Onder Zeil’ de sfeer opluisteren met een optreden aan de overkant van de Lee. Theehuis De Bongaard aan de Lee blijft tot 22.00 uur open en heeft die avond een speciaal schippersmenu op de kaart. Hopelijk komen er veel mensen kijken en luisteren. De schippers overnachten op hun boten, dus het zal die avond vast gezellig zijn in De Lier.

Op zaterdagochtend 1 juli is er heel wat te beleven. Een oude trekker komt een grote vracht kistjes met groenten brengen die door allerlei tuinbouwbedrijven worden aangeleverd. Veel dank daarvoor (en sponsoren voor dit project zijn nog zeer welkom). De schuiten worden daarmee geladen en vertrekken mét een accordeonist naar Delfshaven, waar Voedselbank Rotterdam de groente in ontvangst zal nemen. Een mooi doel.

De boten mogen die nacht in Delfshaven blijven liggen, dus daar zal het ongetwijfeld ook een gezellige avond worden. Op zondagochtend 2 juli varen de westlanders naar hun ‘geboortegrond’ terug.

Filmpje varende Westlanders die vertrokken naar Delfshaven

Vanmorgen vertrok een bonte stoet van varende Westlanders naar Delfshaven. Daar werden gesponsorde groenten en fruit gebracht voor de voedselbank. Klik hier voor het filmpje gemaakt door Peter Bravenboer.

Filmpje van WOS (Jaap Stolze)

Hier nog een filmpje van het vertrek naar Delshaven. Gemaakt door Jaap Stolze van WOS

Historische vaartocht Westlanders Delfshaven

20230701_101428.jpg
20230701_101616.jpg
20230701_101815.jpg
20230701_163816.jpg
20230701_164105.jpg
20230701_170346.jpg
DSC04108a.JPG
DSC04114.JPG
DSC04121.JPG
DSC04122.JPG
DSC04129.JPG
DSC04132a.JPG
DSC04136a.JPG
DSC04139.JPG
DSC04140b.jpg
DSC04147.JPG
DSC04148kopie.jpg
DSC04151.JPG
DSC04153.JPG
DSC04155a.JPG
DSC04157b.jpg
DSC04158a.JPG
DSC04162a.JPG
DSC04168a.JPG
DSC04169a.JPG
DSC04172a.JPG
DSC04175a.JPG
DSC04176b.JPG

24 juli. Historische vaartochten over de Lee en verhalen daarover

In het kader van de expositie ‘Transport over het Leewater’ is er nog één zaterdag gepland, waarop belangstellenden kunnen deelnemen aan een vaartocht vanaf De Timmerwerf naar aan de ene kant van het dorp Westerlee en naar de andere kant de jachthaven van De Lier. Schipper Siem van der Meer verzorgt de vaartochten met zijn eigen westlander.

De tocht voert langs de plekken waar in het verleden veel Lierse bedrijven en tuinderijen waren gelegen, die voor de aan- en afvoer van materialen en producten afhankelijk waren van de schuiten en hun schippers, die al dat vervoer voor hun rekening namen. Tijdens de vaartochten wordt een historische uitleg gegeven over de bedrijven die langs het Leewater gevestigd waren en de activiteiten die daar plaatsvonden. Er zijn in de boot fotoboeken beschikbaar met prachtige afbeeldingen uit een voorbij verleden.

Op zaterdag 24 juni vertrekt de boot om 10.30 en 13.30 uur. Belangstellenden voor een van de tochten kunnen zich aanmelden bij info@detimmerwerf.nl. De kosten voor deelname zijn € 5,- en kinderen (met een begeleider) zijn gratis. Het kaartje voor de boot geeft tevens toegang tot de expositie in het museum.

Verder geeft Jan van Geest voor de laatste keer om 13.00 en 14.30 uur zijn lezing over het vrachtvervoer per boot in vroeger tijden, want het volgende weekend vaart hij met zijn westlander mee in de grote historische vaarttocht naar Rotterdam met grote vrachten groenten van de Westlandse tuinders voor de Voedselbank Rotterdam.

Verhalen over schuiten in De Timmerwerf

Jan van Geest komt  nog een keer om 13.00 en 14.30 uur zijn verhalen vertellen over het transport over water in vroeger tijden. Iedere keer trekt Jan hiermee weer geïnteresseerde mensen die heel wat te horen en te zien krijgen.

Op zaterdag 24 juni komt Jan voor de laatste keer, want 1 juli is de laatste dag van de expositie die dat weekend op een spectaculaire wijze wordt afgesloten.

Verhalen over het vrachtvervoer op de Lee

Op zaterdag 27 mei is Jan van Geest ’s middags weer aanwezig en hij geeft om 13.00 en 14.30 uur een lezing over het vrachtvervoer in vroeger tijden, het thema van de huidige expositie. Hij stamt af van de Lierse schippersfamilie Wed. P. van Geest en heeft een grote passie voor de varende westlanders. Jan kan prachtig vertellen over de rijke geschiedenis van het familiebedrijf en de vrachtvaart met groenten en fruit naar de handelsmarkten in Amsterdam en Rotterdam. Zijn verhalen worden ondersteund door films en ook een serie ansichtkaarten toont een voorbije wereld.

In de expositie ‘Transport over het Leewater’ zijn veel fraaie schilderijen uit de privécollectie van Jan van Geest te zien, waarop het thema van de zeilende westlanders centraal staat.

Rondvaart op een Westlander

6cb60f7d-74a3-4c3e-9fdf-711a444886c1.JPG
6dbb4f50-e855-4529-a080-3a721b1dda25.JPG
d9e78579-a166-49bb-95b4-a092c08a05f1.JPG
e4dac961-3752-4857-ba9c-c0eebf569dac.JPG

Presentatie knooptechnieken door Scouting De Lier

In ons museum is de geschiedenis van de vrachtschepen, die al het vrachtvervoer over water in het Westland verzorgden, te zien. Tijdens deze expositie zijn er geregeld op de zaterdagen van 13.00 tot 16.00 uur bijzondere activiteiten in het kader van deze schuiten.

Op zaterdag 18 maart is het de beurt aan de schippers van Scouting De Lier, die de bezoekers hun knooptechnieken en touwwerk gaan demonstreren. Voor een echte scout een vereiste, maar de schippers en hun knechten moesten deze technieken ook beheersen. De bezoekers mogen zelf ook proberen om een mastworp of een paalsteek te maken.

Natuurlijk is ook een bezoek aan de expositie en niet te vergeten het klank- en lichtspel op de voorzolder alleszins de moeite waard.

Met de schuit naar de veiling

Bij de expositie ‘Transport over het Leewater’ komt Jan van Dijk op zaterdagmiddag 10 december vertellen over het vervoer van de tuinbouwproducten per schuit naar veiling Westerlee. Jan groeide op aan de Hooflaan en de tuinders aan de Hooflaan voeren via een slingerend patroon door de Hoefpolder. Zo kwamen ze bij de Leeweg uit. Door de hoge ligging van het land in de Hoefpolder is het waterpeil daar gelijk aan dat van de Lee. Het is de enige Lierse polder waar dit het geval is, want alle andere polders liggen flink lager dan het Delflands waterpeil.

De vaarsloten zijn in de zeventiende eeuw gegraven en hebben ook een verbinding naar Maasdijk. Er is nog een mooie kaart uit die tijd bewaard gebleven, die in de expositie is te bekijken. Langs de Hooflaan heeft het oudste Lierse tuinbouwgebied gelegen: het Hoofbos. Dat heeft niet zo lang geduurd en later is alles grasland geworden.

Veel bezoekers die een tuinbouwachtergrond hebben, zullen de verhalen van Jan herkennen. Er zijn continu oude filmfragmenten te zien waarop je overal in het Westland het varen van de talloze schuiten ziet naar de veilingen, die toen in alle dorpen lagen.

Presentatie schuiten en knooptechnieken door Scouting De Lier in De Timmerwerf

In het museum is de geschiedenis van de vrachtschepen, die al het vervoer over water in het Westland verzorgden, te zien. In het kader daarvan komen op zaterdag 26 november drie westlanders over de Lee naar De Timmerwerf gevaren met mensen van Scouting De Lier. De boten zijn de Onderneming, Nostalgie en Hendrik. Zij varen onder het Westlander Schippers Collectief, die zeilwedstrijden organiseren, onder andere op de Kagerplassen.

Zeiler Anton Solleveld gaat uitleg op de boten geven, die ook nog feestelijk worden verlicht. Marcel van Geest en Edwin Bom gaan in de werkplaats van De Timmerwerf het knopen demonstreren. Zij hebben touwen en knoopvoorbeelden bij zich en natuurlijk mogen de bezoekers het zelf ook proberen. De kinderen vinden het vast leuk om een apenknoop (een sleutelhanger) te maken. En natuurlijk niet te vergeten de expositie over de schuiten te bekijken en het klank- en lichtspel op de voorzolder te beleven.

Zaterdag 26 november van 13.00 tot 16.00 uur.

Presentatie schuiten en knooptechnieken

0d23cd6b-1cd6-4b0d-b82d-f764cda9e492.JPG
1bf424ae-3d97-4bfb-9662-d3e95cd6c945.JPG
1d7f9da5-5383-4b19-8fd3-31d5c53c934c.JPG
330545a3-3dfb-4bb4-a2c2-16382405fc32.JPG
528153a8-f9db-43a4-903b-7ee5375242d7.JPG
64bc834a-25f3-4f48-871a-e252a5c7833e.JPG
71b43845-81c6-4b5b-8b9c-2065e6322e59.JPG
77d5743f-b3ae-4ffe-b6b5-4099a2da5fed.JPG
99a1c7a7-e5ec-4914-b22b-eaacb19cc1c8.JPG
a8081d50-5b1f-4bc4-80dd-5f209323136e.JPG
c1bf5eba-2ecd-4678-9718-466813762dfd.JPG
e1ef4076-be03-43cc-9bd8-05f6a3c5e5d8.JPG

Demonstraties klinknagels in de scheepsbouw

In het museum is de geschiedenis van de vrachtschepen, die al het vervoer over water in het Westland verzorgden, te zien. Tijdens deze expositie zijn er geregeld op de zaterdagen van 13.00 tot 16.00 uur bijzondere activiteiten in het kader van deze schuiten.

Op zaterdag 12 november zijn de broers Nico en Aad van Zeijl aanwezig om te laten zien hoe de scheepsdelen met klinknagels aan elkaar worden geklonken. Daar weten zij alles van, want de broers zijn opgegroeid op de scheepswerf van hun vader en zij zijn zelf in het bezit van een originele westlander. Van de hand van Aad is dit jaar het boek ‘Scheepsmakers, Schippers & Schuiten’ verschenen, waarin hij de geschiedenis van de westlander heeft beschreven. Het boek is in het museum te koop.

Wethouder stapelt bloemkolen in de Westlander

Op zaterdag 1 oktober verzamelden zich voor de opening van de expositie ‘Transport over het Leewater’ heel wat genodigden, die allen een verleden met de varende westlanders hebben en geregeld nog steeds op hun schuit door het Westland varen. Zij delen duidelijk een passie met elkaar.

Voorzitter Henk van Lenteren van ons museum vertelde hoe de tentoonstelling over dit interessante onderwerp in de Westlandse geschiedenis tot stand was gekomen. Vroeger vond vrijwel al het transport in het Westland over het water plaats; het gebied was nog nauwelijks ontsloten via wegen. Scheepsbouwers, boeren, tuinders en andere ondernemers waren allen afhankelijk van de schippers die van en naar het Westland voeren.

Van Lenteren zette Jan van Geest, nazaat van de Wed. P. van Geest, speciaal in het zonnetje, want er hangen nu heel wat schilderijen van zijn verzameling in De Timmerwerf. Veelal geschilderd in de traditie van de Haagse School. Ook memoreerde hij de inbreng van Aad van Zeijl, geboren op een scheepswerf, die veel onderzoek heeft verricht op dit gebied en daar onlangs een boek over heeft gepubliceerd.

De aanwezige wethouder Barend Rombouts toonde zich enthousiast over de aandacht voor dit deel van de Westlandse geschiedenis. Hij benadrukte hoe belangrijk het is dat deze verhalen ook aan de kinderen worden doorgegeven. De wethouder wilde wel kwijt dat hij als rechtgeaarde Westlandse jongen in zijn jeugd van aanpakken wist, waarop Van Lenteren hem uitdaagde voor een potje bloemkolen stapelen in de groentekisten voor de veiling. Dat deed Rombouts heel sportief en daarmee was de expositie, die tot juni 2023 is te bezoeken in De Lier, officieel geopend.

Opening expo Transport over het Leewater

1.jpg
2.jpg
3.jpg
4.jpg
5.jpg
6.jpg
7.jpg
8.jpg
9.jpg
10.jpg
11.jpg
12.jpg
13.jpg
14.jpg
15.jpg
15a.jpg
16.jpg
17.jpg
18.jpg
19.jpg
20.jpg
21.jpg

Transport over het Leewater

1 oktober gaat een nieuwe expositie van start en dit keer is er in het vervoer over water in vroeger tijden gedoken. Het Westland was een gebied dat nog niet ontsloten was en daardoor waren de inwoners aangewezen op de waterwegen in de regio. Zowel boeren, tuinders als ondernemers voeren met hun platte schuit naar hun plaats van bestemming. Zo ook in De Lier, waar de schuiten niet alleen hun weg zochten naar veiling Westerlee, maar de schippers over de Lee naar allerlei bestemmingen voeren met hun schuit.

In de tentoonstelling is de ontwikkeling van de Westlandse schuit vanaf de zeventiende eeuw te zien. Het belang van de Lee voor het ontstaan van het dorpje De Lier vanaf ongeveer het jaar 1000 krijgt een prominente plaats; het stroomgebied van de Lee was voor bijna alle Lierse bedrijven de belangrijkste vorm van transport.

Op overzichtskaarten is te zien welke Lierse bedrijven en locaties vanaf de negentiende eeuw afhankelijk waren van schuiten en schippers. Daarnaast is er een flink aantal schilderijen te zien waarop de Westlandse schuit is afgebeeld, afkomstig uit een privécollectie. Afbeeldingen waaruit blijkt dat de schuit een onmisbare rol vervulde bij het vervoer van producten.

In de expositie zullen schaalmodellen van Westlanders te bewonderen zijn en veel originele voorwerpen die met het vervoer over water te maken hebben.

Er worden in deze periode interessante activiteiten rond de varende Westlanders georganiseerd; voor informatie zie de website van het museum.

Trailer over de voorzolder: Een verdwenen wereld

Van 1642 tot 1999 was het gebouw dat Museum de Timmerwerf herbergt voortdurend in gebruik als timmerwerkplaats. Op de zolder van het museum plaatsen de projecties en een geluids- en lichte tonen elk gereedschap in de schijnwerpers.

Beetje bij beetje komt de verdwenen wereld van de timmerlieden tot leven. Zagen en hameren wordt gehoord, en een voice-over neemt bezoekers mee in het verhaal van de 350-jarige werkplaats. Een grafische laag biedt historische en technische informatie over de objecten. 

Bekijk hier de trailer, gemaakt door Studio Louter

Geschiedenis van De Lier

Jan den Hoed heeft de geschiedenis van De Lier beschreven in diverse interessante delen. 

Ze staan hier te lezen

De Theebukker op het voorplein van Museum De Timmerwerf

Expositie Lierse Amateur Kunstenaars van 15 juli tot 23 september
Expositie Lierse Amateur Kunstenaars van 15 juli tot 23 september
Amateur schilder André Patijn in De Timmerwerf. Van 13.00 tot 16.00 uur
Amateur schilder André Patijn in De Timmerwerf. Van 13.00 tot 16.00 uur
Houtdraaigroep De Lier
Houtdraaigroep De Lier